Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, декември 13, 2008

НА КУРБАН БАЙРАМ В МЛЕЧИНО

Мюсюлманите от ардинското село Млечино се събраха в понеделник в местната джамия, за да посрещнат с празнична молитва настъпването на най-големия религиозен празник Курбан Байрам. Сред множеството вярващи, които бяха дошли да се помолят бе и кметът на селото Хидает Али.
Имамът Хашим Нури призова вярващите по-често да ходят на джамия, а не само по-време на байрама да е пълен молитвеният дом. Той също призова вярващите да даряват пари за джамията, тъй като даренията за мостове, здравни заведения и религиозни храмове остават за поколенията, за цял живот. Имамът съобщи, че изселникът от Измир Хазим Рамадан, който е родом от Млечино е дарил два климатика на селската джамия.
Председателят на джамийското настоятелство Мехмед Мурад благодари от името на мюсюлманската общност в Млечино, на дарителя за благородния му жест.
След празничната молитва млечинци дариха пари за джамията и се отправиха към домовете си за изпълнението на свещенния ритуал жертвоприношение (овен, теле или крава), което се разделя на три части – с едната се посрещат гостите, втората е за раздаване на бедни, съседи и познати, а третата част остава за семейството.
62 годишният Шюкри Хашим всяка година прави жертвоприношение на Курбан Байрам.
„Тази година с още три семейства избрахме крава, която я къносахме ден по-рано, за да се разбере, че е предназначена за Курбан. Преди да заколи животното, касапинът трябва да измоли благословията на Аллаха за жертвоприношението, наречено „текбир””, отбеляза той.
Според исляма, ако жертваното животно продължи да рита дълго време след като е посечено, това е знак, че семействата, които правят курбана имат много грехове.

Гюнер ШЮКРИ
Снимка:Авторът

http://www.kircaalihaber.com,декември 2008 г.

1 коментар:


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи