Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, август 09, 2011

Какво означава понятието "християнски фундаментализъм"?

Що е то християнски фундаментализъм?

В името на

В името на "правата вяра"?

Какво означава понятието "християнски фундаментализъм"? Какви форми и проявления има това течение в християнството? Покрай ужасяващото кръвопролитие в Норвегия то изведнъж се оказа във фокуса на обществения интерес.

Християнски фундаменталистки движения има в целия свят - навсякъде, където има католицизъм, протестантство и православие. През последните десетилетия консервативни групи, като например Движението на петдесетниците, придобиха значителна популярност. Генерално подозрение срещу тези групи обаче би било неуместно, казва теологът Райнхард Хемпелман.

Тълкуват Библията буквално


Тълкуват Библията буквално

А какъв е Брайвик?

Въпреки че норвежкият атентатор Андерш Брайвик сам се окачествява като християнин и властите поне първоначално го класифицираха като християнски фундаменталист, германските теолози са на друго мнение. Според Хемпелман, който се е запознал подробно с така наречения "манифест" на Брайвик, в този текст не се предлага никакъв религиозен идеал. "Освен това липсва експлицитно позоваване на Библията, каквото е характерно за фундаменталистите."

Фундаменталистите тълкуват Библията буквално. Вярата им върви ръка за ръка с нетърпимост към други обществени групи и религии, и преди всичко към хомосексуалните и мюсюлманите. Те възприемат съвременното плуралистично общество като заплаха и се изживяват като истинските вярващи, един вид елит.

Проблематичните виждания на християнските фундаменталисти не бива да се бъркат обаче с консервативното християнство. Освен това, напомня Райнхард Хемпелман, е необходимо да се прави разграничение между християнския фундаментализъм и фанатизма. В историята на християнството винаги е имало и продължава да има фанатични течения, но те са абсолютно периферно явление. Преди време Тери Джоунс, един евангелистки проповедник от Флорида, предизвика шумен скандал с публичното изгаряне на Корана.

Фандаменталистки движения има и в православието


Фандаменталистки движения има и в православието

Опасност от подражание

Призиви за насилие срещу хора обаче не са известни в рамките на християнския фундаментализъм. Дори религиозният фанатизъм не може да бъде равнопоставен с конкретното прибягване до насилие. Ала мисловният път от фанатизма до готовността за тероризъм не е много дълъг.

Теологът Хелмут Льор се опасява, че писания от сорта на "манифеста" на Брайвик, пропит от омраза срещу мюсюлманите, би могъл да се превърне в опасен стимул и за други: "Смятам, че подражателският импулс и опасността от понижаване на прага на сдържаност са много големи. Защото има немалко хора, които търсят и четат подобни текстове."

Автор: У. Хумел, С. Гяуров, Редактор: Б. Рачева


"Дойче веле" / Минаре България / http://christianfundamentalismandterroris.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи