Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, август 01, 2011

Петъчна молитва в сградата на ООН

Петъчна молитва в сградата на ООН

2011 Новини, Общество

Започва още един топъл и влажен ден в Манхатън, САЩ. На 42-ра улица, в сградата на Организацията на обединените нации (ООН), когато часът наближи 13, между дипломатическите представители на мюсюлманските страни започва раздвижване. Облечени в костюми с различни цветове и дизайн, дамите и господата дипломати се оправят към 3-ия етаж. Повод за тази суматоха не е нито разделянето на Судан, нито „Арабската пролет“.
Дипломатите мюсюлмани, служителите, отговарящи за сигурността, и журналистите са се отправили към месджидa (молитвената зала) на ООН, за да отслужат петъчната молитва. Призивът-езан тук може да бъде чут само в молитвената зала. Хора от различни раси, етнос и цвят застават рамо до рамо на молитвената редица (саф). Изпълнявайки канона, подобно на богомолци стекли се в Мека, за да изпълнят поклонението хадж, отслужват петъчната молитва. Облечени и покрити с най-различни дрехи и покривала (забрадки, шалове), жените също заемат отреденото за тях място, зад огромното множество, и се включват сред вярващите. За дамите не е отредено отделно място за молитва.
Централата на ООН е мястото, което познаваме с важните решения на главното ръководство, отнасящи се до страните по света, срещи на държавни глави и внушителни протестни демонстрации пред нея. Намиращата се в Ню Йорк 39-етажна сграда на ООН има и още една специфика. Измежду 192 страни представителите на мюсюлманските такива могат веднъж седмично да бъдат видени в библиотеката на 3-ия етаж. Всяка седмица петъчната молитва бива отслужвана от различен имам (ръководител на молитвата) и мюезин (отправящ призив за молитва), възможно е да бъдат срещнати хора от различна раса и етнос. И сред жените, намиращи се непосредствено след мъжете, може да видите същото многообразие. В общия молитвен дом те слушат проповедта (хутбе) на имама и участват в общата молитва. Това пространство и време е единственото място и време за тяхната среща. Емине Долмаджъ Ню Йорк

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи