Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, февруари 11, 2008

Мюсюлмани искат да заличат Мохамед от "Уикипедия"

Илюстрация към копие от ръкопис на Ал-Бирюни, изобразяваща Мохамед, който проповядва Корана в Мека. Снимка: wikipedia.org

Изображения на пророка Мохамед, публикувани в „Уикипедия”, станаха причина за поредния сблъсък между последователи на исляма и защитници на свободата на словото. На четвърти декември миналата година на сайта ThePetitionSite.com стартира петиция под наслов „Махнете илюстрациите на Мохамед от „Уикипедия”. Илюстрациите са част от статия за живота и личността на Мохамед и представляват репродукции на миниатюри и картини с неговия образ. С петицията се изисква те да бъдат изтрити от сайта, тъй като ислямът забранявал всякакви изображения на пророка. Редакторите на онлайн енциклопедията са призовани да проявят повече уважение към религията. Два месеца по-късно петицията е подписана от над 120 хиляди души от цял свят и продължава да събира гласове. От екипа на „Уикипедия” поддържат позицията, че няма причини да свалят лицето на пророка от сайта.

„Призовавам всички братя и сестри да подпишат тази петиция, за да накараме „Уикипедия” да уважава религията и да свали тези илюстрации”, започва инициаторът Фараз Ахмед, мюсюлманин, който живее в Обединеното кралство. Освен петицията, той е открил и блог, в който се коментира случаят и неговото развитие. Мотивите за действията си Фараз обяснява така: „Целият този шум е заради уважението. За да се запази идеологията на религията. Растем в свят, където религиите са поставени на прицел, а идеологиите се критикуват, където свободата на словото е използвана като свобода да злоупотребяваш. Децата растат с този модел, с телевизионните сериали и интернет сайтовете и стават безчувствени към тези неща. Започват да си мислят, че това е нормално. Антисоциалното поведение се превръща в повод за гордост. Обективната гледна точка се използва, за да се изрази екстремистка гледна точка. В тази ситуация ние трябва да направим нещо, това е морално задължение на всеки гражданин. Затова започвам моя принос чрез тази петиция.” Фараз признава, че доскоро е бил почитател на „Уикипедия”, но след случая с изображенията на Мохамед открил в нейно лице „глас на атеист, който се опитва да подкопае ролята на религията, обиждайки нейните последователи и променяйки историята й”.

Пророкът Мохамед (фигура без лице) на връх Хира, османска миниатюра, датирана около 1595 г. Снимка:wikipedia.org

Подобни са реакциите и на подписалите петицията. Авторите на повечето коментари възпитано приканват портретите да бъдат махнати от сайта. „Моля ви, свалете портрета на нашия благороден пророк Мохамед и уважавайте религията ни. В името на Аллах, оставете ни на мира и не ни пречете да практикуваме исляма”, пише Абдулмаджеед Шакират от Нигерия. „Причината да искаме свалянето на снимки от сайта, е че ислямът не разрешава изобразяването на човешки същества, тъй като това е първата стъпка към идолопоклонничество, коментира Фатима Шийлдс от Ню Йорк. Освен това е забранено да се показват каквито и да е изображения на пророка или други пророци. Това е изключително обидно за цялата мюсюлманска общност. Бъдете така добри да махнете тези изображения на пророка Мохамед. Благодаря ви”.

Има обаче и постове със заплашителен тон. „Махнете тези изображения, иначе ще трябва да платите висока цена”, пише пакистанецът Зайед Вали. Индиецът Сиед Джалал Акбар директно заплашва с гнева на Аллах: „Кажете на неверниците и туземците да не публикуват, хостват или държат изображения на нашите пророци. В противен случай бъдете готови да посрещнете Божия гняв и последствията…”

Пророкът Мохамед в Кааба, миниатюра на Накаш Осман (1595г.). Лицето на Мохамед е скрито, практика, характерна за ислямското изкуство след XVI в. Снимка: wikipedia.org

Същевременно от екипа на „Уикипедия” категорично отказват да махнат изображенията на пророка от сайта. „Тъй като „Уикипедия” е енциклопедия, която има за цел да представя всички теми от неутрална гледна точка, „Уикипедия” не може да се цензурира в полза на никоя обособена група”, се казва в раздела „Често задавани въпроси” към страницата с изображенията на Мохамед. В рубриката подробно е обяснено защо редакторите не смятат за редно да свалят илюстрациите от сайта. „Уикипедия” съзнава, че сред някои мюсюлмански групи има такива културни традиции, които забраняват изобразяването на Мохамед и другите пророци и че някои мюсюлмани се обиждат когато тези традиции бъдат нарушени”, обясняват от сайта, но подчертават, че тази забрана не е универсална за всички мюсюлмански общности. На потребителите, които се чувстват обидени, от „Уикипедия” предлагат компромисно решение: всеки може да промени персоналните си настройки за сайта, по такъв начин, че портретите на Мохамед да остават скрити за него, но не и за останалите. Авторите на петицията обаче не са удовлетворени от такъв вариант.

Историята напомня за скандала 12-те карикатури на пророка, публикувани в датския вестник „Юланд постен”, които изправиха на нокти мюсюлманите по света. На много места датските стоки бяха блокирани, а страни като Сирия, Малайзия и Индонезия поискаха извинение за нанесената обида от датското правителство. Вестникът, публикувал карикатурите, също трябваше да се извини публично на засегнатите.

Едно от най-ранните запазени изображения на Мохамед, илюстриращо епизода с Черния камък (ок.1315 г.). Снимка: wikipedia.org

Случаят с „Уикипедия” обаче е по-различен – публикуваните портрети са произведения на изкуството, които нямат за цел да обидят когото и да било. „Учението на исляма традиционно не одобрява изобразяването на хора, и особено на Мохамед, но това не означава, че такива изображения не съществуват. Някои от най-красивите изображения в ислямското изкуство са именно изображения на Мохамед от ръкописи”, коментира пред в. “Ню Йорк Таймс” Пол М. Коб, преподавател по история на исляма в Нотр Дам. Според него тази забрана датира от двадесети век, а в случая „става дума не за средновековни илюстрации, а за модерна медия, която реагира по модерен начин”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи