Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, декември 11, 2008

Барак Обама ще подобрява отношенията с ислямския свят

11. 12. 2008

Obama Барак Обама ще подобрява отношенията с ислямския свят

Гасан Насър

В специално интервю пред вестник „Чикаго трибюн” новоизбраният американски президент заявява, че на 20 януари ще положи клетва с трите си имена: Барак Хюсеин Обама. Той добавя, че такава е традицията според церемониала и той няма намерение да я нарушава. Бъдещият държавен глава отрича използването на бащиното му име при този тържествен момент да има за цел отправянето на определено политическо послание. Пред кореспондент на медията новият президент добавя, че смята да работи за подобряването на имиджа на САЩ пред света и особено сред ислямските държави. Обама декларира, че ще положи усилия за установяването на отношения на партньорство и взаимно уважение с държавите и лидерите, които желаят благоденствие както за техните народи, така и за американците.

В същото време арабската преса широко коментира коя ще бъде ислямската столица, в която Барак Обама ще произнесе първата си задгранична реч. По време на предизборната си кампания новоизбраният президент обеща, че в срок от 100 дни той ще посети ислямска държава, в чиято столица има намерение да произнесе реч за целите и приоритетите на американската външна политика. Тя ще има програмен характер и далеч ще надхвърля рамките на двустранните отношения. В същото време, чрез изключително важното съдържание на бъдещото президентско встъпление държавният глава ще акцентира върху близостта между двете държави. Най-вероятно тази знакова страна ще бъде стожерът на външната политика на Белия дом в ислямския свят.

Редица американски и арабски експерти продължават да гадаят кой столичен град ще бъде удостоен с това внимание. Споменават се Риад и Исламабад, но изглежда други две столици са най-вероятните кандидатури. На първо място е Кайро. Той е определян като „достатъчно ислямски град”, който в същото време притежава голяма популярност сред американския външнополитически елит. Близък съветник на Обама е потвърдил пред гореспоменатия вестник, че най-големият египетски град наистина е сериозна кандидатура за очакваното височайше събитие. От египетското посолство в САЩ обаче отричат да е имало постъпки от американска страна за визита на новия президент в тяхната страна.

Според източници, близки до лондонския вестник „Шарк ал аусат”, сериозен опонент на Кайро е Рабат, столицата на Кралство Мароко. Те също се позовават на кръгове от обкръжението на Обама. Не е ясно дали вчерашната среща на краля на Мароко Мохамед VІ с двама от най-близките съветници на бъдещия държавен глава е знак в това отношение. В момента мароканският монарх е на частно посещение в САЩ.

Сайтът „Марок порт”, поддържан от американци от марокански произход, лансира факта, че причината за силните симпатии на Обама към кралството са свързани с историята. Според тях обстоятелството, че Мароко е първата държава в света, признала независимостта на САЩ, се явява сериозната причина следващият американски президент да избере Рабат за знаковото си посещение. През ХVІІІ век мароканският султан Мохамед Абдула подписва със САЩ споразумение за борба срещу пиратството и по този начин фактически признава младата държава за независима.

Освен това редакторите на „Марок порт” добавят и други дивиденти на кралството в подрепа на тази визита. На първо място, в него живеят заедно араби, бербери, евреи и африканци в дух на толерантност, така както го правят американците. Става въпрос за сходен етноконфесионален модел. На второ място е географската близост между двете държави, разделени единствено от Атлантическия океан. На трето място е поставен фактът, че Мароко е африканска държава, какъвто е и произходът на Барак Обама. Според мароканоамериканците не без значение за избора на мястото за въпросната визита е обстоятелството, че кралството провежда умерена политика, подкрепяща САЩ в борбата им срещу тероризма. Популярният кмет на американската столица Вашингтон Адриан Фенти, който е един от най-големите привърженици на Обама, споделя пред „Чикаго трибюн”, че Мароко е идеалното място за осъществяването на въпросното намерение на новия президент.

Очевидно сме свидетели на своеобразно състезание между отделните ислямски държави за бъдещите приоритети на американската външна политика в региона. Все пак е необходимо да се припомни, че за разлика от масовия избирател, част от арабския политически елит отдаде своите предпочитания за съперника на Обама – републиканеца Джон Маккейн. Той изрази опасения, че първият цветнокож американски президент ще провежда твърде либерална политика спрямо Иран, което ще бъде в ущръб на арабите. Такива настроения доминираха най-вече сред лидерите на страните от Персийския залив. Мароканските политици също демонстрираха про-Маккейн позиции. Те се опасяват, че новата американска администрация може да промени политиката си на подкрепа за Рабат в спора му с ПОЛИСАРИО по въпроса за Западна Сахара.

Бъдещето ще покаже дали предизборният щаб на Обама, който вече зае позиции в Белия дом, е забравил или ще се престори, че игнорира тези предишни позиции на традиционните американски съюзници в региона.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи