Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, декември 10, 2008

Новини от Германия и САЩ по време на Курбан Байряма

10. 12 .2008 hajj

Новини от Германия и САЩ по време на Курбан Байряма

Вчера министърът на вътрешните работи на Германия Волфганг Шойбле откри сайта на създадения през септември 2006 г. в страната постоянен форум „Ислямски конгрес”. По време на приветственото си слово той призова всички онези, които желаят да се запознаят с работата на организацията и да вземат отношение към някоя от провежданите дискусии, да влязат в новооткритите елетронни страници. Шойбле отбеляза, че нарочно е подбран сегашният момент, който съвпада със започването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрям.

Целта на инициативата „Ислямски конгрес” е да се стимулира диалога между германската държава и местното четиримилионно мюсюлманско малцинство. Всеки месец държавата определя дадена тема, която е обект на дискусия от двете страни. Следващият месец тя ще бъде формулирана: „Ислямът във всекидневния живот на училищата”.

„Ислямският конгрес” има състав от 30 постоянни членове. Половината от тях са представители на федералното правителство и местните власти, докато останалите 15 са избрани да представляват местните мюсюлмани.
В същото време съдът в Дюселдорф осъди на доживотен затвор 24-годишния ливанец Ал Хадж Диб, обвинен в планирането на терористичен акт в страната. През лятото на 2006 г. същият, заедно със своя сънародник Джихад Хамед, са се опитали да поставят експлозиви в два влака на гарата в Кьолн. Единствено недостатъчните им технически познания са били причината самоделната бомба да не избухне и да няма жертви сред мирното население. Прокуратурата отбелязва в своя обвинителен акт, че двамата ливанци не само са участвали в демонстрациите на местните мюсюлмани против публикуването на карикатурите на пророка Мохамед, но тяхната ярост е преляла в желанието да отмъстят на немското общество за тях. Хамед е осъден на 12 години лишаване от свобода след завръщането си в родината. Същият е пристигнал в страната с цел следване. Недостатъчните му познания по немски език са станали причина няколко университета да му откажат студентски права.

В светлината на започналия Курбан Байрям, учени от престижният американски университет в Харвард оповестиха резултатите от свое изследване, завършило през април тази година. Те лансират тезата, че поклонението, ал хадж, прави мюсюлманите по-толерантни и позитивно настроени към хората, които не участват в него. Учените отстояват мнението, че след посещението на светите места богомолците, завърнали се в родината си, гледат на останалите народи и религии по-положително и с по-голямо чувство на справедливост. На преден план излиза стремежът за равенство между хората. Паралелно с това се стимулира и приемането на естественото равенство между половете. Това се дължало на факта, че мъжете и жените прекарват достатъчно дълго време заедно, тъй като те пътували и се молели през цялото време в относително смесен състав.

Авторите на това изследване Асим Ходжа, Майкъл Крамер и Дейвид Клингенгсмит твърдят, че от множеството интервюта на богомолци е видно, че се засилва чувството за космополитизъм, което прелива в симпатии дори към представителите на немюсюлманските религии. В същото време прави впечатление, че групата на завърналите се от поклонение мюсюлмани е станала изключително критична към личността на лидера на мрежата „Ал Кайда”. Американските експерти твърдят, че сред тази целева група рейтингът на терорист №1 е спаднал повече от два пъти.

Необходимо е да се зададе въпросът дали изследването е представително според законите на социологията. В предоставения текст се споменават респонденти от Египет и Пакистан. Интересно е дали харвардските експерти са интервювирали иранските богомолци, които почти всяка година създават проблеми на саудитските власти с радикалните си настроения. Вестник „Шарк ал аусат” съобщава, че въпреки забраната на приемащата страна, иранските участници в тазгодишния ал хадж отново са се отдали на политически действия. По време на поклонението един от водачите на иранската група е държал реч, а останалите са отговаряли с призива: „Смърт на Америка” и „Смърт на Израел”. Преди няколко години лозунгите на иранците бяха насочени и срещу саудитското кралско семейство, което предизвика сблъсъци между богомолците от ислямската република и саудитските сили на реда.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи