Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 17, 2008

Мнения на някои западни мислители за Пророка Мухаммед

Али Юнал

Няма съмнение, че нито ислямът, нито Коранът, нито Пророкът Мухаммед се нуждаят от похвалата на когото и да било. Всички те са достатъчни да докажат истинността си, както и едното е доказателство за истинността на другото. Заедно с това обаче специално на Запад и в страните под западно влияние се разпространяват публикации, насочени както към исляма и Корана, така и срещу Пророка Мухаммед. Но някои западни писатели и мислители, които не са предубедени, независимо от това дали приемат факта, че Мухаммед е пророк или не, са признавали истинността му. Сега ще споменем някои от тях:

"Воден от здравия си разум, Мухаммед изпитвал неприязън към разкоша на кралете. Пратеникът на Аллах се държал като слуга в семейството, палел огън, метял, доял овцете, сам поправял обувките си и кърпел дрехите си. Водел благочестив живот, без да изпитва нужда да го изтъква като духовниците." (Едуард Гибон)

"Той е бил държавен лидер и духовен водач. Бил е и "Цезар" и "папа", но при него формалностите на папството отсъстват. Той е бил като Цезар, но е нямал специални легиони, лични охранители, редовна войска, полицейски части, както и стабилни доходи. Ако в историята има някой, който във всяко отношение е управлявал според Божия закон, то това несъмнено е Мухаммед. Той бил най-силният, но не отдавал значение на мощта. Бил е скромен както в личния си живот, така и сред хората.

Религията, която той е донесъл, е много различна. Неговото минало не е забулено в тайни, а е напълно прозрачно. Историята за живота на Мухаммед ни е известна. А историята, свързана с ислямската религия, започва с обявяването на неговото дело и днес ние разполагаме с една безподобна книга, за която никой досега не е изразявал основателни съмнения." (Реверед Смит)

"Няма съмнение, че цялото човечество се гордее с Пророка Мухаммед. Защото въпреки че е бил неграмотен, той е положил основите на такива правила и принципи, че ние, европейците, ако успеем да осъзнаем неговата цена и стойност след две хилядолетия, ще бъдем най-щастливото и честито поколение." (Шебол)

"Фактът, че сложих на първо място Мухаммед в класацията за стоте най-влиятелни личности в историята на човечеството, може би ще учуди някои, а други ще подложат това на проверка. Но той е единствената личност, която е постигнала пълни успехи както в светските дела, така и в религиозните. Може да се каже, че влиянието на Мухаммед е по-голямо върху ислямския свят, отколкото на Исус и Свети Павел, взети заедно, върху християнския свят. Съчетаването на духовното и светското влияние, каквото историята не познава, е достатъчен факт Мухаммед да бъде определен като най-влиятелната личност в историята на човечеството." (Майкъл Харт)

zaman.bg,18-24 Февруари,Година:16,Брой 8

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи