Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, декември 07, 2008

Кризата удари и Коч-Байрама

Овните поевтиняха с 200 лева, хората гледат, но малко купуват, жалват се търговци

Кризата удари и пазара за животни малко преди големия мюсюлмански празник Курбан-Байрам. Цената на добре охранен коч на хайван пазара в Хасково в събота се срина до 300 лв. Реалната стойност обаче е около 450-500 лв., разясняват пазарджиите.
Мюмюн Рамадан от Кърджали години наред идва по това време на тържището в Хасково, което е известно в целия региона като един от най-големите пазари за живи животни, за да пласира стоката си. Кочовете му са най-хубавите. С най-добре извитите рога, хвалят ги зяпачите. Вместо да се радва за прекрасния си добитък обаче, животновъдът маха с ръка недоволно: "Слаба работа. Кризата и нас ни удари". Животно от същия масраф миналата година, без пазарлък, се търгувало за половин бон. "Сега хората много гледат, малко купуват", отсича Мюмюн и дори след 2 часа преговори с мераклията, хвърлил око на стоката му, е категоричен, че за 250 лв. няма да даде животното.
Хората нямат пари и въпреки ниската цена не купуват, вайкат се другите търговци, излезли на пазара.
Между 500 и 600 лв. върви и едро теле. И те не се радват на голямо търсене. Най-често се кооперират няколко купувачи, но едва след дълъг пазарлък си стискат ръцете с продавачите.
Да огледа стоката на съботния пазар беше и имамът на "Ески джамия" в Хасково Кадир. Той обясни, че на Курбан-Байрам, който започва в понеделник, задължително трябва да се заколи животно. На празника, известен още и като Коч-Байрам, след молитвата "намазъ", която започва в 8,45 ч, се изпълнява ритуалното колене. Според традицията преди заколението се дава на жертвеното животно - коч или теле, да пие вода и се захранва с мекичета. След това месото му се раздава на бедните, гостите в къщата и на семейството.
Единствените купувачи на живите животни обаче тази година са чорбаджиите, казват търговците. По-бедните мюсюлмани ще спазят традицията, като си купят парче мръвка от магазина. По традиция в Хасково от мюсюлманите винаги подават от празничното месо и на комшиите си християни.
Красимира Славова

стандарт,
7 Декември 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи