Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, август 01, 2011

Мевлид в Горно Прахово за здраве и берекет

Мевлид в Горно Прахово за здраве и берекет

Повече от 500 души от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, които пристигнаха от Турция, Белгия, Холандия, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет край чешмата в местността „Насуфлар съртъ”.
Събитието беше чисто религиозно - с четене на айети от Корана. Тук преди 99 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Началото на религиозния обред датира от 1995 г., а идеята е била по инициатива на покойния Ниязи Емин и бившия кмет на Горно Прахово Мюмюн Емин.
Градоначалникът на община Ардино Ресми Мурад и заместникът му Изет Шабан също уважиха религиозното събитие. Организатори бяха Сдружението за подпомагане и сътрудничество „Тосчалълар" (Горно Праховци) и местното джамийско настоятелство.
Майстор-готвачът Сабри Мустафа приготви 20 казана кешкек - варено жито с месо. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи. Кешкекът е традиционно ястие в този край. Разходите бяха поети от изселническите сдружения „Тосчалълар” и местният бизнесмен Касим Местан.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи