Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, февруари 21, 2008

Великобритания:Ислямисти проникват в правителството


Лондонска полицайка предупреждава за бомбена опасност на станцията Кинг Крос на Лондонското метро. Освен транспорта сред потенциалните цели на терористите са водоснабдяването, комуникациите и електроснабдяването. Снимка: Ройтерс

Ислямски екстремисти проникват в правителството и в ключови обществени структури, за да предават тайна информация на терористите, предупреждават службите за сигурност на Великобритания. Те твърдят, че “вътрешни хора” или техни сътрудници работят “незабелязани” на деликатни позиции и активно подкрепят дейността на екстремистите. В някои случаи използват дългогодишни връзки между приятели или роднини и получават важна информация от хора, заемащи отговорни постове.

Явлението е описано подробно в доклади на разузнаването, разпространени в Министерството на вътрешните работи, полицията и правителството на Острова. Като обекти на интерес от страна на лица, свързани с терористи, в доклада са посочени лондонското метро, летището Гетуик и Бритиш Телеком. Служителите по сигурността казват, че идеята за “проникване в средите на врага” е характерна за ислямските екстремисти . От текста става ясно, че службите следят известен брой заподозрени джихадисти, работещи в правителството и в държавните служби.

Подробности за опасността се появиха месеци, след като “Дейли мейл” разкри, че в Скотланд ярд са проникнали лица, свързани с екстремистки групи, включително Ал Каида. Няколко служители в полицията и цивилни бяха следени поради твърдения, че са отдавна внедрени и се опитват да се сдобият със секретна информация, която да послужи на терористи. Смята се, че някои от тях дори са посещавали тренировъчни терористични лагери в Пакистан или Афганистан.

Фанатиците, инфилтрирани в правителството или в национални инфраструктури с жизнена важност като водоснабдяването, електроснабдяването, транспорта и комуникациите, изпълняват редица задачи. Те се опитват да получат информация какво знаят правоохранителните служби за дейността на ислямските екстремисти и как да отклонят вниманието на полицията и службите за сигурност. Опитват се също така да получат информация или разузнавателни данни, които да улеснят терористични актове. Стремят се да получат достъп до сгради или лица, за да могат да подготвят нападение или да се сдобият с тайна информация, която би улеснила бъдещи нападения. Екстремистите се опитват също да получат данни, които са от “косвено значение” за планирането на терористична атака - като банкова информация за събиране на пари чрез измама, придобиване на вътрешна информация за сигурността по летищата и мерките за наблюдение в Лондонското метро.

Според източници от службите за сигурност има доказателства, че действащи в Обединеното кралство терористи са обсъждали възможността за атаки срещу обекти на националната инфраструктурата с помощта на “вътрешен човек”, който им симпатизира.
И в миналото службата МИ-5 е предупреждавала, че заподозрени в тесни връзки с Осама бин Ладен са се опитвали да постъпят на работа в британските служби за сигурност. През януари миналата година живеещият в изгнание радикален ислямист Омар Бакри заяви, че ислямски екстремисти са проникнали в полицията и други организации от публичния сектор.

Младите хора в колежите са особено застрашени от терористите, които се стремят да привличат подрастващите на своя страна. Специален правилник за работещите в държавните служби ще въведе правила, които ще ограничат тази опасност. Снимка: Ройтерс

Преподавателите в колежите трябва да бъдат бдителни към заплахата от яростни екстремисти, които се опитват да набират ученици в горните класове за терористични действия. Тъй като привърженици на Ал Каида се стремят да привлекат на своя страна поддаващи се на внушение млади хора, работещите в колежите трябва да бъдат готови да докладват на полицията, ако забележат нещо нередно, гласи проект за правилник за работещите в държавните служби. Проектът, публикуван за обсъждане, засяга колежи, обучаващи ученици на възраст над 14 години, като общият брой на младежите между 16 и 18 години е повече от 700 000. Подобен правилник е подготвен и за университетите.

Показателен е примерът на терориста Мустафа Бутарфа, лежал в затвора за участие в бомбено нападение в парижкото метро, който по-късно отиде в Англия и получи работа като пазач на паркинг. 32-годишният мъж с френско и алжирско гражданство беше арестуван от антитерористичния отряд на Скотланд ярд през 1996 г., а две години по-късно беше екстрадиран от Великобритания във Франция. Той беше съден за помагачество в атентата през 1995 г. на гара “Сен Мишел”, извършен от известна ислямистка войнстваща групировка. В атентата бяха убити осем и ранени над осемдесет души. Бутарфа беше осъден на две години лишаване от свобода. След като беше освободен, той успя да се завърне в Обединеното кралство с жена си и децата си и да получи работа на паркинг в Ричмънд на Темза, графство Съри.

Тайната на Бутарфа може би никога нямаше да излезе наяве, ако през октомври 2005 г. не беше обвинил шофьор, че го нападнал при разпра за паркиране. Така бе разкрито миналото му пред съда. Той беше обвинен в измама, но успя да се измъкне с 12 месеца условна присъда и да напусне работа. И досега не е ясно как му е било позволено да се завърне във Великобритания.

По БТА

e-vestnik*bg, 21 Февруари 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи