Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, април 05, 2009

Джамал и Атидже от Рибново

14-годишната Атидже пристана на Джамал

2009 г., автор: Антоанета Маскръчка

Атидже и Джамал в спалнята, която е обзаведена за тях

"Как се оженихме ли? Ами, запознахме се на площада като всички останали, харесахме се. Един месец бяхме гаджета и така стана", казва 14-годишната Атидже от Рибново.

На пищна двудневна сватба на 14 и 15 март тя се омъжи за 23-годишния Джамал Чакалов. Наш екип откри младоженците в къщата при родителите на момчето - Джамал и Невзе.

Двамата сядат един до друг на огромната нова спалня, свекървата присяда на земята, а след минути идва и другата снаха - 20-годишната Фикрие.

Чакалови оженили двамата си синове - Джамал и по-малкия Кадри. През декември 20-годишният Кадри взел Фикрие, а сега и батко му се задомил. "Много се охарчихме, но да са живи и здрави младите. Едната сватба ни струваше около 4000 лв. Работим през лятото в чужбина и през зимата вдигаме сватбите", казва свекървата Невзе, която е на 39 г.

Младежите в селото по стара традиция се запознават и харесват на “движението”.

На главната улица надвечер излизат всички. Момичетата трябва да са поне в 8-и или 9-и клас. Те вървят от единия край до другия и обратно по две-три, хванати за ръка. От двете страни по продължение на улицата са строени момчетата. Така те оглеждат и си харесват приятелки.

По същия начин и Джамал си избрал Атидже. Момчето ходило на училище само до 8-и клас и изоставило науката. Започнал да помага на баща си в строителството, пренасял с газката дървен материал и други стоки. От няколко години е в строителна бригада от селото, с която обикалят обекти в страната.

През есента на миналата година се върнал в Рибново. Нямал сериозна приятелка и така на "движението" си харесал малката Атидже. След един месец приятелство една вечер тя избягала в дома на любимия. Било на 12 декември.

"Веднага се обадихме на родителите й и на ходжата. Те дойдоха вкъщи и така се оженихме веднага.

В нашето село се вземат само честни момичета. Обичам Атидже и ще живеем завинаги заедно. Човек трябва да си вземе в живота тази, която му е на мерак", казва младоженецът.

"Майка и татко плакаха, като разбраха, че ще се омъжа, защото съм малка. Аз обаче си обичам Джамал и искам да сме заедно", казва осмокласничката в местната гимназия. Сега ще напусне училище и ще мине на самостоятелна форма на обучение, но не е сигурна, че ще завърши средно образование.

Мъжът й пак заминава за един месец по строежите в София. Не се притеснява, че булката може и да залюби друг и да му я отмъкнат. "Няма кой да я вземе. Всички знаят, че сме женени. Нечестно момиче няма кой да вземе", спокоен е Джамал.

На голямата сватба имало над 300 гости. В събота в ресторанта празнували роднините на момчето, в неделя - на момичето. От Гоце Делчев наели оркестър с тъпанджии и зурни.

Уникалният ритуал с боядисването на лицето на булката не бил спазен на сватбата на Атидже, защото според обичая се правел само ако момичето още не е преспало с мъжа си. Тя обаче си легнала с него преди сватбата, обяснява свекървата.

Традиция в Рибново е по кабелната телевизия да се пуска пълен запис на сватбите.

Който иска, срещу 10 лв. може да даде диска за излъчване и цялото село да види двудневния празник.

Родителите на булката са купили мебели за спалня, хладилник, фризер, съдомиялна машина, прахосмукачки, печки и всякакви други екстри за домакинството на младото семейство, така че да си обзаведе къщата.

"Тук имаше мои мебели, но ги изнесохме и сега всичко си е тяхно. Строим къща на Джамал, защото при нас обичаят е всеки син да си има къща. Засега живеем тук с другия син и жена му и моя свекър", обяснява свекървата Невзе.

Двете етърви вече са близки приятелки, делят съседни стаи, за нищо досега не са се скарали. Свекървата още не им дава да шетат и готвят. Задължително тя приготвя храната и цялото семейство сяда заедно на масата.

Атидже вече няма да излиза вечер по кафенетата.

"Аз ще си стоя вкъщи. Мъжът ми може да излиза вечер, но аз не искам. Докато бяхме гаджета, ходехме достатъчно навън", свенливо казва 14-годишното момиче. Вече освен шалварите, престилката и забрадката носи и дълго манто, което е задължително за омъжените.

Кадри и Фикрие пък били гаджета и дори в един клас от 6-и до 12-и. Решили, че трябва да завършат средно и тогава да се оженят. Въпреки че са навършили пълнолетие, и те не са сключили граждански брак.

"Трябва да има разбирателство в едно семейство. Ако това го няма, подписът в гражданското няма да ти помогне", казва Джамал. Майка му пък, която се омъжила на 15 г., съветва сега снахите си да се слушат с мъжете си и да не се карат.

"Трябва да се уважават. От собствен опит им казвам, че първите години от съвместния живот са най-тежки. Тогава трябва да си напаснат характерите и да си свикнат един с друг. После е по-лесно", допълва жената.

Тя е работила 2 г. на ниви с тютюн в Гърция, а в последните 2 г. ходи в Испания. Тръгва в началото на лятото да бере череши. След два месеца си идва и после пак отива за круши и ябълки. Изкарва по около 2000 лв. Ако й плащат на час - разценката е 5 евро. Когато се плаща на количество набран плод, се изкарва по-малко, казва жената. Когато тръгне на гурбет с други от селото, си носи консервирана храна, спането там е подсигурено и няма никакви странични разходи. Сега пак стяга куфарите за Испания.

Свекърът пък върти семейното магазинче до къщата и отглежда стадо овце, защото заради операция на сърцето не може да работи тежък труд.

"Колко деца ще имаме, не зависи от нас, а от онзи горе", казва младоженецът Джамал. Признава обаче, че повече от две трудно ще отгледат, защото работа не се намира лесно, а за малките ще трябват пари.

Сватби на непълнолетни в Рибново не са изключение или кой знае каква атракция. Тук много момичета се задомяват или още докато са на ученическата скамейка, или пък веднага след като завършат средно образование.

Това признава и директорът на гимназията Феим Иса. През първия срок на тази учебна година 11 момичета са прекъснали образованието си, за да се омъжат. Според него това е тревожна тенденция, защото преди години били по 3-4.

"В селото има повече жени, отколкото мъже. Заради това момичетата се притесняват да не останат без мъж и при първо предложение за брак приемат", каза школският шеф. Досега само булка в седми клас не е имало.

Невинаги обаче само момичетата се женят млади. Имало и случай на момче в десети клас да се ожени, разказват местните.

Сега двете снахи на Невзе се готвят да стават майки. Първо ще отгледат деца, после ще търсят работа. Освен в двата шивашки цеха или тютюн друг вариант не виждат. След години може и те да тръгнат на гурбет, когато пък възрастните се приберат, за да се грижат за отрасналите внуци.

2 коментара:

  1. Анонимен7:45 сл.об.

    много жалко. откъснали сте се от света и не искате да се огледате в кой свят живеете. за всички неща сте си виновни вие и това че се отделяте от хората....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8:04 сл.об.

    Момичето е малко, но ако се чувства физически и психически готова нека род и отгледа деца, през това време докато си е вкъщи може да се запише самостоятелна форма на обучение, и ако има желание да стане учителка, благородна професия, различна от шивачеството и тютюнджийството.

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи