Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, декември 10, 2008

Кое е общото и кое различното в два процеса срещу атентатори

Европа | 10.12.2008

Кое е общото и кое различното в два процеса срещу атентатори

Мохамад ал Хаджииб - т.нар.

В Дюселдорф единият от двамата атентатори, поставили бомби в два германски влака, беше осъден на доживотен затвор. Междувременно в Гуантанамо на съд са изправени петима от предполагаемите атентатори от 11 септември 2001.

Поведението на обвиняемите в двата процеса е максимално различно. Тези от Гуантанамо са готови да се признаят за виновни. Те застават зад действията си, гордеят се с тях и нищо друго не би могло да ги извади от равновесие освен варианта да гният в затвора, а не да получат смъртна присъда, превръщайки се в мъченици. Доживотна присъда получи ливанецът, който беше изправен на съд в Дюселдорф заради поставени от него и съучастника му преди две години бомби в два германски влака, които за щастие не избухнаха. И в този случай Куфарният бомбаджия бе заловен благодарение на тези кадри, заснети от камери на Кьолнската гараBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Куфарният бомбаджия бе заловен благодарение на тези кадри, заснети от камери на Кьолнската гара

от покаяние няма и следа

Обвиняемият обаче обясни, че нарочно направил бомбите така, че да не избухнат и да не убият хора. За него било важно да покаже гнева си от публикуваните в Дания карикатури на пророка Мохамед. Съучастникът на осъдения в Дюселдорф атентатор успя да избяга в Ливан, където получи 12 години затвор. Сега обаче той заяви, че се отказва от показанията си, защото били дадени по време на изтезания.

Разбира се, в двата случая става дума за различни по мащаби престъпления. В Гуантанамо са стряскащи с фанатизма си ислямисти. В Дюселдорф е дребният бомбаджия, който се опитва да манипулира правовата държава, същата онази, която искаше да изплаши. А това е все едно да молиш за пощада, след като си убил родителите си, защото си останал сирак.

Дюселдорфските съдии не се оставиха да бъдат подведени: този, който слага бомби във влака, не може да бъде оневинен. Това, естествено, не означава, че той няма право на адвокатска защита, на честен процес. Какво да се прави с Гуантанамо, е въпрос, който занимава и бъдещия президент ОбамаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Какво да се прави с Гуантанамо, е въпрос, който занимава и бъдещия президент Обама

Гуантанамо - срамно петно

В Гуантанамо обаче честният процес е поставен под въпрос. И това, макар през последните седмици правителстото на Буш да демонстрира желание за спазване на правото и закона. В цял свят Гуантанамо символизира срамно за Америка петно. На това мнение, впрочем, е и бъдещият американски президент Барак Обама.

Вашингтон обаче има да извърви труден път, докато се освободи от това петно. Няма съмнение: организаторите на атентатите от 11-ти септември трябва да бъдат наказани, макар че дори един справедлив процес не би могъл да предотврати бъдещи атентати. За това са нужни други превантивни мерки. А за тях в съдебната зала е прекалено късно.

"Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи