Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, май 27, 2011

От главно мюфтийство съобщиха,че обмислят да заведат граждански иск за причинени материални и нематериални вреди срещу лидера на „Атака" Волен Сидеров

Втора джамия и мюсюлманско гробище в София поиска главният мюфтия

27.05.2011

Ина Друмева

„Мястото в джамията е крайно недостатъчно, за да събере всички хора, които искат да се молят". Това заяви главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи на пресконференция в сградата на главното мюфтийство по повод инцидента от миналия петък пред столичната джамия „Баня Башъ".

Междувременно очакваната с притеснения петъчна молитва в столичната джамия мина тихо и без насилие и инциденти.

И днес на входа на храма бяха разпънати килимчета, на които вярващите се молят. Полицията охраняваше мюсюлманите по време на традиционната петъчна молитва.
Още...

Мустафа Хаджи подчерта, че многократно мюсюлманите са се обръщали към Столична община с искане за предоставяне на терен за втора джамия в София. Отговор на техните искания обаче и до днес няма. „Ние също не одобряваме това хората да се молят на тротоара", изтъкна главният мюфтия.

Той обясни, че високоговорителите са необходими, тъй като много от хората са останали извън джамията и без колоните няма как да чуят имама. Джамията в София събира около 700 души. Мюсюлманите в столицата по неофициални данни са приблизително 20-30 хиляди души, съобщи Мустафа Алиш Хаджи. Той каза, че не вижда друг начин за решаване на въпроса, освен да се построи още една джамия.

По думите на главния мюфтия, миналия петък на молитва в джамията са дошли с около 150 души повече, отколкото обикновено. Той обясни, че според процедурата, прилагана до момента, мюсюлманите изпращат уведомително писмо до Столична община, в което се казва, че пред джамията ще бъдат разположени килими. „Не получаваме разрешение или забрана", посочи още Мустафа Алиш Хаджи.

"Мюсюлманите бяха нападнати и техният обреден дом беше осквернен. Това е кощунство и светотатство", коментира главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов инцидента от миналата седмица. Той обясни, че мюсюлманите са действали импулсивно, емоционално афектирано и това е причината да отговорят на провокацията от страна на „Атака".

„Около 100 са християнските храмове в София. Малко са", коментира още Хафъзов като подчерта, че мюсюлманите нямат нищо против и дори насърчават изграждането и на християнски молитвени домове. По думите му, колкото повече християнски храмове има, толкова повече добри и вярващи хора ще има в столицата.

Той посочи, че мюсюлманите имат нужда и от изграждане на нов гробищен парк. По думите му, мюфтийството вече е закупило терен, но и срещу това има обществено недоволство. „Не можем да живеем и да се молим като мюсюлмани, не можем и да умрем като мюсюлмани", негодува Хафъзов. Той посочи, че недоволството идва не от факта, че се предвижда изграждането на нов гробищен парк, а от това, че той ще е мюсюлмански.

От главно мюфтийство съобщиха, че обмислят да заведат граждански иск за причинени материални и нематериални вреди срещу лидера на „Атака" Волен Сидеров. Мюсюлманите вече са внесли сигнал в прокуратурата.
„Всички мюсюлмани биват наречени терористи, което нас остро ни обижда. От тази гледна точка ще се обмисля дали този иск може да бъде групов, от името на институцията на вероизповеданието или от частен характер", заяви главният мюфтия. По думите му, трябва да се направи нещо сериозно по този въпрос, защото истината трябва да възтържествува.

Случилото се от миналия петък е притеснило мюсюлманите в цяла България. „Това е може би подготовка за нещо по-голямо, което е насочено срещу нашите свободи, срещу нашата религия, срещу нашия етнос", коментира главният секретар Хюсеин Хафъзов. Той посочи, че тази паника не е всеобща и всеобхватна, но по думите му има настроения, хората са доста сериозно раздразнени. „Те са обидени от това отношение и са уплашени", уточни Хафъзов.

Според него обаче това няма да провокира настроения до такава степен, че напрежението да ескалира. „Наистина те са разтревожени - не харесват, не одобряват това. Няма как да е по друг начин", обобщи главният секретар.

Според главния мюфтия такива провокации могат да доведат до радикализиране на част от мюсюлманите, а това веднага настина ще повлече след себе си и нов Възродителен процес.

Мустафа Хаджи не пожела да отговори на въпрос дали ще поиска свикване на Консултативния съвет по национална сигурност към президента. „Да не забравяме, че ние сме религиозна институция", посочи още той.

На въпрос как ще коментира присъствието си на събрания на ДПС в Джебел например, Мустафа Хаджи отговори: „Това са повече наши събирания, религиозни, отколкото политически".

нюз.бг / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи