Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, декември 10, 2008

Мъдрият Нуретин

24 Часа,Сряда, 10.12.2008 г.

Младият стопанин на старата джамия - това е човекът от снимката.
Само на 22 г., имамът Нуретин вече е научил Корана наизуст, отишъл е на хаджилък до Мека, а сега проповядва в един от най-древните мюсюлмански храмове на Балканите - пловдивската Джумая джамия.
Както всички мюсюлмани, тези дни Нуретин празнува Курбан Байрам. За него това е времето, когато човек трябва да се обърне към Бог без суета, за да бъдат чути молитвите му.
“Нито кръвта, нито месото отиват при Аллах, а единствено това, което си дал от сърце”, казва той на тези, които идват при него да заколят курбан за Байрама. Поучава ги да не вършат нищо показно, за да бъдат забелязани от другите, а добрините им да са от душа.
Пътя към религията за Нуретин открил неговият дядо Исмаил. Той го научил на фатиха - най-важната молитва, без която от Корана не може да се прочете нито ред. От стареца Нуретин помни, че винаги трябва да се отнася с уважение към възрастните и да мълчи, когато те говорят.
Младият имам е завършил 2-годишен курс в мюсюлманското училище в с. Устина. След като
пожар изпепелил дома му в Хаджи хасан махала,
семейството му се преместило в Столипиново. В месчитите там, които заместват джамията в крайните квартали, открил призванието си. Забелязал, че хората харесват гласа му. И решил да използва тази дарба, за да проповядва. Изкарал 2 г. хъфъзлък в Истанбул, от 2006 г. е имам в Джумая джамия.
Отскоро Нуретин
започнал посещения в затвора
- седмица ходи той, следващата - православен свещеник. Още след първата среща с мъжете от килиите със строг режим шефът на зандана позвънил на имама: “Кога ще дойдеш пак?” Разказал му, че след беседата най-големите бабаити зад решетките се смирили. “В това няма тайни”, усмихва се Нуретин. Разказал им какво е молитва, за живота на пророците и заветите на мъдреците в исляма.
“Вярващият е благодарен независимо дали е беден, или богат. Защото и бедността, и богатството са дадени от Бог.” Това му се иска на Нуретин да каже на всички сърдити хора, които среща по улиците.
Какво желае за себе си? В живота да става това, което кажа аз, усмихва се младежът. И веднага се поправя, че и жената, и мъжът имат право и трябва да живят в хармония. Моли се за здрав и щастлив син, когото очаква съпругата му Либас след месеци.
ЕЛИЦА КАНДЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи