Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, август 31, 2011

Стотици препълниха джамията в Ардино за Рамазана 2011

Стотици препълниха джамията в Ардино за Рамазана

:::

Ардино е град в Южна България. Той се намира в Област Кърджали и е в...


:::

И тази година джамията в Ардино се оказа тясна, за да приюти над 500 поклонници на мюсюлманската вяра, дошли да отслужат празничен намаз (молитва) по случай настъпването на Рамазан Байрам. Сред множеството вярващи бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан и секретарят инж. Кемал Алиев. Ритуалът започна в 07.35 часа с байрамска молитва и проповед, изнесена от имамина Орхан Якуб.
„Всеки ден четем новините по вестниците, но истинската новина е в свещената книга на мюсюлманите Корана”, каза в обръщението съ към вярващите имаминът ОрханЯкуб. Той уточни, че Коранът съдържа 600 страници, разделени на 114 сури (части) и 6 666 аети (знамения). Коранът притежава прост и разбираем стил и ненадмината мъдрост, които могат да бъдат разбрани от всеки човек, каза още той.
След намаза вярващите дариха пари, които ще се използват за нуждите на джамията в Ардино и се отправиха към домовете си. Рамазан Байрам, наречен още Шекер Байрам се празнува три дни. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават "зекят" и "фитре" /дарения/ на сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече сладкиши и баклава. По време на празника семейства и роднини се събират заедно, а младите искат прошка от по-възрастните.
По повод религиозния празник кметът на община Ардино Ресми Мурад раздаде хранителни продукти на над 900 социално слаби семейства на територията на общината. Изселникът Исмет Чаушоглу от село Червена скала, който живее в Истанбул бе изпратил хранителни продукти за бедни жители в Млечинския район, а бизнесменът от Момчилград Фуат Гювен бе приготвил помощи на нуждаещи се от град Ардино.
След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите - Курбан Байрам.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България

:::

Ардино е град в Южна България. Той се намира в Област Кърджали и е в...

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи