Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, февруари 09, 2008

Турция окончателно разреши забрадките във ВУЗ

Днес турският парламент прие спорната поправка в конституцията, отменяща забраната за носене на хиджаб (забрадка или друг вид покривало при жените мюсюлманки) в университетите, съобщи Би Би Си.

По улиците на Анкара стотици граждани излязоха на протест в защита на светския характер на държавата.

Според инициаторите на поправката от управляващата Партия на справедливостта и развитието, забраната нарушава правата на гражданите и е честа причина девойките да не искат да учат в университетите.

Привържениците на светската държава - най-вече представители на университетите и армията, смятат, че отмяната на забраната ще доведе до прекомерно засилване на влиянието на религията в турското общество.

„Смятаме, че това ще навреди на светския характер на държавата. Ще навреди на демокрацията." - заяви ректорът на университета в Анкара - Урал Акбулут.

В сряда законът за отмяната на забраната беше приет на първо четен с 401 гласа „за" и 110 „против".

На студентките в турските висши училища беше забранено да носят забрадки през 1997 г., след като с помощта на военните беше свалено проислямисткото правителство. Армията но Турция категорично подкрепя светския характер на страната.

Според привържениците на законовата поправка страховете на опозицията от ислямизация са параноични.

Поправката снема забраната само за традиционните за Турция забрадки, но остава в сила за изцяло скриващите лицето кърпи, наричани чадор или паранджа.

В Турция две трети от жените носят забрадки, а допитванията до общественото мнение сочат, че поправката се подкрепя от населението.

news*ibox*bg,09.02.2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи