Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, август 30, 2011

Честит Байрам на всички !
Байрам е – време за бонбони, баклава и веселие

28.08.2011

Истински Байрам ще изживеем само с възпитаването на духа в обич и любов, осъзнавайки отговорностите, които всеки трябва да притежава, правилното разсъждаване и стремежа към благополучието на всичко и всеки.

Броените дни на месец Рамазан – месецът на говеенето, отново се изнизаха неусетно. Много хора вече са готови да отбележат приключването на този Свещен месец с един от най-светлите мюсюлмански празници – Рамазан Байрам. Отново изпращаме един месец, който бе изпълнен с изобилие и милост. Месец, който подтиква хората към извършване на много повече богослужения и добрини и който изпълва сърцата с вълнение. Отминавайки, всеки месец Рамазан оставя у нас сладкото нетърпение за срещата със следващото свещено изживяване – празника Рамазан Байрам. През месец Рамазан ръцете, устата и цялото ни тяло бяха посветени на Всевишния. Но наградата за това не закъснява никак, тя ни се дарява в самия край на този бързо отминаващ Свещен месец. Байрамът е дар, който ни се предоставя още на този свят. Празникът е време и за радост, ден на щастие и блаженство. Всички го очакват с нетърпение. Посреща се с обич, защото прави сърцата ни по-чисти, а делата ни – по-благородни. Повява като лек ветрец и премахва монотонността на делниците ни. Щастието се раздава на всеки повярвал в вълшебната атмосфера на празника. Празникът Рамазан байрам е посветен на приключването на постите по време на Свещения месец Рамазан. След отминаването на този велик месец настъпилият Байрам ни обгръща като дъга с разноцветни благодати и ни дарява с безкрайно щастие. Байрамът е ден, изпълнен със спокойствие и радост, който всички изживяваме заедно. На него всички се обръщаме с усмивка към другите.

Ето пак е Рамазан Байрам!

Отново всички – млади и стари, жени и мъже, деца, бедни и богати, болни и здрави – ще се съберат с чистота и искреност и ще се потопят в атмосферата на този благословен празник, изпълнен с вълшебство. Домовете на най-възрастните в родата в този ден ще заприличат на пчелен кошер. Цялото родословно дърво ще се събере в тях, а атмосферата ще е неописуемо топла и весела. За разлика от другите дни, звънецът на вратите ще бъде докосван от много повече ръце и къщата ще се изпълва както през деня, така и през нощта. Детските гласове ще озвучават безмълвните стени на домовете. Улиците ще бъдат изпълнени с хора, бързащи да посетят още някой. Разстоянията и километрите ще се скъсят, а броените дни за родителите, чакащи рожбите си, ще свършат. Създаването на нови приятелства, сдобряването с хората, посещаването на родителите и приятелите, които не са посетени от дълго време, ще са сред специалните задачи в тридневния списък по време на Байрама, който се изпълнява с пълно темпо.

Най-щастливи на празника са най-малките

Всички са обзети от неописуемо щастие. Но най-щастливи на този празник естествено са най-малките. Причината за това е, че те се насищат на сладки лакомства. Нагиздени с най-новите и най-хубавите си дрехи, се събират на групички и обхождат всички домове в селото. Торбичките в ръцете им се изпълват с дарените лакомства – бонбони, шоколади, дъвки и парички. Най-много те се радват на бонбоните, които получават, след като целунат ръката на домакина. Лакомства има както за малките, така и за порасналите им почитатели. Те са подготвени предварително – един ден преди празника. Кой би отказал да се почерпи с парче баклава? Хиляди благодарности, че сме удостоени пак с този Свещен празник. Обичаме го много и му се радваме безпределно.

Кой ли не обича Байрама?
И кой ли не го очаква с нетърпение?

Байрамът е време за създаване на нови приятелства, посещаване на приятелите и близките, сдобряване с хората, които са ни обидени, посещаване на родителите и роднините, за да се вземе благословията им, посещаването на самотните. Той е повод за радост и подобряване на взаимоотношенията между хората, градина от щастие и усмивки.

От приветливите лица на хората по улиците до светлите ликове на майките, от осветените джамии всички могат да усетят и изживеят как всяко нещо е завладяно от вълшебната атмосфера на Байрама. Могат да усетят как въздухът ухае на Байрам, как по лицата на хората грее Байрамът. Магията на този Свещен празник може да се почувства навсякъде.

Но нека не забравяме, че истинският празник, или истински Байрам, ще изживеем само с възпитаването на духа в обич и любов, с осъзнаване на отговорностите, които всеки трябва да притежава, правилното разсъждаване и стремежа към благополучието на всичко и всеки.

С пожелания Байрамът да ни обгърне като дъга с разноцветни благодати и ни дари с всички тези неща! Да ни направи щастливи както на този, така и на другия свят. Да се появи на хоризонтите ни като слънце, озаряващо сърцата на всички. Да ни напомни, че трябва отново да се върнем в собственото си Аз, да отблъснем омразата и завистта от сърцата си и бъдем отново такива, каквито сме били създадени от Всевишния. Да даряваме само обич, щастие, усмивки, както на себе си, така и на всички други. И най-важното: нека Байрамът бъде истински празник за нас с всички тези изброени пожелания. Честит Байрам на всички!

СЕЙДЖАН АЛИ

"Заман" / Минаре България /

http://ramazan-ramadan.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи