Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 15, 2008

Шериатът вече действа и в Обединеното кралство

Съдилища гледат граждански дела между мюсюлмани

Ислямският закон шериат официално бе приет във Великобритания, като шериатските съдилища в островната държава вече имат право да гледат граждански дела на мюсюлмани, съобщи британският в. „Таймс”. Без да привлича вниманието на обществеността и медиите, британското правителство тихомълком е разрешило на ислямските съдии да решават дела за развод, финансови спорове и домашно насилие, отбелязва изданието. Решенията на петте действащи шериатски съдилища в страната се прилагат чрез окръжните съдилища или Върховния съд. „Таймс” отбелязва, че мюсюлмански трибунали с такива правомощия има в Лондон, Бирмингам, Брадфорд и Манчестър. Има планове да бъдат открити и нови в Глазгоу и Единбург.
Шейх Фаиз ал-Актаб Сидики от Мюсюлманската арбитражна колегия, която ръководи дейността на шериатските съдилища, заяви, че се е възползвал от клауза в Закона за арбитража от 1996 г., според която тези съдилища се класифицират като арбитражни. Решенията им са задължителни, ако и двете страни по дадено дело са съгласни арбитражният съд да се произнесе по техния случай.
Всъщност шериатските съдилища започнаха да се произнасят по различни казуси още през август 2007 г., като до момента те са гледали повече от 100 случая, включително разводи между мюсюлмани, дела за наследство и дори такива за неприятности между съседи, посочва вестникът.
След тези разкрития британското правителство бе обвинено, че тайно е позволило шериатът да бъде използван в Обединеното кралство и че е подкопало устоите на британските закони, действащи от векове в страната.

изт.,15.09.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи