Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, май 03, 2008

Испания създава ислямска банка

Испанската ислямска асоциация “Хилал” подписа рамков договор с местни финансови институции за прилагането на система на банкиране, която не се основава върху получаването на парични дивиденти. Последните са забранени от ислямското вещно право. Въпросният неправителствен субект е органът, които наблюдава производството на различни стоки и начина им на употреба, в съответствие с ислямските стандарти. “Хилял” – организация, която в по-голямата си част е формирана от приели исляма испанци заявява, че тази стъпка е предприета вследствие на увеличаването на броя на ислямските имигранти в страната. Последните желаят да се включат активно в местния стопански живот, но не искат да нарушат нормите на поведение и дейност, които им налага тяхната религия.

Директорката на асоциация “Хилал” Изабела Ромиро декларира, че практическото приложение на споразумението с “Дойче банк” и “Банк Кориус” ще се осъществи през идното лято. Тя заявява също, че бъдещата испанска ислямска банка няма да раздава дивиденти, както и няма да финансира проекти в областта на хазарта, производството на алкохол и фойерверки. В същото време тя се надява да привлече част от излишъците, които се натрупват в нефтодобивните ислямски държави, вследствие на покачването на цените на петрола на световните борси.

Испания възприе примера на много европейски държави, които, базирайки се върху правилата на ислямското финансово право, успяха да привлекат капитали от редица арабски и ислямски банки. Подобен пример за сътрудничество е това между Централната банка в Швейцария и Националната банка на Кувейт, както и Националната банка на Париж, която има договори с банкови субекти от страните от Персийския залив. Целта е не само привличането на чуждестранен капитал, но и поощряването на депозитите на местните мюсюлмани, които във Франция представляват 8-9% от населението.

Примерът на Великобритания обаче остава водещ. Тя има натрупан изключително богат опит в това отношение, съотнесено към всички останали европейски държави. Възходящото развитие показва, че в сравнение с 2002 г. “Ислямската банка на Великобритания”, която тогава стартира своята дейност, сега отчита 38% повишаване на осъществените транзакции и цели 61% увеличаване на депозираните влогове.

Според сайта “Хилал”, цитиращ компанията “Ратиндж Моди”, от лятото на миналата година до сега в Европа са се осъществили финансови операции на стойност около 500 милиона евро, в съответствие с ислямското финансово право. Отбелязва се, че все повече европейски държави проявяват интерес към адаптиране на своята финансова система към шариата, за да привличат активно чужди инвестиции в националните си стопанства. На практика няма водеща страна-членка на ЕС, която да не е въвела някакви стимули за ислямските инвеститори в своите големи банки. Такива са Великобритания, Германия, Франция, Швейцария, Швеция, а съвсем скоро сред тях ще се нареди и Испания.
Не са малко и експертите, които предупреждават, че тези парични потоци могат да имат и обратен ефект. Нараства зависимостта на европейската икономика от неевропейски стопански системи. Условията, които поставят външните инвеститори, могат да се превърнат в опасни прецеденти. Те са в състояние да рецидивират и в други сфери, освен икономическата, на националния живот. Авторитетни американски изследователи определиха процеса на глобализация на ислямското банкиране като своеобразен “финансов джихад”.

http://www.orientbg.info

02.05.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи