Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 29, 2008

Елате да се опознаем!

Много успешно вървим по пътя на единството, но все още има какво да се иска, смята зам.-председателят на НС Юнал Лютфи. "Много ми се иска да кажа, че сме единни. Но след като има пожелание да ставаме все по-единни, значи има още какво да се желае", каза Юнал Лютфи.

"Колкото повече хората се опознават и сближават, толкова ще се разбират по-добре и враждите между тях ще намалеят. Затова не трябва да се страхуваме от опознаването на хората, от диалога и сближаването с останалите." Това каза в своето приветствено слово генералният директор на в. "Заман" Кямил Демиркая на традиционната вечеря-ифтар, организирана от вестника. Сред гостите от различни вероизповедания на ифтара, организиран по случай Свещения за мюсюлманите месец Рамазан, присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи, зам.-председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в НС Ахмет Юсеин, Главният мюфтия Мустафа Алиш, интелектуалци, бизнесмени и др.

В своето слово г-н Демиркая подчерта, че не трябва да се страхуваме от опознаването на хората, от диалога и сближаването с останалите. "Ако по света ще има едно добро бъдеще, това ще стане чрез опознаване и сближаване помежду ни", подчерта той. Демиркая припомни, че поводът за събирането е венецът на всички месеци - Рамазан, който е месецът на състраданието, милосърдието и опрощението. "В този месец сърцата ни се изпълват с нежност. Всъщност в основата на Рамазан стои взаимопомощта, сближаването и споделянето. От друга страна, месец Рамазан обгръща всички хора. И ние решихме да споделим с вас, нашите приятели, този прекрасен ден", каза той. Кямил Демиркая завърши своето слово с цитат от известния турски поет Юнус Емре, който е казал: "Елате да се опознаем, да улесним това дело, да обичаме и да ни обичат. Този свят никому няма да остане." "И наистина няма смисъл от вражди и нараняване на чувствата в този мимолетен живот. Защото светът е предостатъчен за всички нас. Тази гледка тук показва това", допълни г-н Демиркая.

В обръщение към гостите народният представител Ахмет Юсеин подчерта, че мюсюлманите по целия свят честват месец Рамазан като особен, различен от другите месеци - с един дух на доброжелателност, на обич към всички религиозни общности в света. "Вестник "Заман" от неговото присъствие в нашата страна винаги е бил в точния час, в точното време, в точния ден и с всеки изминал ден доказва това", каза Юсеин и благодари за вечерята-ифтар на организаторите.

Много успешно вървим по пътя на единството

Като "прекрасни" определи впечатленията си от вечерята-ифтар зам.-председателят на НС Юнал Лютфи. "Отново видях сред нас представители на интелектуалците, политиците, представителите на различните вероизповедания, младежите и др. Това значи, че, както е записано в Свещения Коран, от векове насам вечерите-ифтари служат хората да се съберат заедно, да водят диалог и през целия месец Рамазан се иска прошка", посочи Юнал Лютфи. По неговите думи това е посланието на месец Рамазан, по време на който се калява волята на всеки мюсюлманин, като се спазват постите, наречени оруч. Лютфи добави, че така се подлага на изпитание волята на мюсюлманите, като това се прави в името на една вяра, което е обединяващият фактор.

Много успешно вървим по пътя на единството, но все още има какво да се иска, смята Юнал Лютфи. "Много ми се иска да кажа, че сме единни. Но след като има пожелание да ставаме все по-единни, нищо да не може да ни раздели, значи има още какво да се желае. Но единството е много важно нещо", подчерта Лютфи. Главният мюфтия на България Мустафа Алиш благодари на организаторите за ифтара и пожела занапред все да има подобни прояви.

На ифтара освен на вкусотиите на турската кухня гостите се полюбуваха на автентична турска музика на саз от Онур Инджеоглу и прекрасните изпълнения на Бюлент Караахмед на китара. Вечерята-ифтар приключи с изпълненията на звездата на етно-поп музиката Сунай Чалъков.


"Zaman",29 September 2008, Monday

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи