Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, декември 29, 2008

Докато продължава окупацията на палестинската територия, конфликтът в Ивицата Газа няма да спре д-р Мохд Абуаси

Докато продължава окупацията на палестинската територия, конфликтът в Ивицата Газа няма да спре 
 
Анализи и коментари

Написано от Агенция “Фокус”  

Понеделник, 29 Декември 2008 11:03

За новите въздушни удари на Израел срещу Ивицата Газа Агенция “Фокус” разговаря с директора на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси
Фокус: Смятате ли, че военната операция на Израел е последен опит за неутрализиране на “Хамас” преди встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама?
Мохд Абуаси: Политическите цели на операцията срещу „Хамас” са три. Първата е вътрешнополитическа, свързана пряко с израелските избори през февруари. Втората цел е опит за ограничаването на „Хамас”, тъй движението не може да се неутрализира. „Хамас” не е просто някаква група, която може лесно да бъде неутрализирана. Тук става дума за отслабване на силата на „Хамас” и използването на това за вътрешнополитически цели за управляващата коалиция в Израел.

Третата цел е свързана с многото критики на международната общност към Израел за блокадата срещу Газа. Нещата стигнаха до там, че пред народа на Газа нямаше избор – или да умрат от ракети или от глад и липса на лекарства. Два дена преди атаките в Газа няма ток, няма храна, не работи нищо една фурна за хляб, няма жито и нищо друго. Затова от Израел не случайно избраха този момент за атаките.
Фокус: Мислите ли, че Израел е по-добре подготвен в сравнение с Втората ливанска война през 2006 г.?
Мохд Абуаси: Разликата между Ливан и Газа е много различна. Силата на „Хизбулла” не може да се сравнява със силата на „Хамас”. „Хамас” е много по-слаба и техните ракети нямат и 15 км обсег и са местно и елементарно направени. Това е доказателство, че те не носеха щети за израелската страна. От друга страна „Хизбулла” не беше обкръжена от Израел. Имаше един военен фронт там, докато Газа е заобиколена от всички страни от израелската армия, а така е невъзможно да се вкарва оръжие. В Южен Ливан географията е доста различна, ситуацията е много по-различна.
Фокус: Какво иска да демонстрира правителството в Израел точно в момент с тази атака?
Мохд Абуаси: Най-големият конкурент в предизборната кампания в Израел на сегашния министър на отбраната и на премиера на Израел е Бенямин Нетаняху от десницата. Неговата предизборна кампания беше с основен приоритет именно въху неутрализирането на „Хамас” в Газа. По този начин сегашното правителство, предприемайки мерки срещу „Хамас” в Ивицата Газа, обезоръжава техния конкурент от десницата Бенямин Нетаняху. Ако трябва да отговоря на въпроса защо точно в момента става тази атака – мисля, че тя беше избрана точно сега поради факта, че сега по света на много места се празнува Коледа и се очаква Нова година – а така реакцията на международната общност ще бъде по-слаба.
Фокус: САЩ наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на военната операция.
Мохд Абуаси: Администрацията на Джордж Буш носи не по-малка отговорност от тази на Израел за тези нападения, както и за войната в Ливан. В началото американците подкрепяха с пълна сила атаките и използваха ветото срещу резолюцията за спирането на войната. Така че трябва да е ясно, че правителството на Буш винаги е било на страната на Израел безрезервно. Дори оправдават техните действия. Вчера дори Кондолиза Райс не помоли Израел да прекрати атаките в Газа, а поиска от „Хамас” да прекрати акцията срещу Израел, което е много смешно. Такива ракети, направени ръчно, не могат да бъдат сравнявани със самолетите F16 и F18, които са най-модерните самолети в Америка. От друга страна не може да се сравни за един ден жертвите да бъдат 284 души и над 200 критично ранени с ракетите на „Хамас”. Не е вярно, че „Хамас” е нарушила примирието. „Хамас” спазваше през цялото време примирието – Израел го наруши една седмица преди 19 декември. Това може да се открие лесно и да стане ясно кой точно наруши военното примирие. От друга страна през цялото време, през тези шест месеца, през които трябваше да се спазва примирието, Израел поддържаше жестока блокада срещу Газа. 230 души загинаха заради липса на лекарства и храна. Фурните спряха да работят, ток няма – представяте ли си 1,2 млн. души население на Газа да стоят без ток? Не може заради „Хамас” да се наказва цял един народ. По-голямата част от жертвите на блокадата са цивилни – деца и жени, докато самата армия на „Хамас” не е засегната толкова. Не е основателно да се извършва холокост в една страна и да се оправдава една атака заради ръчните ракети на „Хамас”, които за седем години не са убили повече от един или двама души в Израел.
Фокус: Кой ще плати за жертвите – 280 палестинци и над 600 ранени след израелската атака?
Мохд Абуаси: Този въпрос ще лежи на съвестта на всеки човек дали в България, дали в Америка, дали в Палестина и навсякъде, защото в края на краищата има резолюция на ООН, която не се спазва. Става дума за окупация, която е причина за цялото насилие там - докато Израел продължи да претендира, че Йерусалим е тяхната столица, която по всички резолюции на ООН, се води за окупирана територия. Израел трябва да спази международните закони и резолюцията на ООН. Докато САЩ стои рамо до рамо с Израел, нищо обаче няма да се случи, за да има мир в Близкия изток. За това се изисква прилагането на международните закони – да има палестинска държава на границите на 1967 година, включително с Източен Йерусалим, както и право на бежанците да се връщат. За всичко това има резолюция на ООН и на Съвета за сигурност за прилагането й. САЩ прилага двойни стандарти и това не решава проблемите. Решението на Палестинския въпрос не е сложно – то изисква прилагането на резолюциите на ООН, дори, ако трябва със сила. Ако палестинците откажат да изпълнят резолюция на ООН, ги бомбардират, ако израелците откажат да изпълнят резолюция на ООН– защо това е така...?
Фокус: Как виждате развитието на израелско-палестинския конфликт при управлението на новия президент на САЩ Барак Обама? Очаквате ли да има някаква промяна?
Мохд Абуаси: Надявам се да има поне някаква промяна по отношение на този конфликт. Никой не очаква от САЩ да изостави Израел. Но това, което очаквам от САЩ, е да бъде честен между палестинците и израелците. Т.е. да могат да натиснат страната, която отказва да изпълнява резолюцията на ООН. САЩ трябва да бъде на страната на правдата. Палестинският въпрос в целия Близък изток е един от най-големите въпроси, които имат отражение върху целия свят. От там се поражда тероризъм и набрежение по света. Очаквам от американския президент да има по-активна роля, но реално казано, до две години едва ли ще се занимава сериозно с този въпрос, защото има други приоритети–финансовата и икономическа криза в САЩ. Именно това ще е приоритетът на американския президент в САЩ, вторият приоритет ще бъде Афганистан. Едва след една или две години ще започне да мисли повече за израелско-палестинския въпрос. Дотогава ще бъде само подготвителен период, срещи и разговори – разузнавателен.
Фокус: И очевидно ще има нови жертви?
Мохд Абуаси: Да, докато продължава окупацията на палестинската територия, конфликтът няма да спре. Палестинският народ е жертва на окупация – това е основният проблем на насилието и на тероризма и на войните в Близкия изток. Ако бъде решен този въпрос на основата на резолюцията н ООН, всички би било наред, стига обаче тя да се приложи, дори, ако трябва със сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи