Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, май 28, 2011

Мюсюлманите бяха подкрепени и от представители на еврейската и арменската общности

Граждани подкрепиха петъчната молитва на мюсюлманите

Съвсем различно – без бой и проливане на кръв, премина този път петъчната молитва в Софийската джамия "Баня Баши". Стотици мюсюлмани се събраха, но този път те получиха подкрепа от десетките се събрали граждани, а не заканите на симпатизантите на ПП "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров, предаде репортер на БГНЕС.

Мюсюлманите бяха подкрепени и от представители на еврейската и арменската общности, ромски организатори и други организации. Различно изглеждаше и самата джамия – окичена с цветя, украсена с няколко български знамена, символизиращи принадлежността на богомолците към България. Мюсюлманите не разбират защо трябва да се прави противопоставяне между вярата и националността. Вали Караахмедов е един от богомолците и участник в днешното мирно бдение, който определя себе си като българин-мюсюлманин.

Храмът "Баня Баши" е един от най-известните културни паметници в страната и София с капацитет около 700 души. Час преди молитвата вече е препълнен с хора. За тези, които искат да се молят, остава възможността единствено да коленичат пред сградата. Днес тези мюсюлмани бяха стотици. А вътре хората буквално се тъпчат. "Толкова затягаме нещата, че в стаята на имама има хора, в помещенията, които се използват за склад също, в горната част – на балкона, където по принцип се събират жените има хора", каза зам.-главният мюфтия Ведат С. Ахмед. Той обясни, че се налага използването на високоговорители, за да могат и мюсюлманите отвън да чуват проповедта, която е задължителна част от молитвата.

Днешната проповед беше изнесена от главния мюфтия Мустафа Хаджи, който призова мюсюлманите да не се поддават на провокации и да бъдат по-мъдри в своите действия. Хюсеин Хафъзов, говорител на Главно мюфтийство и главен секретар обясни, че продължават преговорите за промяна на начина на молитва. От Столична община днес са позволили молитвата да протече както обикновено. Един от вариантите е богомолците да се разполагат на зелените площи около джамията, като тогава ще бъдат намалени децибелите. От години мюсюлманската общност настоява за втора джамия. "Разговорите са в задънена улица, тъй като от 9 години имаме терен, а не можем да построим втора джамия в кв. "Малинова долина".

Тепърва предстоят разговори, преговори, надяваме се на отношение и разбиране по този въпрос. Имаме проект, който сме внесли в общината, за съжаление обаче, все още нямаме отговор оттам", добави Хафъзов. Проектът предвижда новата джамия да е с капацитет около 300-400 души. Според говорителя на Мюфтийството, полицейското присъствие днес е било необходимо. "Миналия път аз не мисля, че нашите мюсюлмани са се поддали на провокации, а по-скоро те се опитваха да се защитят от нападателите. Твърдя и нашата позиция е, че е нямало сблъсък между мюсюлмани и атакисти. Имаше нападение на атакисти над мюсюлманите", категоричен бе той.

Мила Савова е обикновен гражданин, който реши да прекара обедната си почивка пред "Баня Баши", за да подкрепи правата на богомолците. Пред БГНЕС тя сподели: "Досега не съм посещавала петъчната молитва пред джамията. "Атака" ме накараха да го направя и няма нищо страшно, и смятам да зачестя". Тя отбеляза, че ясно се вижда разликата в нивото на хората от миналата седмица и размахващите пръсти и днес с другите, които защитават мюсюлманите. "Виждам, че едните не са наясно в кой век живеят, а другите са граждани, които вярват в гражданските и човешките права. Аз лично, като човек, който не се е отрекъл от националната си идентичност, изключително много се срамувам, че в моята държава се налага на хора да се страхуват да вървят по улиците, единствено заради това, което са". Намери се обаче и гражданин, който заяви, че не иска да слуша мюсюлманите . "Не искам да слушам, защото живея отсреща, не искам да ги слушам", каза той. Името си той отказа да съобщи, но обясни, че работи на смени и през деня спи./БГНЕС

София / България

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи