Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 15, 2008

Кой може да не пости през месец Рамазан?

Всички знаем, че Всевишният Аллах, ни е повелил един месец в годината да постим, като по този начин заздравим тялото си и осъзнаем благата, които Той ни е отредил. В същото време този месец е възможност да осъзнаем грешките си, да се покаем и Всевишният да ни опрости.
Всеки постещ може само да спечели, а не губи нищо. Тези, които не постят, не печелят нищо, но губят много за своя задгробен живот. Затова онези, които не се предават пред страстите си, постят през месец Рамазан и заслужават задоволството и милостта на Всевишния Аллах. Освен това Създателят ни е улеснил онези, на които не им е по силите да постят, и могат да направят това, когато имат възможност.

Кои са тези, които могат по-късно да наваксат пропуснатия шанс? Те са няколко групи:

1. На първо място са деца, които нямат сили да постят. Докато те не достигнат зрелост, не са задължени да постят. Ако постят, ще получат награда и ще привикнат отрано. Зрелостната възраст настъпва по време на пубертета.

2. Вдетинили се възрастни хора. Възрастните, които нямат сили и ако положението им би се влошило, могат да не постят. Тези от тях, които имат материална възможност, за всеки ден, в който не са постили, дават милостиня (фитре) на някой бедняк. А онези, които нямат материалната възможност за това, Всевишният ги опрощава и те не остават задължени.

3. Болните - тези, на които болестта им не позволява да постят или състоянието им ще се влоши, могат да възнамерят да постят, когато оздравеят.

4. Бременните жени - ако смятат, че може да навредят на детето в утробата си, могат да отложат постенето след раждането, в удобно за тях време.

5. Кърмещите майки - тези, които смятат, че кърмата им ще намалее и може да навреди на детето или на тях самите, може да отложат поста си за по-късен период.

6. Жени в месечен цикъл - те прекъсват поста си в мига, в който получат кръвотечение, и продължават след края на цикъла. В такива положения Всевишният е повелил те да не постят и затова, изпълнявайки Неговата повеля, също печелят награда.

7. Пътуващите - тези, които по време на пост трябва да изминат повече от деветдесет километра. Ако те постят по време на път, ще спечелят своята награда, но ако не постят, се възползват от предоставената им възможност. След като се върнат от пътуването си, те наваксват пропуснатите дни.

В началото на месец Рамазан дяволът и душата ни започват да търсят поводи, за да не постим, затова ние трябва да сме решителни и да кажем: "О, душа моя! О, прокуден дявол! Нашият Създател веднъж в годината подлага волята ни на изпитание и ни заповяда да постим. С този пост ние каляваме тялото и душата си и осъзнаваме благата, дарени от него, като в същото време се надяваме на нашето опрощение. Този, който изпълни тази повеля, може само да спечели, а не губи нищо. Но тези, които не постят, не печелят нищо, но губят много за своя задгробен живот и през целия си живот ще съжаляват за това свое нехайство."


изт.,15 September 2008, Monday

АХМЕТ ШАХИН

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи