Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, септември 18, 2008

Общинският съветник от Ардино Мехмед Дикме

Г-н Дикме, по ваши наблюдения изкуствена ли е религиозната толерантност в България? За това алармираха от ДПС.

Въпросът ви ме изненадва. Толерантността или я има, или я няма. След като има съмнения, значи няма толерантност между религиите.

В такъв случай има ли, или няма религиозна толерантност у нас?

Между гражданите на България, които изповядват различни религии, има толерантност. Друг е въпросът за толерантността между политиците, които изповядват различна религия - тук имам съмнения. Казвам го, без да мога да го докажа, винаги в основата на всички протести към една или друга религия стоят политици. Според мен зад това посегателство над религиозни храмове стоят представители на една или друга политическа сила.

Друг е въпросът къде е ролята на МВР и защо след толкова време още не са открити хората, които са извършили тези посегателства. Аз мисля, че ако бъдат заловени те, чрез тях ще се стигне до поръчителите. Обидно е наистина в 21 век, без значение каква е религията, някой да се опитва да създава напрежение между хората в България.

Според вас заплаха ли са подобни инциденти за етническия мир?

Ако някой се опитва по този начин да разруши етническия мир в България, няма да успее. Защото хората в България са свикнали на провокации. И обикновените хора знаят, че тези провокации имат своя умисъл и своя подтекст.

Всеки, който живее в смесените региони, знае, че има една изключителна толерантност, едно изключително уважение между хората, които изповядват различни религии. Нещо повече, хората зачитат и религиозните празници на своите съседи, които изповядват други религии.

Кой има интерес да създава етническо напрежение по-малко от година преди изборите?

Винаги крушката си има опашка. Това, което се прави, винаги има своя подтекст. В никакъв случай това не е омраза на една общност към друга по отношение на изповядването на различни религии и тяхната различност. Подтекстът е основно политически. От 1990г. на свидетели на десетки такива случаи, но е позорно в една модерна, демократична България тези неща да се случват. Още по-позорно е разследващите органи да не открият извършителите. Може би някой се страхува да ги открие, защото чрез тях ще се стигне и до самите поръчители.

Тези инциденти ще мобилизират ли етническия вот?

Разбира се, винаги най-крайно настроените хора от една или друга религия, се мобилизират по този начин.

В такъв случай чрез днешната декларацията ДПС може би цели да мобилизира твърдото си ядро?

Ако някой в България, който и да е той, както и да се казва, използва религията за политически цели, грях му на душата! Още повече, че сега сме в свещения месец Рамадан. Но аз се надявам, че ДПС не преследва политически цел. Надявам се, че декларацията им е адресирана до МВР, за да се активизира то и да открие извършителите. Ако ДПС се опитва да се възползва от тези посегателства с друга цел, това би било позорно. Аз съм човек, който порицава всеки, който посяга на другата религия, без значение коя е тя. Още веднъж повтарям: ако декларацията е към органите на МВР, адресатът е правилен, но ако някой използва декларацията за политически цели, грях му на душата!

изт.,сряда, 17 септември 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи