Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, февруари 12, 2008

Крайнодесният Херт Вилдърс - по стъпките на Тео ван Гог

Засега инициативите на холандския националист са неосъществими, но въпреки това той печели все повече привърженици

Засега инициативите на холандския националист са неосъществими, но въпреки това той печели все повече привърженици8
Депутатът от Партията на свободата Херт Вилдърс е прочут с крайните си възгледи. Преди време той сравни Корана с “Моята борба” на Хитлер и призова Свещената книга на мюсюлманите да бъде забранена. Снимка: гелдерландер.нл

Депутатът Херт Вилдърс не остава незабелязан в лоното на традиционната холандска политическа класа. Начело на своята Партия на свободата, той разпространява лозунги срещу исляма и се превърна в лицето на крайната десница в Холандия. france-press.gifКрайните му становища, изразявани в името на холандската идентичност, провокират остри противоречия. Той атакува дори кралица Беатрис, като нарече речта й за Коледа, в която тя призоваваше към толерантност, “мултикултурни отклонения”.

Наскоро Вилдърс спечели международна популярност като оповести, че работи върху филм, разкриващ “фашисткия характер на Корана, който подбужда към насилие”. Непримиримият Вилдърс знае, че “някои биха могли и да се обидят, макар че това не е целта на този филм. А после? Това е техен проблем, не мой”, каза той пред американската телевизия “Фокс” през януари. Заради смъртни заплахи той живее обграден от телохранители, а адресът му се пази в тайна.

Преди време Вилдърс призова парламента да забрани свещената книга на мюсюлманите, която той сравни с “Моята борба” на Хитлер и каза, че някои части от него трябва да се “накъсат”. Холандските власти се опасяват да не изпълни заплахата си и да изгори Корана пред камерата и така да предизвика в Холандия и в чужбина скандал, сравним със скандала около карикатурите на Мохамед. Въпреки призивите на правителството да проявява благоразумие и умереност, той брани проекта си и се позовава на свободата на словото. По думите му властите са го посъветвали да прекара известно време извън Холандия след излъчването на филма.

Херт Вилдърс, 44-годишен, е учил социално застраховане. Първите си стъпки в политиката прави в либералната Народна партия за свобода и демокрация. Общински съветник в Утрехт, после депутат, той напуска партията през 2004 година, тъй като я смята за недостатъчно дясна, и основава своя собствена партия. Поддръжник на твърдата линия по отношение на имиграцията, защитник на гласуването с “не” в холандския референдум за европейска конституция, радикален противник на кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС, той успяваше многократно да привлича вниманието на медиите.

Критиците му го определят като популист и смятат, че предложенията му са неосъществими.

Херт Вилдърс работи върху филм, който ще разкрие “фашисткия характер на Корана, който подбужда към насилие”. Снимка: гелдерландер.нл

Той обаче има голям успех сред разочарованите от десницата и някои симпатизанти на убития популистки лидер Пим Фортаун.

На парламентарните избори през 2006 година създадената от Вилдърс партия печели девет места от общо 150-те във Втората камара на парламента. Така крайната десница отново стъпи в законодателната власт, след като беше загубила опората си там с разгрома на Листата на Пим Фортаун.

Макар и далеч от властта, той е немаловажна сила на политическата шахматна дъска. Инициативите му са многобройни, а това, че са неосъществими, не намалява вниманието, което привлича върху себе си. Малко след победата на изборите той предложи да бъде отменен член първи от конституцията, в който се забранява дискриминацията. Призова за незабавно прекратяване на мюсюлманската имиграция (която определя като “инвазия”), към замразяване строежа на джамии и ислямистки училища и към забрана на ислямистките забрадки.

Херт Вилдърс носи прякора “Моцарт” заради внушителната си прическа с внимателно поддържана изрусена коса. На карнавалите се продава перука “Вилдърс”. Женен е за българка.

Филмът, по който работи, напомня до известна степен “Подчинение” на Тео ван Гог по сценарий на Аян Хирши Али, която също като Вилдърс е бивш депутат, от Народна партия за свобода и демокрация. Във филма можеше да се види насилена жена, със стихове от Корана, изписани върху голото й тяло. Лентата провокира силно вълнение сред ислямистите, а на 2 ноември 2004 година Тео ван Гог беше убит в центъра на Амстердам.

По БТА

e-vestnik*bg,12 Февруари 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи