Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, август 03, 2011

"Бин Ладен груп" - една от най-големите бизнес структури на Саудитска Арабия, ще строи най-високата сграда в света




"Бин Ладен груп" ще строи най-високата сграда в света

02 авг 2011


Автор: Kingdom Holding

"Бин Ладен груп" - една от най-големите бизнес структури на Саудитска Арабия, ще строи най-високата сграда в света. Групата се контролира от фамилията, от която е и убитият от САЩ лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Преди десетина години обаче семейството скъса връзки с него.

Новината, че "Бин Ладен груп" ще участва в строежа на високата над 1 километър кула в крайморския град Джеда, бе разпространена от най-богатият човек в страната - принц Алуалид бин Талал.

Ръководеният от милиардера Kingdom Holding обяви, че дъщерното му дружество Jeddah Economic е сключило сделка с "Бин Ладен груп" на стойност от 4.6 млрд. саудитски риала (1.23 млрд. долара) за строителството на небостъргача.

В кулата трябва да има хотел, луксозни апартаменти и мезонети, офиси. Всичко това ще е с разгърната площ от 500 000 квадратни метра, се казва в официално съобщение до саудитската борса.

Небостъргачът ще надмине 828-метровата дубайска кула "Бурдж Халифа", която в момента е най-високата сграда в света. Той ще се намира в комплекса Kingdom City с площ от 5.3 милиона квадратни метра на брега на Червено море.

"Бин Ладен груп" ще строи най-високата сграда в света

Принц Алуалид бин Талал и рисунка на това как би трябвало да изглежда силуетът на Джеда с бъдещата кула.

Reuters


Според обявената днес сделка "Бин Ладен груп" ще получи 16.63% дял в Jeddah Economic. Собственикът Kingdom Holding ще държи 33.35% - точно толкова, колкото ще има и Abrar International Holding. Други 16.67% са за инвеститора Абдуррахман Шарбатли.

Принц Алауид - най-богатият бизнесмен в Близкия изток през последните 20 години - притежава 95% от Kingdom Holding. Той има инвестиции в банки, хотели и медии по цял свят, включително значителни дялове в "Ситигруп", "Нюзкорп", "Епъл" и "Тайм Уорнър".

"Издигането на кулата в Джеда изпраща финансово и икономическо послание, което не може да се пренебрегва. Политическата му основа е да заявим, че ние, саудитците, инвестираме в собствената си страна, независимо от случващото се около нас - събития, безредици и революции", заяви принцът пред журналистите.

Той не разкри строго пазената тайна колко висок ще е небостъргачът: "Не е 1000 метра. Повече е, може да е с много метри над това. Цифрата е известна само на много тесен кръг хора."

"Бин Ладен груп" ще строи най-високата сграда в света

Принц Алуалид бин Талал, седнал до макет на небостъргача, лично представи сделката.

Reuters


Проектът е разработен от американското архитектурно бюро Adrian Smith + Gordon Gill. Според официалното му съобщение вече са готови чертежите на основите и скоро ще започне строителството. Разходите за издигането на кулата се очаква да са в рамките на 1.2 млрд. долара ("Бурдж Халифа" струва около 1.5 млрд. долара - бел.ред.), а за целият Kingdom City - около 20 млрд. долара. Всичко би трябвало да е готово след 10 години.

"Ройтерс" припомня, че в Саудитска Арабия е предвидила 400 милиарда долара за петгодишна строителна програма, която трябва да приключи през 2013г. Допълнително са отпуснати 130 млрд. долара за социални разходи.

Джеда - вторият по големина град в страната, има около 4 милиона жители, но отдавна има критики, че не се инвестира в развитието му. Порои по-рано тази година повредиха 90% от улиците и над 27 000 сгради.

"Това ще е проект за преобразяването на Джеда. Той ще бъде източник на гордост за Саудитска Арабия. Джеда е в голяма нужда", каза принц Алауид.

Той допълни, че скоро ще обяви друг имотен проект - този път в Риад и с площ от 20 милиона квадратни метра.

в дн / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи