Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 05, 2011

Албания - традиция на мултикултурализъм и междуверска търпимост

Албания - традиция на мултикултурализъм и междуверска търпимост

04/08/2011

Албанците си припомнят миналото такова, каквото го познават, в една страна, приличаща на пъстър културно-религиозен гоблен.

От Линда Карадаку за Southeast European Times от Тирана – 04/08/11
photo

Джамията "Етем Бей" в Тирана бе отворена отново за посетители след краха на комунистическия режим през 1990 г. в Албания. [Aнa Пекмези/SETimes]

Хамид Джидику, на 75 г., родом от североизточния град Дебър, е уредник на най-старата джамия в центъра на Тирана, "Етем бей", построена през XVIII в. от Молла бей.

Припомняйки си живота, какъвто е бил през комунистическия режим, Джидику каза за SETimes , че се почувствал "като животно", когато правителството на Енвер Ходжа забранило религиозните практики в Албания.

"Представете си, ходех на джамия с чичо ми; той беше ходжа, а след това ни забраниха. Какво да се прави? Джамията в моето село я превърнаха в магазин. Поне не я събориха," каза той.

Веднага щом религиозните практики бяха разрешени през 90-те години на миналия век, Джидику се завърнал в джамията "Етем бей".

Запитан какво най-много цени в исляма, той казва: "Чисто сърце, хора които се обичат едни други, не правят лоши неща, тъй като човек се вглежда в себе си, преди дори да помисли да направи някому зло."

Джидику има лично виждане за исляма, наследено от поколенията преди него, в центъра на религиозното схващане за който стои "доброто сърце". Неговите деца са работливи, образовани и са изградили живота си в страна на преход.

Джамията е един от най-добрите образци на ислямската архитектура в Албания. Каменните саркофази на Молла бей и съпругата му се намират пред входа на джамията.

Според историческите книги основите на джамията са били положени през 1791 г.

Молла бей е положил основите на джамията, но починал през 1807 г. и синът му Етем бей успял да завърши красивите орнаменти и рисунки, стенописите отвън и в портика с дървета, водопади и мостове, а също и минарето. Джамията става напълно действаща през 1830-31 г.

Джамията има 18 прозореца и е украсена с природни и растителни елементи, както и със спираловиден надпис "Айетул Курсине". Тя има и нафили - част, определена за жени.

Джамията е била запазена по време на комунистическата епоха в Албания. Тя била обявена за паметник на културата под държавна закрила. През 1991 г. тя е отново отворена за богослужения без разрешение от властите, когато 10 000 смели богомолци се осмелили да присъстват на служба, според съобщенията.

"Онези, които убиват [и наричат себе си] мюсюлмани, не са такива. Да убиеш невинен човек, е като да убиеш всички хора на света. Те са престъпници," казва той обсъждайки "другия [вид] ислям.

Неговият предшественик, първият уредник на джамията "Етем бей", починал, докато бил в джамията; стотици дошли на погребението му. "Той излъчваше обич и уважение," казва Джидику.

Припомняйки си живота, какъвто е бил преди десетилетия, Джидику си спомня: "Винаги се уважавахме едни други. По време на рамазана католиците и православните не пушеха на пазара, а когато се хранеха, затваряха вратите си [в знак на уважение към постещите мюсюлмани ]," си спомня Джидику.

Аталанта Паско, албанска православна християнка, е израснала сред приятелите си мюсюлмани. 60-годишната жена казва, че повечето от нейните най-близки приятелки са били мюсюлманки.

"Ходехме си на гости по домовете и проявявахме интерес към религиозните символи на другите. Те искаха да знаят за нашите християнски символи, а аз и моите сестри бяхме любопитни да научим нещо за мюсюлманските символи."

"Имаше [взаимна] любов помежду ни, основана на общите ценности, като характера. Религията никога не е била проблем. Със сестрите ми бяхме като едно семейство с тях и това продължава и до днес," казва Паско.
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи