Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, февруари 19, 2008

Иран поднови идеологическата битка с критиците на исляма

Техеран се възправи срещу Дания и Холандия заради карикатури и филм

Палестинци горят датския флаг по време на протест в Газа срещу повторната поява на карикатурите на пророка Мохамед в датската преса

[Reuters]


Иран поде нов идеологически конфликт с две европейски страни, дръзнали да коментират символите на исляма - пророка Мохамед и Корана. Преди броени дни на страниците на водещите датски всекидневници отново се появи една от дванайсетте спорни карикатури на мюсюлманския пророк, отприщили международен скандал преди малко повече от две години. Макар този път протестите на ислямския свят срещу повторното отпечатване на противоречивата рисунка да бяха значително по-умерени, отколкото през 2005 г., реакцията на Иран остана остра. Датският посланик в Техеран беше незабавно призован в иранското външно министерство за обяснение, а властите поискаха от Копенхаген официално извинение за обидната публикация. Редица ирански депутати дори призоваха президента Махмуд Ахмадинеджад да прекрати всякакви връзки с Дания.

Също както и през 2005 г. обаче датското правителство заяви, че не може да се извинява от името на пресата, тъй като тя е независима. Някои от депутатите се изразиха и по-остро. "Ако някой трябва да поеме отговорност за нарушенията на свободата на словото, човешките права и липсата на демократични устои, това е Иран," заяви лидерът на Социалистическата народна партия Вили Сьоундал. В резултат на конфликта датските власти решиха да отменят предвидено по-рано посещение на деветчленна комисия по външните работи в ислямската република.

Иран се намира и в остър спор с Холандия заради антиислямски филм, заснет наскоро от радикалния политик и лидер на крайнодясната Партия за свобода и демокрация (VVD) Геерт Вилдерс. Иранският министър на правосъдието Голам Хосейн Елхам изпрати официално писмо до холандския си колега Ернст Хирш Балин, в което го призова да предотврати прожектирането на филма, насочен срещу Корана. "Не трябва да допускаме свободата на словото да бъде използвана като прикритие за безскрупулни нападки срещу моралните и религиозните ценности, уважавани от цялото човечество", се казва в писмото. До момента холандското правителство се въздържа от конкретни действия, но миналия месец премиерът Ян Петер Балкененде лично се опита да наложи ограничения върху излъчването на филма, предвидено за март, поради опасения от конфликт с ислямския свят.

dnevnik*bg,
18 февруари 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи