Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, февруари 12, 2008

Примери за размисъл от Мевляна

Примерите за размисъл, разбира се, са специфични. Докато четем някои от тях, може дори да се усмихнем, но докато се усмихваме, ще се замислим. И докато мислим, ще бъдем щастливи от факта, че сме преоткрили още веднъж някои истини.

Примерите ще бъдат от Мевляна, който е роден преди осемстотин години. Сигурен съм, че докато четете с усмивка на уста примерите, ще се поучите от тях.

Един хафъз (човек, който знае Корана наизуст) чел Корана с благозвучния си глас. Мевляна със сълзи на очи го слушал. Тогава един човек, който, слагайки ръка на устата си, се прозявал, не разбрал причината за сълзите на Мевляна и го попитал:

- Защо плачете, каква е причината за сълзите ви?

Мевляна му отвърнал:

- Благозвучният глас на хафъза ми се струва като звук, който отваря вратите на Рая. Затова плача.

Прозяващият се човек казал:

- И на мен ми се струва, че този глас е като звука, отварящ вратите на Рая.

Мевляна направил следното уточнение:

- Между нас има една малка разлика. Звукът, който чуваш ти, не е на отварящите се врати на Рая, а от тяхното затваряне. Защото отварянето им предизвиква сълзи, а затварянето им - сънливост...

Съпругата на Мевляна, Кера хатун, шиела копчето на връхната му дреха. Тогава тя му казала:

- Съпруже, вземи една клечка и я захапи, докато ти шия копчето, да не те хванат уроки.

Мевляна й отговорил:

- Не се притеснявай! Гледай да зашиеш добре копчето. Уроки не може да ме хванат. Защото вместо клечка в устата си аз чета сура Ихляс (Пречистването). То е в устата ми.

Един ден Мевляна се разболял и казал:

- Вече дойде време да тръгваме!

Жeна му казала:

- Какво тръгване, съпруже. Надяваме се Всевишният да те дари още стотици години с живот.

Мевляна я предупредил:

- Какви ги говориш? Ние да не сме Фараонът или Немрут - да искаш за нас стотици години живот. Ние, спасявайки се от този земен затвор, всеки един момент очакваме да бъдем поканени при Пратеника на световете.

Както е всеизвестно, Мевляна бил пленен от думите и словата на Шемси Тебризи. Но учениците му и обикновените хора не го разбирали и затова имало недоволство. Дори някои започнали да го ненавиждат, защото считали, че той с думите си им отнема Мевляна. В един такъв период Мевляна вървял с учениците си и по пътя срещнали едно куче, което ядяло огромен кокал и в същото време малките й кученца сучели от нея. Тогава Мевляна се обърнал към учениците си:

- Знаете ли, това, което виждате, отразява положението, в което се намираме ние.

И продължил:

- Ако тези малки кученца започнат да ядат този огромен кокал, малките и крехките им зъби ще се счупят. Но тяхната майка със здравите си зъби разчупва кокалите и ги предава на рожбите си като полезна храна. И думите на Шемс са като кокал. Малко са тези, които могат да ги осъзнаят и да ги обяснят. Така че вие не слушайте думите на Шемс, а обърнете внимание на тълкуванията ми и чуйте неговите думи през моята уста!

Надявам се примерите да ви накарат да се замислите.

zaman*bg,11-17 Февруари,Година:16,Брой:7

1 коментар:

  1. Анонимен12:14 сл.об.

    Шемси тебризи /шемс/ е бил хомосексуалният приятел на Мевляна, когото накрая мевляна е убил от ревност. А това защо не го напишете за да знаят вярващите и да се предпазят от този грях?

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи