Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, май 16, 2011

Изралско-палестинско насилие избухна на три израелски граници (ОБЗОР)

Изралско-палестинско насилие избухна на три израелски граници (ОБЗОР)

16 май 2011

Израелски военнослужещи откриха огън срещу палестински демонстранти, тръгнали към израелската граница със Сирия, Ливан и Ивицата Газа в неделя, отнемайки живота на най-малко 13 души в деня, когато палестинците отбелязват основаването на Израел през 1948 г.
В най-смъртоносната подобна конфронтация от години на сблъсъци на тази дата, които обикновено са ограничени до Западния бряг и Ивицата Газа, израелските войски са открили огън на три отделни места по границата, за да попречат на тълпите от демонстранти да пресекат граничните линии.
Новото предизвикателство към Израел дойде от границите със Сирия, Ливан, Йордания и Ивицата Газа – всички те домове за стотици хиляди палестинци, които са избягали или са били изтласкани през 1948 г.

Израелската армия е открила огън срещу демонстранти на границата с Ливан в неделя, отнемайки живота на 10 палестинци, отбелязващи „накба” (катастрофата) от основаването на Израел през 1948 г., съобщават източници от силите за сигурност и ливанската армия.
Израелските войници са открили огън и срещу подобни демонстрации на границите със Сирия и Ивицата Газа, като конфронтациите са най-кръвопролитните на тази дата от години.
Преди израелската армия, ливанските военнослужещи са стреляли във въздуха, за да спрат стотици демонстранти от атакуване на границата.
„Протестиращите надделяха над ливанската армия и тръгнаха срещу граничните отгради и започнаха да хвърлят камъни”, заяви свидетел на инцидента.
Най-малко 45 палестинци са били ранени в северната част на Ивицата Газа днес, предават медицински източници. Израелски военни откриха огън срещу мащабен марш от Ивицата Газа, насочващ се към контролния пункт Ерец на северната израелска граница.
Протестиращи от сирийската част на Голанските възвишения са преминали границата с намиращия се под контрола на Израел район на платото. Източници на израелските отбранителни сили съобщиха, че това е провокирало израелски военни да стрелят във въздуха и да използват сълзотворен газ.
Заради днешния ден Накба ("Катастрофата"), отбелязващ създаването на израелската държава през 1948 година, започнаха демонстрации. Най-малко 24 палестинци бяха ранени в сблъсъци с израелската полиция и армия в северната част на Ивицата Газа и близо до границата между Рамала и анексирания Източен Ерусалим.
В комбинация с катастрофалното за общественото мнение убийство на пропалестински активисти в така наречената флотилия за Газа и решителният палестински дипломатически порив за спечелване на признание от ООН през септември 2011 г., кървавите сблъсъци вдигат мизата за Израел още по-високо.
Израелските лидери заклеймиха инцидентите като провокации, вдъхновени от Иран, за да се възползват от палестинските националистически чувства, подхранени от въстанията на Арабската пролет и да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми на Сирия, основният ирански съюзник.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че се надява конфронтациите да не ескалират. „Надяваме се спокойствието и тишината скоро ще се завърнат. Но нека никой не бъде подвеждан – ние сме решени да защитим нашите граници и суверенитет”, заяви Нетаняху.
Палестинският лидер Махмуд Аббас заяви, че кръвта на „мъчениците” в деня на „накба” (катастрофа) не е пролята напразно, защото това е било направено за свободата на Палестина.
В телевизионно обръщение към палестинския народ Аббас почете паметта на загиналите днес палестинци на границата на Израел с Ивицата Газа, Сирия и Ливан, които „мирно са се опитали да напомнят за своето право на завръщане съгласно резолюция 194 на ООН”. Резолюцията призовава Израел да разреши на бежанците да се върнат на териториите, от които са били прогонени в резултат на арабско-израелската война от 1948 г.

иаф / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи