Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, май 07, 2011

Доц. Баева: С убийството на Осама не показахме цивилизационно превъзходство

Доц. Баева: С убийството на Осама не показахме цивилизационно превъзходство

11 септември 2001 г. постави нов етап в пренареждането на света. В етапа допреди това изглеждаше, че е започнало глобалното господство на САЩ. След 2001 г. това убеждение се пропука. Това каза пред БНР доц. Искра Баева, преподавател по съвременна история в СУ "Св. Климент Охридски".

Появи се нов глобален конфликт, този, че започва война с глобалния тероризъм. Ликвидирането на Бин Ладен е само етап в търсенето на нови параметри на глобалния ред. Оценката за това събитие има доста различни интерпретации и някои са крайни, допълни Баева. "Този начин, по който беше сложен край на живота на Осама Бин Ладен наподобява начинът, по който се водеше тази борба с тероризма до ден днешен. Тази война е война на символи. Така, както през 2001г. бяха атакувани американски символи, така и този акт на ликвидирането на Бин Ладен представлява опит да бъде унищожен един от символите на ислямския фундаментализъм. САЩ и ние като западен свят не поставихме едно ясно разграничение, едно цивилизационно превъзходство, нашият начин за решаването на такива проблеми би трябвало да бъде поставянето им пред съда", подчерта Баева.

Според нея това, което се случи с Осама Бен Ладен е един акт на възмездие по-скоро. "За да има война, трябва да има ясно изразена линия на фронта, но проявите на тероризма не могат да се разглеждат по такъв начин. Тероризъм е придружавал историята на човечеството още от създаването на човешките общества, а не от 11 септември 2001г. Не би могло с акта на убийството на Осама, да се сложи край на терористичните акции. "Ал Кайда" трескаво ще търси отговор. В тази война никога няма победители и победени, защото тя винаги коства човешки животи, в повечето случаи, които не са виновни за тази битка. Смисълът на тероризма е точно това - да осъществяват актове, които да тероризират цялото общество и да го държат в състояние на страх", категорична бе Искра Баева.

Тя посочи, че светът и САЩ, западът трябва да се обърнат към причините на този конфликт с тероризма. "Бин Ладен не може да олицетворява една цивилизация, той олицетворява форма на реакция, която може да бъде разбрана с дългия период на имперско господство на Запада над ислямския свят изобщо. Представителите на исляма биха се обидили ако бъдат олицетворени с Бин Ладен, но става дума за различни цивилизации. Начинът на хората, които изповядват исляма и мислят различно за бъдещето си, е различен от нашия начин. Това съществува и за в бъдеще. Въпросът е как да виждаме тези цивилизационни различия – дали като конфликт или като възможност за диалог и това е най-голямото предизвикателство, което стои пред световните политици", заяви Баева. Тя добави, че живеем в този свят и за хубаво и за лошо. Според нея, не можем да избегнем негативните неща, не можем да върнем глобализацията назад, не можем да вдигнем междуконтиненталните граници. /БГНЕС

София / България

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи