Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, февруари 07, 2008

Три вероизповедания се обединиха срещу религията в училищата

Въвеждането на предмета върви към отлагане

Зорница Латева

Три вероизповедания се обединиха срещу религията в училищата
Българската православна църква официално се обяви срещу обучението по религия в училищата по начина, предлаган от министерството на образованието. Недоволството на владиците беше подкрепено от Главното мюфтийство и католическата църква. Духовниците настояват да не се изучават историята, произходът и основните идеи на големите религии, а вероучение. Владиците представиха своя контраконцепция за въвеждането на предмета на специална пресконференция. Преди това Светият синод запозна с нея министъра на образованието Даниел Вълчев.

Духовниците искат учениците от първи до дванадесети клас да имат задължително по два часа религия на седмица. Предметът трябвало да има няколко избираеми профила - православие, католицизъм, ислям или друг, ако има желаещи. За учениците, които не искат да учат религия, да има профил етика, предлагат свещениците. Според Светия синод преподавателите по религия трябва да са бакалаври или магистри по богословие или да са преминали специален курс. Те трябвало да се назначават със съгласието на синода, който да одобрява и учебниците.

За да защитят тезата си, духовниците са направили проучване как е уреден въпросът в страните от Европейския съюз. Предлаганият от тях подход се прилагал в 20 държави. История на религиите се изучавала само в пет. Справката обаче показва, че само в други пет от държавите часовете по предмета са задължителни.

Концепцията, предизвикала гнева на духовните ръководители на православни, католици и мюсюлмани, беше представена преди няколко седмици от Съвета за въвеждане на предмет "Религия" с председател проф. Георги Бакалов. Зад нея застана и министърът на образованието Даниел Вълчев. Концепцията предлага религията да е задължителна от първи до седми клас, а от осми до дванадесети да е задължително избираема. Предвижда се децата да учат как са възникнали християнството, ислямът, юдаизмът и източните учения, какви са основните им тези и как са повлияли на изкуството и архитектурата.

"Тази концепция казва на младежите, че не може да вярват изцяло в нито една религия. Не я приемаме", заяви Ловчанският митрополит Гавриил. "Не спорим с никого. Искаме гласът на църквата да се чува в някои институции", каза Варненският митрополит Кирил.

"Светският характер на училището не може да бъде поставян под съмнение. Дебатът за въвеждането на религия ще продължи. Ако мненията останат така разнопосочни, не може да налагаме на сила предмета", заяви министър Вълчев. "Дискусията ще продължи не дни, а години, може би и векове", обобщи Видинският митрополит Йоаникий.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи