Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, декември 06, 2008

Три млн. мюсюлмани от цял свят в Мека за тазгодишния хадж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ежегодното поклонение, т.нар. хадж, в свещения за исляма град е най-масовата проява на религиозна принадлежност в света, дълг на всеки мюсюлманин, който е физически здрав и може да си го позволи финансово
06.12.2008

Близо три милиона туристи се очакват идната седмица на традиционния коледен панаир в германския град Франкфурт. В друг край на света от днес очакват други три милиона души, които изповядват исляма.

Ежегодното поклонение, т.нар. хадж, в свещения за исляма град Мека е най-масовата проява на религиозна принадлежност в света, дълг на всеки мюсюлманин, който е физически здрав и може да си го позволи финансово.

Засвидетелстването на единобожието (шахада), петте молитви през деня (салят), даването на милостиня (закат), постенето по време на свещения месец рамазан (саум) и поклонението на светите места поне веднъж в живота, са петте изконни стълба на исляма.

Хаджът се извършва всяка година през първите десет дни на месец зу-л-хиджа от мюсюлманския лунен календар и включва няколко основни ритуала.

Седемкратното обикаляне на Каабата - кубовидна структура в центъра на Голямата джамия - символизира обикалянето на ангелите около Божия трон.

Седемкратното изминаване на пътя между намиращите се в близост два хълма възпроизвежда историята за жената на Ибрахим (Авраам) - Хаджар (Агар), която изоставена в пустинята, търси вода за своя син Исмаил.

Поклонниците пият вода от кладенеца Замзам - същият извор, който чудодейно бликва и спасява Хаджар и Исмаил.

Апогеят на хаджа е шествието към долината в подножието на хълма Арафат, извършвано по традиция на деветия ден от зу-л-хиджа, който тази година се пада в неделя.

На следващия ден правоверните замерят със седем камъчета три бетонни стълба, символизиращи Сатаната и така минават по стъпките на Ибрахим, отхвърлил изкушението да пренебрегне божията заповед, повеляваща да принесе в жертва сина си.

След това всеки мюсюлманин трябва да заколи жертвено животно в долината Мина - напомняне за овена, приет от Бог вместо Исмаил. Айд ал адха, известен още като Курбан Байрам, се празнува не само от поклонниците, но и от от всички мюсюлмани по света.

Безспорно централно място в хаджа заема Свещената джамия (Ал Масджид ал харам). Тя не случайно е известна още като Голямата джамия, тъй като със своите близо 400 хил. квадратни метра площ, на които може да приюти около четири млн. души, е най-голямата джамия в света.

Тази година тя отваря всичките си 150 порти за поклонници от цял свят. Над 400 служители ще охраняват входовете, някои от които са с пропускателен режим със сменящи се зелени и червени светлини, за да се предотвратят евентуални инциденти, каквито е имало в минали години, взели много жертви.

Саудитското правителство е похарчило милиарди долари през изминалата година за разширяване и благоустройство на джамията. Сега площта около храма, където мюсюлманите могат да се молят, е вече 88 хил. кв. м - пространство, което ще бъде охранявано от близо 200 души.

Саудитското ведомство, отговарящо за протичането на хаджа, съобщи, че 3000 работници ще отговарят само за чистотата на джамията. За удобството на поклонниците около джамията има над 3500 тоалетни.

Осигурени са над 11 хил. колички за възрастните мюсюлмани или тези, на които им прилошее по време на обредите, както и персонал за тях. Увеличен е и броят на тунелите с подвижни пътеки, които водят до комплекса, и са обособени над 17 специални входа за нуждите на поклонниците.

Близо един млн. копия на Корана ще бъдат на разположение в специални сандъци в двора на джамията на тазгодишния хадж. Те са отпечатани от издателството "Крал Фахд", различни по формат и на 12 езика. Сред тях има издания на урду, френски, индонезийски, турски, китайски, сомалийски, тайландски, испански, босненски и албански. Има и издания за незрящи, отпечатани с брайловата азбука.

За мюсюлманите, които тази година няма да участват в хаджа, както и за всички, които имат желание да видят какво представлява той, саудитските власти предлагат пряко излъчване в интернет на ритуалите в Свещената джамия в Мека през всички дни на поклонението.

Теодора Тодорова от БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи