Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, декември 29, 2008

Антиизраелски протести


Антиизраелските протести по света продължават (ОБЗОР)

29 декември 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Новата вълна от насилие в Ивицата Газа предизвика протести, не само сред водещите световни лидери, но и сред мирните граждани по света. След протестите в арабските държави вълната на недоволство се пренесе и на други места.
Във Великобритания палестински демонстранти спряха движението по една от главните улици на Лондон в знак на протест срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа. Около 500 души се събраха пред заграденото с бетонни блокове израелско посолство в Лондон на силно охраняваната улица “Кенсингтън палас”.
Протестиращите, обаче, се оказаха толкова много, според някои източници - около 1500 души, че скоро блокираха съседната улица “Кенсингтън хай”. Така бе спряно движението на автобусите и автомобилите по една от най-оживените търговски улици в западната част на Лондон, където се намират много посещавани магазини. Палестинци и британски мюсюлмани се събраха на “Кенсигтън хай”, пеейки “Пет, шест, седем, осем – Израел е терористична държава”.
Полицията се опитваше да контролира демонстрантите, някои от които прибягнаха към насилие. Свидетели твърдят, че някои от протестиращите са били насила отстранени, а други са били видени с окървавени лица. Един от демонстриращите е хвърлил пакет (който се е оказал книга) , а друг червена течност срещу вратите на посолството. Полицията е успяла да отдръпне тълпата, тъй като някои от хората са се опитали да преминат бариерите, оградили посолството. Протестиращите развявали палестински знамена и размахвали плакати с надписи: “Холокост в Газа” и “Няма мир, няма правосъдие”. Има задържани.
В същото време в столицата на Франция Париж стотици демонстранти излязоха по улиците, за да осъдят “терористичните” и “нехуманни” израелски бомбардировки в Ивицата Газа и да призоват за по-бързо прекратяване на конфликта..
“Случващото се е нехуманно. Не искаме никакви смъртни случаи и от двете страни, но израелската реакция е несъразмерна,” каза Джамел, алжирец, който живее във Франция. Той и още около 200 демонстранти се събраха в района на Триумфалната арка. В парижкия квартал Барбе, в който живеят много имигранти от Северна Африка, френската полиция каза, че 1 300 души са се присъединили към анти-израелски протест, на който било изгорено американското знаме.
Около 20 хил. души участваха в протести в египетските градове срещу бойните действия в Ивицата Газа, причинили смъртта на 280 палестинци. Много от протестиращите в Египет са членове на забранената организация “Братя мюсюлмани” – най-голямата опозиционна група в страната, от която произлиза радикалното движение “Хамас”.
В Иран хиляди души се събраха в центъра на Техеран, за да изразят своя протест срещу израелската операция в Ивицата Газа. Демонстрантите скандираха: „Смърт на Америка!” и „Израел трябва да бъде изтрит от лицето на Земята!”. В протестната акция се включиха правителствени чиновници, политици и военнослужещи
Турските граждани също не останаха безмълвни срещу масовите убийства, започнали на 27 декември от Израел в Ивицата Газа. В много провинции на Турция - от източните до западните райони, гражданите масово протестираха с палестински знамена в ръце срещу Израел и подкрепиха населението на Газа. В демонстрациите участваха редица неправителствени организации с различна политическа ориентация. На протестите се изгаряха израелски знамена и се отправяха критики и към САЩ, които след убийствата в Газа обвиниха вместо Израел палестинската организация “Хамас”.
Въпреки дъжда вчера на площад Баязид в Истанбул се събраха близо 10 хиляди души, които скандираха лозунги “Палестинският народ не е сам” и “Вън убиеца Израел от Палестина”. Демонстранти изгориха чучело на американския президент Джордж Буш и израелското знаме. Левичарска група от около 2 000 души постави черен венец и чифт обувки пред сградата на Генералното консулство на Израел в Истанбул.
В столицата Анкара адрес на протестите беше районът на израелското посолство. Различни групи се събираха пред посолството в различни часове и скандираха лозунги против Израел. Някои демонстранти захвърляха обувки по сградата на посолството.
Протести имаше и в град Самсун, Централна Турция. Група от около 500 души изгори израелското знаме и по този начин изрази своя протест. В източния турски град Агръ се събраха около 200 души. В град Батман, Югоизточна Турция, хиляди граждани са събраха пред паметника на човешките права. В град Газиантеп, Югоизточна Турция, около 300 души проведоха протестна демонстрация. Остри протести срещу Израел имаше и в провинциите Съвас, Сакария и Коджаели. Жители на град Елязъг, наметнати с палестински знамена, направиха панихида в памет на загиналите в Газа, пише “Заман”. Гласове на протест имаше и в провинциите Анталия и Измир.
По- рано антиизраелски протести бяха органиизрани в Йемен, Ирак, Йордания и Дубай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи