Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, септември 30, 2008

Мюсюлманите отбелязват Рамазан байрам

След едномесечни пости от днес в продължение на три дни мюсюлманите в Кърджалийска област отбелязват големия празник Рамазан байрам, популярен сред хората като Шекер байрам.
По този повод служби бяха отслужени в над 320-те джамии и молитвени домове в седемте общини на Източните Родопи. По традиция пред всяка от тях на децата се раздават захарни лакомства и дребни пари. След края на службите младите посещават своите родители и по-възрастни хора, за да им целунат ръка и поискат прошка. На празничните трапези във всеки мюсюлмански дом задължително има баклава. За големия празник Рамазан байрам в родните си домове, при близки и роднини, са дошли стотици живеещи зад границите на България.

изт.
,30.09.08
*

Последният ден на "Рамазана"се нарича "Арифе",което означава предпразничен.За този ден и за започващия на следващия ден тридневен празник "Шекер байрам"се приготвят много ястия.Правят се баклави,точат се кори за баници,готвят се месни и постни ястия,варят се компоти.В първия ден се канят най-близките роднини.Всички се събират на маса в дома на най-възрастния от семейството,скараните се сдобряват.Освен това на децата,дошли да поздравят и целунат ръка на по-възрастните от семейството,заедно с баклавата,сладките и бонбоните се дават и пари.

Шекибе Ямач

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи