Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 13, 2008

Интернет е оръжието на „Ал Кайда” в глобалната война

Мохамед Халаф

Президентът Буш подписа през декември миналата година специални директиви за разширяването на правомощията на тайните служби при разследвания на престъпления в глобалната мрежа. Така трябва да се прекратят посегателството и нападенията срещу компютърните системи във федеративните институции. В. „Вашингтон пост” съобщи за този таен документ, който всъщност трябва да пази Агенцията по националната сигурност и останалите разузнавателни агенции от хакерите, организираната престъпност и ислямските екстремистки организации.

Вече не е тайна, че ислямските организации използват Интернет не само за набиране на привърженици и нови членове, но и в пропагандната война. Чрез глобалната мрежа се провеждат курсове за подготовка на взривни вещества и бомби, организират се атентати и се предават заповеди, като се използва сложна кодирана система. Интересното е, че дясната ръка на Осама бин Ладен - Айман ас Зауахири обяви, че приема чрез ислямски сайт всякакви въпроси, свързани с „Ал Кайда” и нейната дейност, на които ще отговори публично на специално определена виртуална пресконференция.

В анализ на американски експерти по тероризма пише, че военният характер на организацията „Ал Кайда” отслабва, за сметка на засилването на позициите й в Интернет. Глобалната мрежа се използва активно за разпространяване на идеология и привличане на нови последователи. Рита Катц, директор на центъра „Сайт”, специализиран в наблюдението на Интернет страници, твърди, че мрежата позволява на всички джихадистки групировки да съществуват, въпреки сериозните мерки, които САЩ и Западна Европа предприемат срещу тях.

Свободното Интернет пространство все по-често придобива ролята на оръжие в ръцете на „Ал Кайда” и другите радикални ислямски организации, като „Мюсюлмански братя”, „Ислямски джихад”, палестинската „Хамас” и ливанската „Хизбула” и др. Причината да се използва Интернет е неговата бързина и сигурният начин за разпространение на идеологията. От една година насам „Ал Кайда” започна излъчването на новинарски емисии чрез видео-файлове в мрежата и онлайн новинарска емисия, носеща името „Гласът на Халифат”. Водещият на тези емисии се явява в ефир с черна маска, опасан с колан, пълен с взрив. Той съобщава новини за операциите на „Ал Кайда” в Ирак и Афганистан.

В една от емисиите бе излъчен клип на английски език, озаглавен „Пълният джихад”. Клипът бе адресиран до мюсюлманите в САЩ и Европа. „Ал Кайда” създаде т. нар. „контингент за информационен джихад”, който използва най-новите технологии в комуникациите, паралелно с оръжието във военните полигони. Този контингент поведе информационна кампания на няколко езика срещу „кръстоносните врагове”. Един от експертите на организацията по информационната война съобщи, че въпреки загубите на лагерите и центровете в Афганистан, те в момента контролират електронното информационно пространство. „Ние привличаме чрез връзките си в Интернет повече привърженици и ги учим, как да водят сами военните операции. Това става по метода въпрос – отговор, обучаваме ги, как да произвеждат бомби, как да използват мобилни телефони при взрив”, твърди експертът.

Миналата година за първи път „Ал Кайда” разпространи чрез Интернет 50-минутен анимационен филм за деца, който разказва за атентатите срещу Световния търговски център и показва кадри от военни операции срещу американските сили в Ирак.

Ислямският тероризъм е продукт на политическия ислям, който на свой ред произлиза от религиозните догми. Идеологията на омраза и терор е залегнала именно там. Имагинерната цел на догмата е създаването на Велик ислямски халифат. Според публикуван в „Крисчън сайънс монитор” анализ на Стефан Алф, халифатът е „общ символ, обединяващ ислямисти и фундаменталисти, дори и най-умерените от тях”. Мечтата им е премахването на държавните граници между всички ислямски държави и основаването на мегадържава, простираща се от Индонезия до Мароко и обединяваща над милиард и половина души. Явлението „ислямски тероризъм” не е продукт от дейността на Осама бин Ладен. То представлява субкултура, отразяваща изостаналостта на целия регион. Влиянието на религиозната догма довежда до липсата на нормален политически живот и отсъствието на демократични плуралистични системи. До потъпкването на свободите и мненията, липсата на свободни медии, потъпкването на правата на жените и тотален контрол от страна на управляващите династии, свързани с местни мафии (в страни, като Сирия, Либия, Йемен и др.).

Според проучване, направено в сайта на „Ал Джазира” от самата телевизия (един от най-гледаните канали в арабския свят, който има близо 50 милн. зрители), 96% от анкетираните симпатизират на терористичните актове на „Ал Кайда” и останалите терористи в Ирак, макар че действията им са насочени към цивилни граждани. В друга анкета на популярния арабски интернет сайт „Илаф”, 52,4% от 25-те хиляди анкетирани одобряват обезглавяването на заложници в Ирак.

В резултат на ударите срещу „Ал Кайда” след атентатите на 11 септември 2001 г. до днес, се появи ново поколение лидери в организацията, неизвестни досега. Те усилено работят за „глобализацията на джихада” и управлението на неговите трансконтинентални мрежи.
Сред нас се разхожда армия от потенциални камикадзета, която всъщност е резервна армия от убийци. „Революцията на самоубийците” вещае мрачно бъдеще. Тя, обаче, ни задължава да се противопоставим на идващата убийствена вълна, която заплашва всички.

expres*bg,12 Февруари 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи