Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, май 08, 2011

Хъдърлез в Рани лист






Чужденци се включиха в честването на Хъдърлез в Рани лист

На 6 май в рамките на инициативата “Мултикултурният град”, организирано от Артдвижение КРЪГ и Община Кърджали, 36 чужденци бяха в село Рани лист, за да видят празнуването на Хъдрелез от местните мюсюлмани. Посрещнаха ги кметът на селото Файтин Мурад, председателят на местното читалище Маргарита Тодорова и секретарят Ресмие Хасан. Те почерпиха гостите в кметството с пресни бухтички и айран. Председателят на КРЪГ Радост Николаева, обясни на групата, че ще се запознаят с модел на традиционният празник Хъдърлез, който се свързва с началото на лятото. Сред народа битува поверие, че на 6 май се срещат светците Хъзър и Иляз, за да разкажат за добрите дела, които са вършили през годината из различните краища на света. На 5-и вечерта момите събират вода от седем чешми в бакърено котле, в което пускат и билки, треви, листа, клонки. Девойките пеейки влизат във всеки дом, чиято врата окичват с върбова клонка, за да събират в бакъра лични вещи на момите и стопаните, нарочвани за нишани за късмет. След като цялата нощ бакъра, в по-ново време кофата, престоява под розов храст, сутринта преди изгрев слънце забулвате една мома, която започва да вади късметите една по една. А те са за здраве, съпруг, любов, щастлив семеен живот и берекет. Късметът се определя според съдържанието на манито (наричане), което се случи да кажат другите моми или жени в момента на ваденето на предмета. С останалата вода, мартувала, присъстващите на ритуала си измиват ръцете и лицата.
Характерна част от ритуала е люлеенето на момите на люлка. За целта чужденците, представители на граждански организации, общини и университети от Швеция, Кипър, Румъния и Испания се качиха на висока местност в селото, където бяха приготвени люлките, но момите ги нямаше. Стана ясно, че те помагат на майките си в приготвянето на софрата за Хъдрелез, където всеки дом се включва с няколко традиционни ястия.
След обяд ще се качат на люлките и ще се люлеят до късно вечерта. Две деца бяха се възползвали от отсъствието им. Чужденците също не пропуснаха възможността да се забавляват на люлките. Освен това, те също си напръскаха лицата с вода от мартувала.
След това организаторите ги поканиха на софрата, оформена в средната махала на селото. Там те опитаха ястия от традиционната турска кухня, като сарми, различни по вид баници, бюреци, кексове, сладко от тикви и други.
65-годишната Сабрие Руфат каза, че празнува Хъдрелез откакто се помни. „Всяка година приготвяме богата софра, на която се събираме всички от махалата и гостите. Казват, че когато днес се яде на обща софра с комшиите, през годината ще има голям берекет. Затова ние ядем, пием и си правим мухабет тук”, сподели възрастната жена.
Секретарят на читалището Ресмие Хасан, жителка на селото, изрази задоволство и благодарност от сътрудничеството с КРЪГ. Тя уточни, че читалището е включвано немалко пъти в инициативите на Артдвижението.
Радост Николаева отбеляза, че целта на посещението е било чужденците да видят най-различни форми на събиране на памет и отношение към миналото на територията на Кърджали.
В рамките на „Мултикултурният град” чужденците ще участват в серия събития, част от които са посветени на Европейския ден на солидарност между поколенията.
От Рани лист групата отпътува за друго кърджалийско село-Дъждовница, за да видят чужденците там Арткъщата и местното население.

Ресмие МЮМЮН

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи