Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 19, 2011

Ифтар събра мюсюлмани и християни в Кърджали
Ифтар събра мюсюлмани и християни в Кърджали

На 18 август вечерта побратимената с Кърджали община Османгази от Бурса организираха ифтар по случай свещения месец Рамазан. Благотворителната вечеря се състоя в градинката на хотел „Кърджали”. Мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза. Менюто включваше тас кебап, пилаф, супа и традиционните турски сладкиши – кемалпаша.
Вечерното мероприятие бе уважено от кметовете на побратимените общини Кърджали и Османгази – инж. Хасан Азис и Мустафа Дюндар, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, районния мюфтия Бейхан Мехмед, Хари Кузманов, представител на църковното настоятелство. На ифтара присъстваха Мустафа Юзтюрк, депутат в турския Меджлис от Бурса, Сунай Топрак, председател на федерацията на Румелийските дружества.
Тук бяха още народният представител Неджми Али, кметовете на общините Ардино, Момчилград и Кирково, общински съветници, кметове на населени места, общественици, бизнесмени. Специални гости на благотворителната вечеря бяха членовете на пенсионерските клубове в областния град. Поради неотложни ангажименти, енорийският свещенник отец Петър Гарена не можа да присъства на ифтара.
В приветствието си към присъстващите градоначалникът инж. Хасан Азис подчерта, че на празничната вечер, за поредна година над хиляда мюсюлмани и християни задават модела на толерантност в България. Това е моделът на толерантност, който се надявам да бъде разчетено от всички наши съграждани, не само от Кърджали и областта, а от цялата страна. Нещо, което се вижда в реалност, на една маса ние сме седнали мюсюлмани и християни. Хора, които имат различна религия, но хора, които почитат и уважават религията на другия. Като кърджалиец съм особено горд, от това, че съм кмет на такъв толерантен град, какъвто е Кърджали, каза инж. Хасан Азис.
Кметът на Османгази Мустафа Дюндар отбеляза, че съвместно с побратимената община Кърджали всяка година имат много реализирани съвместни социални, технически и културни проекти. За трети път по случай свещения месец на мюсюлманите организираме благотворителна вечеря в Кърджали. Рамазан е месец на толерантността, берекета, братството, обичта, и решихме отново да го изживеем заедно, каза Мустафа Дюндар. Той похвали градоначалника инж. Хасан Азис за проектите, които е реализирал през последни години. Вашите успехи се чуват не само в Кърджали, но и на Балканите, уточни Дюндар.
От името на енорийския свещеник отец Петър Гарена, представителят на църковното настоятелство Хари Кузманов поздрави присъстващите по случай празничната вечер. Той пожела на всички мюсюлмани да продължат да постят до край и с достойнство да посрещнат празника Рамазан.
Председателят на пенсиореските клубове в Кърджали Илинка Василева сподели, че са тук по покана на кмета инж. Хасан Азис. В Кърджали мюсюлмани и християни живеят, работят и се разбират заедно. Хубаво е, че определят Кърджали, като град с най-добра толерантност. Мисля, че това се дължи на настоящия кмет. Той винаги върви заедно, от едната страна със свещеника, а от другата с мюфтията. Така именно се изгражда етническия мир в град като Кърджали, каза Илинка Василева.
От името на всички районният мюфтия Бейхан Мехмед отправи молитва за благодарност към Всевишния и двете общини – организатори.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи