Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, май 23, 2011

Триград има кървава история - в миналото на три пъти е опожаряван от християни

Камбаната на нас не ни пречи

Последните инциденти в София, предизвикани от привърженици на "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров, се коментират с известна мъка в районите, където живее смесено население. Такава е и реакцията на хората в Триград, предаде репортер на БГНЕС.

Добре, нали сме еднакви...с еднакви права, защо стават такива неща. На нас камбаната не ни пречи. Това е най-срещаният коментар сред хората от региона. В Триград над 97 % са мюсюлмани и само 2-3 % са християни. Градчето има кървава история - в миналото на три пъти е опожарявано от християни. С местните християни никога не сме имали проблем, казва 55-годишна собственичка на хотел. Тя с мъка разказа как се налагат от години чужди традиции и празници, не характерни за този регион.

"Нестинарството, кукерите, орфеевите дни - не са наши традиции. Нестинарството идва от региона на Харманли, Кукерите са характерни за Перник, Благоевград, Банско, а Орфеевите мистерии за нас са си направо истерии", разказва още тя и допълва: "Тогава при нас се водят хора от пловдивските села".

Тя с умиление ни показа стара снимка на местен ходжа и поп, снимани заедно, някъде в началото на миналия век. "Това е характерното за нашия регион, мирното съжителство". Нейните думи се потвърждават и от един неоспорим факт - в центъра на Триград едно до друго са изградени два храма - джамия и православен параклис. Над входа на параклиса са изписани на български благодарствени думи за всички паднали свободата на Триград. Собственичката на хотела разказва още, че местните традиции са свързани основно с обработването на нивите. Така истинският празник за местните хора е на 6 август - Сределято.

А сега хората празнуват Предуй - това е денят, когато агънцата се отделят от майките и се водят на паша и започва отново доенето на майките - овце. Този празник е съпроводен от Курбан. Повечето местни хора отказват да коментират чисто политическите теми, но когато разберат, че събеседникът е искрен - най-честото заключение е: "Атака" налива вода в мелницата на Доган. Във всички села около Триград - Жребово, Кестен, Воден пад, безработицата е тотална. В Жребово преди време единственият на работа е бил кметът, но и той е съкратен. Въпреки тази сурова социална действителност, хората са спокойни, добродушни и гостоприемни. /БГНЕС

- Архивна снимка от началото на миналия век на Ходжа и Поп.

Триград / България

BgTimes.Net / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи