Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, декември 30, 2008

Война в Газа

30 декември 2008 | 00:29 |
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак обяви, че Израел е в състояние на пълномащабна война с „Хамас”. Израелските военновъздушни сили продължават да бомбардират различни обекти в Ивицата Газа, която е под контрола на радикалното палестинско движение „Хамас”. До момента се съобщава за над 300 загинали палестинци, сред които много цивилни, а над 1400 души са ранени. Барак заяви, че операцията ще продължи, докато не бъдат изпълнени поставените цели, а именно – да се сложи край на ракетния обстрел от Ивицата Газа.
Междувременно продължава струпването на танкове и военна техника на границата между Израел и Ивицата Газа. Израелската армия обяви районите по границата с Ивицата Газа за закрита военна зона. Всички пътища в района ще бъдат затворени, като ще бъдат допускани само местни жители.
В миналото подобно решение на армията обикновено е било последвано от сухопътни операции в Ивицата Газа. В редица страни по света се проведоха антиизраелски протести с искане проявите на насилие незабавно да бъдат прекратени.

Агенция „Фокус”
Израел бомбардира правителствени сгради в Газа, ракети удариха Ашкелон (ОБЗОР)
Израелските военновъздушни сили трети ден продължиха да бомбардират различни обекти в Ивицата Газа, която е под контрола на радикалното палестинско движение „Хамас”. През изминалата нощ са били улучени над 40 обекта, според данни на военното командване на Израел.
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че операцията ще продължи, докато не бъдат изпълнени поставените цели, а именно – да се сложи край на ракетния обстрел от Ивицата Газа.
Тази нощ са били бомбардирани офисът на лидера на „Хамас” Исмаил Хания в град Газа, както и цехове за производство на палестински ракети в различни райони на Ивицата Газа.
Унищожени са и тунели по границата между Ивицата Газа и Египет. Междувременно продължава струпването на танкове и военна техника на границата между Израел и Ивицата Газа. Израелската армия обяви районите по границата с Ивицата Газа за закрита военна зона. Всички пътища в района ще бъдат затворени, като ще бъдат допускани само местни жители.
В миналото подобно решение на армията обикновено е било последвано от сухопътни операции в Ивицата Газа.
Над 300 палестинци са загинали от началото на израелската операция, която започна в събота, малко повече от седмица след края на крехкото шестмесечно примирие между Израел и „Хамас”.
Палестинските екстремисти също продължават да обстрелват граничните израелски градове. Един човек загина, след като ракета „Град” улучи новострояща се сграда в центъра на израелския град Ашкелон. При ракетното нападение са ранени най-малко 14 души.
Израелската полиция е в повишена готовност за евентуални атаки на територията на Израел и в района на Западния бряг.
Източници от радикалното палестинско движение „Хамас” твърдят, че израелският военнослужещ Гилад Шалит е бил ранен при един от израелските въздушни удари в Ивицата Газа. От „Хамас” не разкриват повече подробности за това какво е състоянието на Шалит, нито как е бил ранен.
Високопоставени представители от Комитетите за народна съпротива и въоръженото крило на „Хамас”, взели участие в отвличането на Шалит, са отказали да потвърдят информацията.
От своя страна израелското военно командване обяви, че „Хамас” ще направи всичко възможно за това Гилад Шалит да остане жив. Израелският военнослужещ беше отвлечен на 25 юни 2006 година в Ивицата Газа.
От началото на израелската офанзива в събота срещу територията на Израел са били изстреляни над 160 ракети, като израелската армия съобщава, че са поразени над 300 обекта в Ивицата Газа.


Агенция „Фокус”
Нова вълна на насилие в Ивицата Газа - коментари в европейските медии (ОБЗОР)
Израел свика 6 500 резервисти, което е знак за сухопътна офанзива в Ивицата Газа, пише “Дейли Телеграф”. На силите от танковия корпус бе наредено да се явят в казармите, докато армията струпва сухопътни сили в периметъра на Ивицата Газа. Това се случва, след като военни самолети бомбардираха региона за втори ден, при което близо 300 души бяха убити, а повече от 700 – ранени. Израелското правителство отказа да се вслуша в международната общност да се въздържа и заяви, че ще продължи ударите, докато палестинските бойци не престанат с ракетния обстрел срещу Израел. Самолети опитаха да изолират Ивицата Газа като бомбардираха области, където нелегални трафиканти бяха прокопали множество тунели под границата с Египет.
Но въпреки че броят на жертвите от палестинска страна продължава да расте, няма знаци, че бойците ще спрат ракетния обстрел срещу Израел.
Призивите от Съвета за сигурност на ООН, Европейския съюз и Папата останаха нечути, след като Израел мобилизира резервисти за вероятна сухопътна офанзива в Ивицата Газа.

***

Яростни сблъсъци избухнаха пред израелското посолство в Лондон вчера, след като 1500 души протестираха против атаката на Израел срещу Ивицата Газа, пише “Таймс”. Палестинци и британски мюсюлмани се събраха на “Хай стрийт Кенсигтън” в западен Лондон, пеейки “Пет, шест, седем, осем – Израел е терористична държава”.
Полицията се опитваше да контролира демонстрантите, някои от които прибягнаха към насилие. Свидетели твърдят, че някои от протестиращите са били насила отстранени, а други са били видени с окървавени лица. Един от демонстриращите е хвърлил пакет (който се е оказал книга) , а друг червена течност срещу вратите на посолството. Полицията е успяла да отдръпне тълпата, тъй като някои от хората са се опитали да преминат бариерите, оградили посолството. Протестиращите развявали палестински знамена и размахвали плакати с надписи: “Холокост в Газа” и “Няма мир, няма правосъдие”.

***

Израелската военна операция в Ивицата Газа предизвика ливанската шиитска групировка “Хизбулла”, пише днес на електронната си страница германският вестник “Ди Велт”. Нейният лидер Сайед Хасан Насрала е привел хората си в бойна готовност. “Хизбулла” е готова да се отбранява срещу всяка израелска “агресия” срещу Ливан, заяви Насрала. Неговата реч беше транслирана по телевизията от неизвестно място. Тя можеше да бъде видяна и на огромни телевизионни екрани в предградията на Бейрут, където “Хизбулла” издига своята крепост.
Насрала не заплаши открито Израел с война, но не изключи нападение. Той призова египтяните към масови протести. “Милиони” египтяни трябва да излязат на улицата, за да накарат правителството в Кайро да отвори границите към Ивицата Газа, заяви Насрала. “Народе на Египет, Ти трябва да отвориш тези граници”, призова шиитският лидер.
Ако египетското правителство не отвори пропускателния пункт Рафах и не помогне на палестинския народ, то може да се смята за съучастник на “клането и блокадите”.

***

Израелските бойни пилоти се подготвяха за този ден от месеци. Също толкова време им трябваше на военните тайни служби да съберат информация за местонахождението на полицейските постове, оръжейните и тренировъчни лагери на “Хамас” в Ивицата Газа, коментира днес германският вестник “Франкфуртер Рундшау”. Израелската армия с гордост отбеляза това в свое изявление. Защото повече от 60 израелски самолета в събота вече започнаха първата и най-разрушителната досега вълна на нападение срещу цели в Ивицата Газа с кодовото име “Излято олово”.
Това, което в Израел предизвика радост, в Газа донесе разрушения и ужас. Преди всичко в полицейския щаб в Газа имаше неописуеми сцени. Там полицаите празнуваха края на обучението им. Телевизионните репортажи показаха двор, пълен с тела в черни униформи. Навън по улиците уплашени ученици бягаха между труповете, за да се приберат вкъщи.
От шестдневната война не е имало подобен кървав ден като този, в който при израелската операция бяха убити най-малко 200 души. Жертвите се увеличиха в неделя, когато бомбардировките продължиха. Повечето от 280 жертви бяха ислямисти. Една трета от жертвите обаче бяха обикновени граждани.

***

Военните действия в Ивицата Газа продължават и войната е в разгара си, коментира на електронната си страница белгийският вестник “Де Морхен”.
Резултатът от подновената от “Хамас” война и израелските въздушни атаки е повече от 300 загинали палестинци. Израел заяви, че конфликтът ще продължи докато не бъде намерен приемлив изход. В белгийските градове Гент и Лювен и се проведоха шествия в подкрепа на палестинците, които се блокирани в Ивицата Газа, която е контролирана от радикалното движение “Хамас”. Демонстрантите настояха “Хамас” и Израел да не решават конфликта за сметка на цивилното население и да бъдат взети всички мерки в Ивицата да достига хуманитарна помощ.

***

Времето на въздържанието свърши- сега Израел трябва да действа, за да защити гражданите си, заяви в интервю за австрийския вестник “Дер Щандарт” говорителят на израелския премиер Марк Регев.
Аз предупреждавам всички журналисти да не вярват на информацията за броя на жертвите в Ивицата Газа. Палестинската групировка “Хамас” е изградила своя система в Газа, подобна на тази на талибаните. Тя контролира болниците, спасителните операции. Няма съмнение относно интересите – палестинците искат да увеличат броя на цивилните жертви и да намалят щетите, които те самите са причинили. Ако трябва да се слуша “Хамас”, то ние сме нападнали само гражданите, а не военните. Това е смешно.
Ние се целим точно срещу военната техника на “Хамас”, нападаме нейни командни постове, нейната комуникационна структура. За това “Хамас” може да обвинява само себе се- “Хамас” е тази, която прекрати примирието през изминалата седмица. “Хамас”е тази, която оттогава изпраща ракетите си. 250 хиляди израелци, от които 100 хиляди деца, живеят в страх и ужас. Сега ние действаме, за да защитим тези хора.
Тази операция ще отслаби “Хамас” и ще засили умерените сили сред палестинците. Но аз не храня илюзии- няма да бъде толкова лесно и няма да стане толкова бързо, колкото ни се иска. Но в Израел имаме една масова подкрепа на действията на правителството.
Какво би направила Австрия, ако беше нападната от съседите си с ракети, които убиват хора и всяват страх? Колко дълго щеше да чака? Една седмица? Един месец? Израел имаше голямо търпение. Но стига толкова. Само в четвъртък 80 ракети удариха Израел. Нито една демокрация не може да толерира това.

***

С прецизна бомбардировка и неутрализиране на редица позиции на “Хамас” армията на Израел се противопостави една групировка, която застрашава не само Израел, но и умерените режими в съседните арабски страни като цяло, коментира днес на електронната си страница вестник “Люксембургер Ворт”. През изминалата седмица ислямистите на “Хамас” и “Хизбулла” издадоха закони на шариата, които освен отсичане на ръце, замеряне с камъни и бой с камшик предвижда и разпъването на кръст.
Тъй като и двете движения са подкрепени политически и логистично от Техеран, то израелската акция на сабат е един ясен сигнал за Иран.
Изненадващият удар срещу Газа е и генерална репетиция за евентуалното унищожаване на ирански ядрени съоръжения.

***

Съветът на сигурност на ООН се обърна към Израел с искане да прекрати бомбардировките в Ивицата Газа и да допусне хуманитарна помощ в Палестина, пише руският вестник “Взгляд”. Израелската страна е готова да изпълни искането наполовина: както заяви министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак, той ще отвори границите за преминаване на камиони с хуманитарна помощ, но няма да прекрати военната операция. При това, паралелно с въздушните удари, Израел се готви да премине и към сухоземна операция.
Членовете на Съвета за сигурност подчертаха необходимостта от възстановяване на спокойствието в региона, за да се осигури възможност за намиране на политическо решение на палестинско-израелския конфликт. Те призоваха Израел да предостави достъп на хуманитарна помощ в Ивицата Газа и незабавно да преустанови военната операция, “в резултат на която вече има многочислени жертви сред палестинските граждани”. Проектът също съдържа призив към незабавно прекратяване на ракетните обстрели срещу израелската територия от Газа.

***

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в телефонен разговор със своя израелски колега Ципи Ливни призова за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа и допускането на хуманитарна помощ, пише “Комсомолския правда”.
“Разговорът бе изцяло посветен на ситуацията в Ивицата Газа. От наша страна бе потвърдена позицията на Русия в полза на незабавно прекратяване на силовите действия в Ивицата, които вече доведоха до многочислени жертви срез палестинците. Беше подчертана необходимостта от възстановяване на режима на “затишие”, който би позволил да се осигури сигурност на гражданското население в южен Израел. От руска страна бе отбелязана също така важността да се допуснат хуманитарни камиони в Газа”, се казва в съобщение на министерството на външните работи.

Агенция „Фокус”
Антиизраелските протести по света продължават (ОБЗОР)
Новата вълна от насилие в Ивицата Газа предизвика протести, не само сред водещите световни лидери, но и сред мирните граждани по света. След протестите в арабските държави вълната на недоволство се пренесе и на други места.
Във Великобритания палестински демонстранти спряха движението по една от главните улици на Лондон в знак на протест срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа. Около 500 души се събраха пред заграденото с бетонни блокове израелско посолство в Лондон на силно охраняваната улица “Кенсингтън палас”.
Протестиращите, обаче, се оказаха толкова много, според някои източници - около 1500 души, че скоро блокираха съседната улица “Кенсингтън хай”. Така бе спряно движението на автобусите и автомобилите по една от най-оживените търговски улици в западната част на Лондон, където се намират много посещавани магазини. Палестинци и британски мюсюлмани се събраха на “Кенсигтън хай”, пеейки “Пет, шест, седем, осем – Израел е терористична държава”.
Полицията се опитваше да контролира демонстрантите, някои от които прибягнаха към насилие. Свидетели твърдят, че някои от протестиращите са били насила отстранени, а други са били видени с окървавени лица. Един от демонстриращите е хвърлил пакет (който се е оказал книга) , а друг червена течност срещу вратите на посолството. Полицията е успяла да отдръпне тълпата, тъй като някои от хората са се опитали да преминат бариерите, оградили посолството. Протестиращите развявали палестински знамена и размахвали плакати с надписи: “Холокост в Газа” и “Няма мир, няма правосъдие”. Има задържани.
В същото време в столицата на Франция Париж стотици демонстранти излязоха по улиците, за да осъдят “терористичните” и “нехуманни” израелски бомбардировки в Ивицата Газа и да призоват за по-бързо прекратяване на конфликта..
“Случващото се е нехуманно. Не искаме никакви смъртни случаи и от двете страни, но израелската реакция е несъразмерна,” каза Джамел, алжирец, който живее във Франция. Той и още около 200 демонстранти се събраха в района на Триумфалната арка. В парижкия квартал Барбе, в който живеят много имигранти от Северна Африка, френската полиция каза, че 1 300 души са се присъединили към анти-израелски протест, на който било изгорено американското знаме.
Около 20 хил. души участваха в протести в египетските градове срещу бойните действия в Ивицата Газа, причинили смъртта на 280 палестинци. Много от протестиращите в Египет са членове на забранената организация “Братя мюсюлмани” – най-голямата опозиционна група в страната, от която произлиза радикалното движение “Хамас”.
В Иран хиляди души се събраха в центъра на Техеран, за да изразят своя протест срещу израелската операция в Ивицата Газа. Демонстрантите скандираха: „Смърт на Америка!” и „Израел трябва да бъде изтрит от лицето на Земята!”. В протестната акция се включиха правителствени чиновници, политици и военнослужещи.
Турските граждани също не останаха безмълвни срещу масовите убийства, започнали на 27 декември от Израел в Ивицата Газа. В много провинции на Турция - от източните до западните райони, гражданите масово протестираха с палестински знамена в ръце срещу Израел и подкрепиха населението на Газа. В демонстрациите участваха редица неправителствени организации с различна политическа ориентация. На протестите се изгаряха израелски знамена и се отправяха критики и към САЩ, които след убийствата в Газа обвиниха вместо Израел палестинската организация “Хамас”.
Въпреки дъжда вчера на площад Баязид в Истанбул се събраха близо 10 хиляди души, които скандираха лозунги “Палестинският народ не е сам” и “Вън убиеца Израел от Палестина”. Демонстранти изгориха чучело на американския президент Джордж Буш и израелското знаме. Левичарска група от около 2 000 души постави черен венец и чифт обувки пред сградата на Генералното консулство на Израел в Истанбул.
В столицата Анкара адрес на протестите беше районът на израелското посолство. Различни групи се събираха пред посолството в различни часове и скандираха лозунги против Израел. Някои демонстранти захвърляха обувки по сградата на посолството.
Протести имаше и в град Самсун, Централна Турция. Група от около 500 души изгори израелското знаме и по този начин изрази своя протест. В източния турски град Агръ се събраха около 200 души. В град Батман, Югоизточна Турция, хиляди граждани са събраха пред паметника на човешките права. В град Газиантеп, Югоизточна Турция, около 300 души проведоха протестна демонстрация. Остри протести срещу Израел имаше и в провинциите Съвас, Сакария и Коджаели. Жители на град Елязъг, наметнати с палестински знамена, направиха панихида в памет на загиналите в Газа, пише “Заман”. Гласове на протест имаше и в провинциите Анталия и Измир.
По- рано антиизраелски протести бяха органиизрани в Йемен, Ирак, Йордания и Дубай.

Агенция „Фокус”
Ройтерс: Индонезийска организация може да изпрати доброволци в Ивицата Газа
Индонезийската военна мюсюлманска организация “Фронт за защита на исляма” обяви, че планира да набере около хиляда доброволци, които ще бъдат изпратени в Ивицата Газа, за да защитават местното население от израелските ракетни удари, в резултат на които загинаха над 300 палестинци, предаде агенция Ройтерс.
Правителството на Индонезия се присъедини към недоволството на международната общност от политиката на Израел след редицата въздушни удари, нанесени в събота от израелската страна по цели в Ивицата Газа.
Генералният секретар на Фронта Ахмад Соебри Лубис заяви, че организацията ще започне да набира войници-доброволци до няколко дни и ще ги изпрати в лагери в Индонезия, за да бъдат подготвени “за бойното поле”. “Доброволците трябва да са в добра физическа форма, да имат силна вяра и да са готови да умрат”, каза още той за агенцията.
По неговите думи, на доброволците ще бъдат раздадени еднопосочни билети до Палестинската автономия, където те ще останат до пълната победа над Израел.
Въпреки това, индонезийският военнокомандващ генерал Джоко Сантосо каза пред репортери, че “Фронт за защита на исляма” първо ще трябва да се консултира с правителството преди да изпрати доброволците в Палестинската автономия.

Агенция „Фокус”
Турция и Египет призоваха за спиране на въоръжените действия в Ивицата Газа
Турция и Египет призоваха за спиране на въоръжените действия в Ивицата Газа, предаде ДПА. Турският министър на външните работи Али Бабаджан заяви, че израелските въздушни удари само ще доведат до ескалиране на насилието в района.
„Ние призоваваме Израел незабавно да прекрати военните си операции в Ивицата Газа От своя страна „Хамас” не трябва да дава поводи за атака от страна на израелската армия”, каза Бабаджан след среща с египетския министър на външните работи Ахмед Абулгейт.
От своя страна Абулгейт също призова за спиране на насилието и посочи, че Египет осъжда военните действия на Израел в Ивицата Газа през последните три дни.

Агенция „Фокус”
„ИЮ Обзървър”: ЕС изрази своето безпокойство от израелските атаки в Ивицата Газа
Европейският съюз изрази сериозното си безпокойство от продължаващите израелски атаки в Ивицата Газа, при които бяха убити над 300 палестинци. ЕС определи израелските въздушни удари като „неприемливи” и призова двете страни да прекратят въоръжените действия, съобщава „ИЮ Обзървър”.
Франция, която е в края на своето председателство на ЕС, от името на 27-странния блок осъди диспропорционалната употреба на сила от двете страни в конфликта.
„В Газа не може да име военно решение”, се посочва в изявлението, в което се настоява да бъдат отворени всички контролно-пропускателни пунктове и незабавно да бъдат подновени доставките на гориво и хуманитарна помощ

Агенция „Фокус”
Израел е в състояние на пълномащабна война с „Хамас”, заяви Ехуд Барак
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак обяви, че Израел е в състояние на пълномащабна война с „Хамас”, предаде АФП.
„Ние нямаме нищо против жителите на Газа, но ние водим тотална война срещу „Хамас” и неговите съюзници”, каза Барак.
По-рано днес израелската армия обяви районите по границата с Ивицата Газа за закрита военна зона. Всички пътища в района ще бъдат затворени, като ще бъдат допускани само местни жители.
В миналото подобно решение на армията обикновено е било последвано от сухопътни операции в Ивицата Газа.

Агенция „Фокус”
Неправителствени организации в Турция изпращат помощи за Ивицата Газа
Турция протяга ръка за помощ на населението в Ивицата Газа, претърпяло бруталното нападение на Израел, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. Червеният полумесец е изпратил 250 тона хранителни продукти, достатъчни да задоволят потребностите на 150 000 души. Помощите се транспортират с 10 ТИР-а, тръгнали вчера, и се очаква да бъдат в Газа до 5 дни. Предстои изпращането на втората пратка 250 тона, предимно лекарства и медицински материали.
Дружеството “Морски фар” /станало скандално известно с водения в Германия съдебен процес за пране на пари и незаконни парични преводи към Турция включително и със сериозни подозрения за замесване на управляващата партия – бел. на „Фокус”/ е решило на първо време да отпусне 100 000 турски лири /около 100 000 лева/ и да предприеме постъпки за транспортиране в Турция на нуждаещи се от лечение ранени палестинци.
Дружеството за защита правата на човека също предприема кампания за набиране на помощи от храни и лекарства и за осигуряване на лечение в Истанбул на ранени палестинци.

Агенция „Фокус”
Белият дом призова “Хамас” да се съгласи на “дълготрайно” прекратяване на огъня
Белият дом настоя палестинското радикално движение “Хамас” да се съгласи на “дълготрайно” прекратяване на огъня, докато Израел вече трети ден провежда военни операции в Ивицата Газа, предаде АФП.
“За да може насилието да бъде прекратено, “Хамас” трябва да спре да изстрелва ракети и да се съгласи на дълготрайно прекратяване на огъня”, каза говорителят на Белия дом Гордън Джондроу.
„Това е целта, за която всички страни в конфликта трябва да работят. За това работят и САЩ”, добави той.

Агенция „Фокус”
Белият дом призова “Хамас” да се съгласи на “дълготрайно” прекратяване на огъня
Белият дом настоя палестинското радикално движение “Хамас” да се съгласи на “дълготрайно” прекратяване на огъня, докато Израел вече трети ден провежда военни операции в Ивицата Газа, предаде АФП.
“За да може насилието да бъде прекратено, “Хамас” трябва да спре да изстрелва ракети и да се съгласи на дълготрайно прекратяване на огъня”, каза говорителят на Белия дом Гордън Джондроу.
“Това е целта, за която всички страни в конфликта трябва да работят. За това работят и САЩ”, добави той.

Още:

The slow death of Gaza
The collective punishment of Gaza's civilian population is illegal. But international law was tossed aside long ago
guardian.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи