Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, януари 01, 2009

Конфликтът в Газа се радикализира

01. 01 .2009

Конфликтът в Газа се радикализира

На 6-тия ден от войната в Газа стана ясно, че военните действия ще се разширяват, въпреки арабския и международния натиск. Очевидно мнението на началника на Генералния щаб генерал Гази Ешкенази за провеждането на сухопътна операция в ивицата Газа е надделяло над това на министъра на отбраната Ехуд Барак. Действащият офицер счита, че по този начин „Хамас” ще стане по-отстъпчив и ще бъде принуден да приеме по-дългосрочно примирие. От своя страна министърът е изразил опасение от разширяване на международната съпротива и евентуални големи загуби в жива сила за израелските военнослужещи.

Израелските военни източници очертаха контурите на бъдещата сухопътна офанзива. Те твърдят, че 15 000-ната въоръжена армия на „Хамас” няма да даде сериозен отпор на израелските части. Първоначално ще бъдат организирани малки гнезда на съпротива, които по-скоро ще имитират бойни действия, отколкото ще се впускат в реални сражения. Впоследствие палестинците смятат да организират партизанска война, чиито основни операции ще бъдат провеждани през нощта. За тази цел хиляди бойци вече са захвърлили униформите си и трайно са се установили в своите жилица като цивилни граждани. По-голямата част от тях са в столицата – град Газа.

Според аналитиците на израелския сайт Debka.file „Хамас” очаква нахлуването на специалните части на израелската армия от три посоки: север, юг и изток. За период от 5-7 дни ще бъде окупирана ивицата Газа, която е широка 20 км и дълга 40 км. Ще бъдат обсадени столицата и повечето населени места. „Хамас” е планирал да създаде пет оперативни гнезда на съпротива, всяко от които да разполага със собствен команден пункт. Най-тежка ще бъде задачата на подразделенията, които трябва да прочистят Газа-сити, тъй като в него са съсредоточени не само войниците на „Хамас”, но и тези на другите палестински организации. Броят на последните ще достигне между 3 000 и 5 000 добре подготвени и високо мотивирани бойци. През деня те трябва да се смесват с цивилното население, а през нощта да нанасят удари срещу окупаторите, използвайки най-вече противотанкови оръжия и самоубийци. Замисълът на плана предвижда израелските части да бъдат объзкървени и принудени да се оттеглят след тежки загуби.

Паралелно с реалните военни действия, медийното противопоставяне между двете страни не отслабва. В тази връзка израелската армия качи видеозаписи на своите операции на световния сайт за водеообмен YouTube. Нейни представители вече се оплакаха, че системният администратор е свалил някои материали с аргумента, че част от заснетите сцени съдържат непрепоръчителни сцени на насилие.

В същото време лидерът на „Хамас” в Газа Исмаил Хания произнесе важна реч, излъчена от сателитния канал „Ал Акса”, контролиран от движението. В нея той придаде религиозномотивиращ момент на войната в Газа и намекна, че „Хамас” се готви за решителни действия. Той я определи като „войната Фуркан”, правейки аналогия с една от битките на пророка Мохамед през 624 г., в която той е удържал победа над езичниците. Хания заяви, че след тези събития положението в Газа повече няма да бъде същото. В историята на исляма терминът „фуркан” (името на 25-тата сура на Корана, в превод „разграничението”), се асоциира с акта на истинското отделяне на истината от лъжата, доброто от злото, мрака от светлината. С други думи, използвайки този религиозен термин, Хания имплицитно определя бойните действия в Газа като „война за истината”.

Вътрешнопалестинската, арабската и международната обстановка остават твърде динамични. Всички фактори се обявяват за прекратяване на огъня, но всеки от тях действа съобразно своите собствени интереси. Ако в началото на събитията президентът на палестинската автономия Махмуд Абас хвърли отговорността върху „Хамас”, то на 5-ия ден той вече обяви Израел за виновник. Лондонският вестник „Шарк ал Аусат” припомня, че в речта си по случай годишнината от създаването на движението „Фатах” Абас заяви: „Палестина ще прекъсне преговорите, тъй като палестинците имат друг избор.”

Прави впечатление, че макар и говорейки за „агресия”, „ционистки враг”, „национално единство” и „палестинска кауза”, „Фатах” и „Хамас” разбират, че най-вероятно след приключването на кризата ще трябва да се борят за гласовете на палестинските избиратели. В началото на 2009 г. изтичат мандатите на парламента и на президента на Палестина. Поради тази причина се чуват отделни реплики, които представляват класически „удари под пояса”. Например Палестинският медиен център, контролиран от „Хамас”, разпространи новината, че Махмуд Абас е сформирал военна група, натоварена да разкрива местонахождението на полевите командири на „Хамас” и след това да уведомява израелците. В същото време информационни източници, близки до „Фатах” и цитирани от лондонския вестник „Ал Хая” съобщиха, че вследствие на израелските бомбардировки са били убити десетки палестинци, повечето от „Фатах”, които са били задържани в затворите на „Хамас”. В своята реч Хания побърза да отрече, че в Газа има политически затворници, поставяйки на свой ред въпроса за политическите опоненти на властите на автономията, намиращи се в затворите на Западния бряг. Паралелно с това, Абас покани палестинските формирования на съвещание, организирано от ООП, но „Хамас” и „Ислямски джихад” отказаха да участват. Те заявиха, че моментът не е подходящ, затрупвайки „Фатах” с десетки неудобни въпроси.

Правят впечатление нюансираните позиции на отделните арабски държави по кризата в Газа. Египет отстоява позиция, много по-близка до Израел, отколкото до „Хамас”. На 31-ви декември президентът Мубарак произнесе пространна реч, в която, макар и в по-мек вариант, защити тезите на външния си министър Ахмед Абу Гейт за вината на „Хамас” и намесата на остта „Хизбула”-Иран във войната в Газа. В своя декларация управляващата в Египет Националнодемократична партия директно обвинява „Хамас”, че има „пълната заслуга за това, което днес се случва в Газа”. В документа се казва още, че движението „Хамас” не се е вслушало в уместните съвети на Египет за необходимостта от продължаване на примирието. Вместо това то е проявило „авантюризъм и безотговорност” в поведението си и е предоставило на палестинската кауза „само думи и лозунги”.

Вчера Съветът на арабските министри на външните работи взе решение да изпрати делегация в ООН под председателството на Саудитска Арабия и Генералния секретар. Нейната цел ще бъде да представи доклад с препоръчителни мерки за прекратяването на „агресията в Газа”. Целта е да се принуди Израел да спре военните действия, да се вдигне блокадата, да се отворят пропусквателните пунктове и да се осъди агресията срещу цивилното население.

Прави впечатление изключителната дипломатическа активност на Турция. Наблюдателят на ливанския вестник „Сафир” Нуредин Мохамед нарече премиера Реджеб Ердоган „по-арабин от арабите”. Турският премиер започна обиколка в Близкия Изток, в която са включени посещения в Сирия, Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Президентът Абдулла Гюл анулира посещението си в Израел, планирано за 6 януари 2009 г. Някои анализатори дори видяха в турската инициатива сериозен конкурент на дългогодишните посреднически действия на египетската дипломация, която претендира за известен монопол върху развитието на събитията в Газа.
Чехия, която пое председателството на Европейския съюз, смята да състави постоянна група за наблюдение на обстановката в Газа. Все пак се забелязва известна разлика с позициите на предишния председателстващ съюза – Франция. Париж се постара да упражни силен натиск върху Тел Авив за спиране на военните действия. Президентът Саркози обяви, че ще предприеме дори посредническа обиколка в региона. Очевидно френската дипломация желае да повтори успешния си принос за спирането на конфликта Русия – Грузия, за който тя има определена заслуга. В същото време, на втория ден от войната в Газа официална Прага обяви, че подкрепя Израел в настоящата криза. Традиционно Чехия провежда най-близката до Израел външна политика от всички източноевропейски държави. През 2006 г., когато избухна конфликтът Израел-„Хизбула”, тя беше единствената европейска страна, която изпрати своя хуманитарна помощ за Израел, а не за ливанците.orientbg
-
Поредната атака в Ивицата Газа
01 01 2009
gaza_razryshenia_6.jpg

Тази нощ израелски бойни самолети извършиха нови въздушни удари по обекти на Хамас в Ивицата Газа. Обстрелвана е джамия в Джабалия, за която се предполага, че е била място за укриване на палестински бойци.

Това съобщи ИТАР-ТАСС. В гр. Рафах самолети атакуваха и къщата на един от командирите на въоръженото крило на Хамас – Бригадите на Изедин ал Касам. При нападението са убити трима палестинци, сред които една жена. Те са били съседи на командира на Абу Анас Шабана, който в момента на атаката не е бил в дома си, съобщава БТА. Израелски самолети атакуваха днес правителствени здания в град Газа, съобщи Ройтерс.

По границата между Израел и Газа продължава струпването на израелски пехотни и бронетанкови части. Палестински източници съобщили за агенцията, че зданията на министерствата на транспорта и образованието са напълно разрушени. Зданието на парламента в град Газа също било бомбардирано. Според вестник "Аарец" командването на израелските въоръжени сили е препоръчало на политическото ръководство на страната да се пристъпи към краткотрайна, но мощна сухопътна офанзива. Жертвите на атаките в Ивицата Газа вече са близо 400. Ранените за близо 2000.

На фона на новите атаки лидерът на Хамас в Ивицата Газа и премиер на кабинета на Хамас Исмаил Хания заяви, че разговори с Израел за евентуално примирие биха били възможни, само ако израелците спрат безусловно агресията срещу палестинците и прекратят блокадата на Газа, предадоха световните агенции. Хания изрази същевременно увереност, че Хамас ще победи Израел, ако се стигне до сухопътна операция на израелската армия в Ивицата Газа.

"Палестинският народ ще победи танковете, които чакат заповедите за извършване на нови кръвопролития. Изходът от тази война е сигурната победа за палестинците. Първите признаци на тази победа вече се виждат на хоризонта", заяви Хания.

Израелските танкове остават струпани около Ивицата Газа, докато правителството на Израел продължава да отхвърля международните предложения за примирие с управлявания от Хамас анклав, съобщи АФП.

"Израел не отхвърля принципа на примирието, но това трябва да е примирие, което гарантира спиране на ракетните атаки" на Хамас, каза говорителят на външнотто министерство Игал Палмор.

"Ако бъде налице план, който обединява всички тези условия, Израел ще го проучи сериозно", добави той.

Изявлението му идва ден след като израелският кабинет по сигурността отхвърли международните предложения за примирие, изтъквайки, че още не е назрял моментът за прекратяване на огъня.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак отново заяви, че Израел е решен да разшири мащабите и да задълбочи операцията в ивицата Газа, предаде АФП.

Ципи Ливни, министър на външните работи на Израел, заяви в интервю за Ей Би Си, че сега зависи от волята на Хамас дали ще се сложи край на кризата и ще се даде надежда на палестинците за по-добър живот. Ливни допълни, че единственият начин палестинците да създадат своя държава е като променят ситуацията в Газа.

Същевременно Комитетът на Червения кръст алармира, че в Газа има опасност от хуманитарна криза. Много малко са останалите отворени магазини за хранителни стоки и в тях цените са скочили драстично, а стоките не достигат. Само в Джабалия, например, опашките пред единствената отворена фурна са от 300 метра, обявиха от Комитета на Червения кръст.

Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи