Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, декември 30, 2008

Коледното "бузми"

29/12/2008

В поредния материал за празничните традиции на Балканите, разглеждаме обичаите, спазвани от католиците в Косово.

От Беса Бекири за Southeast European Times в Прищина – 29/12/08

photo

Католическа църква в Прищина. [Лаура Хасани]

Св. Николай Чудотворец, покровител на моряците, открива коледния празничен сезон за католическата общност в Косово. Празненствата в негова чест започват на 4 декември, когато семействата започват да пекат агне на шиш над огън, запален с дърва.

Членовете на семейството поддържат огъня, на който се пече агнето. Децата наблюдават огъня и пробват късчета от месото. През деня семействата си ходят на гости. Традиционното питие е ракия от грозде или сливи, както и сирене, чушки и друга домашно приготвена храна.

До вечерта агнето е готово. Членовете на семейството тогава близват шиша, на който се е пекло агнето.

Преди вечеря бащата запалва свещ и приканва всички да се помолят за здравето и благоденствието на семейството. Според традицията предната врата на къщата трябва да бъде отворена през това време.

Но най-известната коледна традиция за албанските католици в Косово е бузми.

Бузми е клонче от дърво, на което някой издълбава кръст от двете страни. То трябва да се отчупи от дървото рано на Бъдни вечер.

В 6 ч. вечерта започва церемонията бузми, като всички освен родителите напускат къщата. Двама членове на семейството стискат бузми и питат бащата дали гостите са добре дошли. Бащата отговаря: "Заповядайте с божията воля" и пита: "С какво идвате?"

Членовете на семейството отвън отговарят: "С всичко, което Бог може да даде". Всеки от тях имитира различно домашно животно.

Бащата отваря вратата и поздравява цялото семейство. Бащата и майката започват да "хранят" бузми, предлагайки му ракия, сирене и други храни и напитки и казват: "Аз ти давам вино; ти ми даваш вино; аз ти давам ракия; ти ми даваш ракия..." След края на тази част от ритуала, семейството сяда да вечеря.

Церемонията приключва с коледна литургия в полунощ.

Рано на следващата сутрин главата на семейството подготва лама, венец, направен от слама с кръст в средата. Семействата си разменят визити, за да си пожелаят "Честито Рождество".

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Още:

Католиците в БиХ поддържат живи древни традиции

22/12/2008

Постите завършват с голямо коледно празненство за католическата общност в Босна и Херцеговина, както обяснява кореспондентът на SETimes Юсуф Рамаданович в първата от поредица от статии, посветени на зимните традиции на Балканите.

От Юсуф Рамаданович за Southeast European Times - 22/12/08

photo

Босненски католици се отправят към централната катедрала в Сараево за литургията в полунощ. [Гети Имиджис]

За католиците в Босна и Херцеговина (БиХ) Коледа е несъмнено върховата точка на зимния сезон. Сараевският квартал "Ступ", населяван предимно от етнически хървати, се украсява пищно всяка година. Главната Коледна литургия се отслужва в Сараевската катедрала, красива старинна сграда в романо-готически стил, датираща от 1889 г.

Тя е една от най-забележителните постройки в центъра на Сараево. Литургията, която се отслужва тук всяка година, също е голямо събитие за целия град, независимо от вероизповеданието. На Бъдни вечер сградата се изпълва до краен предел не само с католици, но и с мюсюлмани, православни християни и дори атеисти. Да бъдеш видян тук се е превърнало във въпрос на престиж. Мнозина в действителност остават извън сградата, защото вътре няма място.

Същевременно в селските райони католиците спазват някои много стари традиции и обреди. Подготовката започва още на 13 декември, деня на Света Лучия, със засяване на традиционната коледна пшеница. Тя се подстригва на Бъдни вечер, украсява се със свещи, синя или червена панделка и се поставя под коледната елха или върху масата като празнична украса.

На сутринта преди Коледа главата на семейството донася дъбов клон като символ на добро здраве или наръч сено – символ на изобилието. През деня хората постят, а гозбите, приготвяни за вечеря в този ден, са основно леки – фасул, риба, картофи, сладкиши и различни салати. Домакинствата приготвят месо и пекат ритуалния хляб в очакване на голямото събитие на следващия ден.

На зазоряване в деня на Коледа хората се молят в домовете си и след това отиват на църква за Света литургия. По традиция те не посещават приятели и роднини в този ден, а остават у дома и празнуват с членовете на семейството около обилна трапеза, която този път включва печено месо, както и различни тестени изделия и кейкове.

Куглоф е един от традиционните коледни кейкове за босненските католици. Той се приготвя много лесно:

Продукти:

  • 4 жълтъка
  • 140 г масло
  • 140 г загар
  • 280 г брашно
  • 50 г стафиди или парченца шоколад
  • бакпулвер
  • 1 чаша мляко
  • лимонова кора
  • ванилова захар
  • щипка сол
  • 4 разбити белтъка

Начин на приготвяне:

Смесете жълтъците със захарта. Добавете маслото, стафидите или парченцата шоколад, млякото, лимоновата кора и ваниловата захар. Разбийте белтъците с щипка сол. Добавете сместа със жълтъците, прибавете брашното и бакпулвера и внимателно размесете всичко. Изсипете във форма за куглоф и печете около час.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи