Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, август 09, 2011

Биенето на тъпан преди изгрев слънце е една от най-хубавите традиции по време на „оруча” (постите) през Свещения месец за мюсюлманския свят Рамазан

Всяка сутрин тъпанджии събуждат хорат за „оруч” в Ардинско

Биенето на тъпан преди изгрев слънце е една от най-хубавите традиции по време на
„оруча” (постите) през Свещения месец за мюсюлманския свят Рамазан. Тогава вярващите се събуждат за сахур (сутрешна закуска) и до залез слънце не се хранят, като не приемат и течности, включително и вода.
Имаминът на ардинската джамия Орхан Якуб сподели, във всяко село на територията на общината има специално избрани рамазански тъпанджии. А в кварталите и махалите на град Ардино те са трима. Той разказа, че обичаят продължава да живее в района от векове. Рано сутрин избраният да събужда вярващите мюсюлмани за сахур, обикаля и думка пред къщите на отделните семейства в селата и кварталите, бие силно и не си тръгва докато не види да светва лампа. Това се повтаря всеки ден призори до свършването на Рамазана, който продължава един месец. В последния ден от постите, човекът с тъпана обикаля хората, които ги е събудил, за да честити празника и пее песен („манита”), подходящи за всеки домакин. Като благодарност, че ги е събуждал, стопаните му дават бакшиши (подаръци).
71-годишният Шефкед Еминов от Ардино е тъпанджия повече от 40 години. Преди 20-30 години тъпанджийството беше доходна професия, тъй като хората ни даваха много бакшиши и пари. Сега ситуациата е доста различна. Никой не иска да се занимава с този занаят. Спомням си, че преди да стана тъпанджия дълго време чиракувах. Всяка сутрин тръгвах с майстора, за да науча „манита”, да пея добре и да боравям с тъпана, казва бай Шефкед. Пенсията ми е само 136 лева, и не е достатъчна за семейния бюджет. Надявам се в края на Рамазана вярващите да ми дадат повечко бакшиши, казва още той.
Едномесечните пости се налагат, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Рамазанът е и време за благодеяния и щедрост. Традицията повелява раздаването на милостиня на по-бедните, болните, сираците, вдовиците без разлика на вероизповеданията. В навечерието на празника се раздават даренията, наречени "зекят" и "фитре", като по-заможните хора отделят част от богатството си за по-бедните.
Има твърдения, че между Рамазан и Курбан Байрам не е препоръчително да се прави годеж и сватба. Според вярванията сключването на брак между двата празника би могло да доведе до неразбирателство и спорове в семейството.
Въздържането завършва с Рамазан Байрам или т.нар. Шекер Байрам. Три дни преди Рамазан Байрам е нощта „Кадир геджеси”. Вярва се, че през тази нощ „небето се отваря” и всеки мюсюлманин може да си пожелае нещо.
Празникът Рамазан Байрам започнал да се отбелязва през 625 година.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи