Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, февруари 25, 2008

Настъпват викингите на Аллах

Ислямът се разраства най-бързо от всички религии в страните от Северна Европа, смятат социолозите от Европейския статистически институт, цитирани от БТА.
От година на година паството на традиционната за Скандинавия лютеранска църква намалява все повече, а междувременно последователите на Пророка в тези страни станаха повече от един милион.
Някои британци посрещнаха с възмущение, а други - с присмех думите на Кентърбърийския архиепископ, че нямало да е зле Обединеното кралство да включи в законодателството си елементи от шериата, тоест от мюсюлманските религиозни закони. Идеи от този род обаче отдавна не будят смях у датчани, шведи и финландци - ислямската общност в страните им се е разраснала дотолкова и е добила тъй силно влияние, че много обществени институции без никакви дискусии полагат усилия да се приспособят към новите условия. Местната полиция, общественият транспорт и дори въоръжените сили са разработили за своите служители мюсюлмани специални униформи, които включват чалми за мъжете и непрозрачни забрадки "хиджаб" за жените. Свинско месо вече не фигурира в менютата разкладки на войниците и учениците (за всеки случай - като обща мярка, нали няма да е политически коректно в столовете да се правят отделни зали за последователите на Мохамед).
В редица датски общини пък ислямските празници са официален повод за мохамеданите да не се явят на работа или на занятия в съответното учебно заведение. Няколко обществени организации в Швеция предложиха курс за подготовка на имами да бъде включен в програмата на държавните университети. Днешното законодателство на страната обаче надали ще позволи подобно нещо, а и самите мюсюлмани не биха подкрепили инициативата. Защото шведската система за финансиране на висшето образование предвижда студентите да получават от държавата дългосрочни кредити с ниска лихва, а ислямът забранява лихварството в каквато и да било форма. Ако обаче обществените организации, предложили държавните вузове да подготвят шведски имами, изведнъж намерят достатъчно пари за стипендии, напълно е възможно идеята им да се превърне в живо дело. А средства най-вероятно няма да липсват - над десет международни ислямски фондации вече заявиха, че са готови да подкрепят подобна инициатива. Дори в самата ислямска общност в скандинавските страни се пораждат конфликти - "викингите" кореняци, станали мюсюлмани, често пъти не могат тутакси да се отърсят от презрението към своите братя по вяра, дошли от Иран, Пакистан, от различни арабски и африкански страни. Макар и приели исляма, те все още повтарят разни класически реплики, например "тия що не си стоят у тях". Значи, макар да се борят за ислямизация на страните си, смятат, че новите права все пак не са за всички мюсюлмани, а само за "белите".

dnes*dir*bg,25 февруари 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи