Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, февруари 14, 2008

Датската преса масово публикува карикатури на Мохамед

Датските вестници публикуваха в сряда част от карикатурите на пророка Мохамед, които предизвикаха серия от гневни протести в ислямския свят преди 2 години, съобщи ББС. Изданията в европейската страна коментираха, че са публикували карикатурите заради отговорността си към опазване на свободата на словото. Преди ден датската полиция осуети атентат срещу единия от художниците, работил върху рисунките.

Карикатурите за първи път бяха отпечатани във вестник “Юландс постен“ през 2005 година. Последваха серия от нападения срещу редица датски посолства, при които загинаха десетки души.

В сряда “Юландс постен“, както и редица други големи датски издания като “Политикен“ и “Берлинске Титенде“ публикуваха карикатурата, в която Мохамед е изобразен с тюрбан, оформен като бомба с горящ фитил.

Издателите коментираха, че никой не бива да чувства своя живот застрашен заради едни рисунки. “Направихме това, за да се види какво е поставено на карта в този случай, както и безрезервно да покажем своята подкрепа за свободата на словото, което ние като вестник винаги сме защитавали“, заявиха от “Берлинске Титенде“.

Карикатурата бе излъчена и по датска национална телевизия, което принуди някои вестници, първоначално обявили се срещу нейното публикуване, да подкрепят кампанията, коментира ББС.

В момента 73-годишният Вестергаард и съпругата му Гите (66) живеят с полицейска охрана заради заплахата за убийството им.

"Разбира се, че се страхувам за живота си, след като от полицейското разузнаване казаха, че има конкретни планове да бъда убит. Но страхът ми се обърна в гняв и негодувание", казва Вестергаард в изявление, публикувано на уеб-страницата на вестника.

Вестергаард е един от 12-те карикатуристи, подготвили рисунките, които предизвикаха протестите. Той е автор на карикатурата, която вестниците препечатаха в сряда.

mediapool*bg,13 Февруари 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи