Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, февруари 05, 2008

Как Саудитска Арабия усмирява бившите затворници от Гуантанамо?

Военният затвор в Гуантанамо е изграден през 2001 г. и в него бяха задържани 300 заподозрени в тероризъм и участие в атентатите от 11 септември. Повечето от мъжете са от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен. Снимка: Ройтерс

Какво се случва с освободените затворници от Гуантанамо? Саудитска Арабия, откъдето са по-голямата част от задържаните в кубинския залив, създаде обширна програма за тяхната рехабилитация. Тя се оказа толкова успешна, че от нея се заинтересува дори американската армия.

Разбира се, трябва да уточним, че Саудитска Арабия не е правова държава. “Амнести интернешънъл” отдавна докладва за нарушения на човешките права и несправедливи съдебни процеси. Както и преди, в страната рутинно се изпълняват смъртни наказания и се присъжда бой с пръчки.

Много често критиците на правителството влизат в затвора без присъда. Въпреки това по всичко личи, че кралството е намерило начин да се отнася разумно поне със затворниците, които се връщат от Гуантанамо. Така твърди американският учен Кристофър Бучек, който проведе специално изследване в Саудитска Арабия и се запозна отблизо с мащабната програма за рехабилитация за завръщащите се у дома затворници.

Основната цел на съгласуваните мерки е да попречат на освободените, малцина от които наистина са имали джихадистки идеи, да се отдадат отново на отчаянието и заблудата. Бучек публикува специална статия в сп. “CTC Sentinel”, издание на антитерористичния център на американската военна академия West Point. Изданието е прочуто с факта, че държи на своята независимост и обективност. Негови автори са най-реномираните експерти по тероризма.

Според Бучек програмата започва още в момента на освобождаването. При предаването на затворника от американските военни саудитските представители настояват на бившите арестанти да бъдат свалени белезниците, които се използват като мярка за сигурност. Още по време на полета към Рияд мъжете не само минават на медицински преглед, но и задължително биват подложени на разпит. При пристигането им в Саудитска Арабия на летището ги посреща член от кралското семейство. Целта на този символичен жест е да подчертае, че правителството не е забравило своите поданици.

След обвинение – в затвора

След това затворниците продължават директно към затвора Хаир. Много скоро след това близките им могат да се срещнат с тях и имат право да живеят в хотел до затвора, като разходите се покриват от правителството. Със семействата разговарят съветници и религиозни лица, тъй като близките трябва да участват активно в рехабилитацията. След това на завърналите се осигурават и срещи с близки на други саудитци, които все още се намират в Гуантанамо.

Близки на саудитци, освободени от Гуантанамо, ги очакват на летището в Рияд. Програмата на Саудитска Арабия за рехабилитация на бившите затворници включва помощта на близките на задържаните и действа безотказно. Снимка: Ройтерс

Тази мярка трябва да дисциплинира бившите затворници и да им покаже, че ако не се интегрират обратно в саудитското общество, рискът техните сънародници в Куба да не се върнат обратно, ще стане по-голям.

След тези подготвителни мерки започва съдебен процес. Най-често правителството повдига обвинение, че са напуснали кралството без разрешение и че са носили непозволено оръжие. По тези престъпления те може да получат до две години затвор. Докато са в затвора, програмата, за която отговаря министерството на вътрешните работи, не спира. Интензивно религиозно обучение трябва да покаже на мъжете, че екстремизмът, на който са симпатизирали, не е приемлив от гледна точка на исляма.

Обикновено след не повече от една година зад решетките затворниците получават амнистия от краля. Въпреки това те все още не са напълно свободни, а преминават към своеобразни “поправителни служби”. Така мъжете се пренасят да живеят в общежития, като имат право да спортуват и могат да се срещат със семействата си. Едновременно с това обаче те трябва да водят терапевтични разговори и да преминават различни курсове.

След окончателното им освобождаване саудитската държава продължава да контролира бившите затворници от Гуантанамо, като ги подпомага финансово под формата на стипендии. Често правителството им намира работа и жилища, като понякога дори им дарява зестра за сватбата.

От 117 освободени саудитци нито един не е станал терорист

Според Бучек програмата има невероятен успех. До днес нито един от 117-те освободени саудитци не е станал терорист. Заради този факт от програмата се заинтересуваха дори американските военни. В крайна сметка в Ирак те държат 25 000 затворници, които някой ден трябва отново да се върнат в обществото.

Как се случи така, че точно Саудитска Арабия и кралското семейство намериха начин да се справят с войнстващите ислямисти? Бучек, който работи за авторитетния университет Принстън, е изследвал програмата отблизо. В кралството той е разговарял преди всичко със служители и с министъра на вътрешните работи. За съжаление не е имал много възможности за срещи с бившите затворници.

Засега отговорът на въпроса дали саудитският модел ще функционира в други държави, не е ясен. Бучек подчертава, че помощта на големите семейства – собственото и много чужди – се опира на специфични саудитски културни дадености. И може би е още прекалено рано да се измерва окончателният успех на програмата – кой знае какво ще правят тези мъже след няколко години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи