Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 22, 2008

Арабският свят се отваря за секса

Много от жените в арабския свят остават верни на традициите и носят чадор, който показва само очите им. Те е трудно да бъдат убедени, че сексуалните отношения са нещо нормално, за което трябва да се говори открито. Снимка: тимконоприкс

В арабските общества сексуалността и сексуалното възпитание са все още табу. Изглежда, че сексът и ислямът могат да бъдат приведени под един знаменател само от външни хора. Сред мюсюлманите обаче също се заражда съпротива срещу мълчанието, което води към все повече порностраници и проститутки.

Кога забременява жената? Когато на сватбата мъжът й постави венчалната халка. Поне доскоро Нури мислела така. Тя вярвала в това, докато приятелките й в гимназията не й казали истината, прикривайки устата си с ръка. Има нещо тайно, което възрастните правят, когато са женени. Нещо, за което не се говори никога и за което децата не трябва да знаят нищо: сексът.

Откакто Нури и приятелките й са произнесли думата за първи път, са минали много години. Но и днес, на 22 години, тя все още започва да шепне, когато разказва за приятеля си, за убеждението си, че хората не могат да живеят без секс и за това, че много от неомъжените й приятелки отдавна не са девствени. Жената не иска да бъде снимана, не казва истинското си име. Нури седи сред западните туристи и бизнесмени в скъпо кафене в столицата на Йордания Аман. Тялото й се очертава ясно под тясната й блуза и черните й панталони. Красивите й къдрици са на показ, а слънчевите очила на главата й държат косата назад така, че да се виждат силно гримираните й очи.

Според социолога Муса Щеви от Йорданския университет в Аман именно момичетата като Нури ще донесат социалната промяна в Йордания. “Арабското общество се движи в нова посока. Към по-отворени връзки между мъжете и жените”, казва той. Но какво означава това в общество, в което сексологията е забранена, а посещението при гинеколог е позволено само на омъжените жени? “Не разполагаме с точна статистика, казва Щеви. Но процентът на жените, които имат сексуални връзки извън брака, е много висок – особено сред младите хора в университета.” Само че те нямат право да говорят за това.

Курсове по ограмотяване

С темата за секса проблеми имат преди всичко религиозните групи, твърди Щеви. Но това отдавна не се отнася до всички. От 2005 г. шейх Фахед Хамзе спонсорира един център в малкото селище Шунех, разположено на 60 км от Аман. Там служители на “Института за развитие” на кралица Зайн ал Шараф просвещават местното население. Темите, които се дискутират и които не са били подхващани никога по-рано, са СПИН, отношенията между мъжа и жената, пубертетът, насилието. Всяка седмица шейх Хамзе призовава 150-те вярващи в джамията да участват в курса. Първоначално те отказвали, но междувременно повече от сто души са се записали в курса, а някои от тях дори вече преподават. Сега мъжете и жените говорят открито за телата си, за проблемите и отношенията си. Младите хора научават преди да се оженят колко важна е хигиената, как се пренасят болестите и как функционира човешкото тяло.

Броят на проститутките във всички арабски страни расте. Все повече лекари, особено в Ливан, изкарват парите си като връщат девствеността на младите жени. Расте и броят на криминалните аборти. Но засега никой не приема този проблем на сериозно.

Д-р Хеба Кутб в кабинета си в Египет. Водещата на телевизионно предаване за секса твърди, че ислямът харесва секса. Снимка: кепа.фи

Хеба Кутб иска да образова арабското общество по съвсем различен начин. Египетската лекарка се занимава с мъже, жени и семейни двойки със сексуални проблеми. Но това не е всичко. По египетската телевизия тя води предаването “Значими думи”, което се предава чрез сателит в целия арабски свят. В него Кутб отговаря публично на въпроси, свързани със секса.

За консервативното арабско общество това, което се дискутира от младежките списания на западния свят, е равнозначно на революция. Хеба Кутб има както привърженици, така и противници. Обичат я и я мразят. Главата й е покрита с кърпа, но има докторска степен по сексуална и съдебна медицина от университета в Кайро и диплома по сексология от университета “Маймонид” във Флорида. Бори се срещу неграмотността, несправедливостта и потисничеството. Иска да преодолее още нещо: отричането на сексуалното образование по религиозни мотиви. “Ислямът харесва секса”, подчертава тя и може да го докаже. В много сури на Корана – свещената книга на мюсюлманите – се говори за важната роля на сексуалността. Там дори се обяснява, как трябва да изглеждат сексуалните отношения в семейството и че те трябва да служат за удовлетворяване на двамата партньори. “Ислямът е разбрал сексуалните отношения между брачните партньори още когато останалият свят не се е интересувал от тях”, казва Хеба и в гласа й се долавя гордост.

Нури се възхищава на египтянката. Самата тя е трябвало да трупа знанията си тайно и дори днес започва да шепне когато говори за “нещо съвсем естествено, нещо човешко”. “Точно защото живеем в мюсюлманско общество, трябва да се отнасяме открито към сексуалността”, казва тя. Но тя сама не може да спазва тези правила. Родители й нямат и представа, че си има приятел. А още по-малко, че е петият в живота й.



e-vestnik*bg,22 Февруари 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи