Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, май 30, 2011

Грозно нападение в центъра на българската столица София

БАЛКАНСКА ПЛАТФОРМА 177/2011

Грозно нападение в центъра на българската столица София...

Изпратена 26.05.2011 08:01:46 UTC

Обновена 26.05.2011 08:01:46 UTC

Центърът на българската столица София е известен като триъгълник на религиозната толерантност поради това, че тук се намират една до друга, църква, джамия и синагога. За съжаление именно на това място на 20ти май, петък се случи събитие поставящо в сянка толерантността на българското общество. Джамията „Баня Башъ”, която е построена през 16 век и която е единнствената джамия в София открита за богослужение, по време на петъчната молитва стана сцена на грозно нападение от страна на активисти на расистката партия АТАКА. Активистите на АТАКА се опитаха да заглушат високоговорителите на джамията и осъществиха физическо нападение срещу намиращите се в джамията мюсюлмани хвърляйки яйца, камъни и тояги. Въпреки че полицията възпрепятства разрастването на инцидента, АТАКА продължава да обтяга отношенията между отделните етнически групи в страната.

На изборите през 2005та година коалиция АТАКА, която е съставена от различни крайно националистически групи, успя да влезе в българския парламент получавайки 8,75% от гласовете на избирателите. В общи линии АТАКА гледа с предубеждение на Запада, обявява се против капитализма и се затруднява в адаптацията към демокрацията. През изминалите години АТАКА се е обявила против изпращането на български военнослужещи в чуждестранните мисии и в откриването на американски бази на територията на България, а така също бе поискала оттеглянето на България от членството й в НАТО, МВФ и Световната Банка АТАКА бе поискала връзките с ЕС да бъдат отслабени, а наред с това отношенията с Русия и Китай да бъдат разгърнати. Друга важна особеност на АТАКА е враждебното й отношение към турското и ромското малцинства.

Един от основните фактори провокиращи омразата на АТАКА към малцинствата са прогнозите относно населението на България. Например преброяването на населението на България през 2011 година показа, че числеността на населението е намаляла на 7 милиона и 350 хиляди души, което е с 580 хиляди души по-малко спрямо 2001 година. 192 хиляди души са емигрирали, а останалия спад се дължи на ниската раждаемост. Според някои демографски прогнози през идните години населението на България ще продължи да намалява, а структурата на населението ще се промени в полза на малцинствата. Тези проучвания на свой ред са една от основните причини за ескалацията на етническата омраза на АТАКА. Що се отнася за нападателното отношение към турците и въобще към мюсюлманите е всеизвестна истина, че АТАКА заема антиислямистка позиция. При всяка възможност АТАКА без каквото и да е основание обвинява турците в България, че са религиозни фанатици и терористи.

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров в началото на 90те години на ХХ век стоя близо до прореформисткия Съюз на демократичните сили, а дори бе главен редактор на ежедневника „Демокрация” издаван от тази партия. Сидеров, който с времето зае крайно националистична позиция започна да обвинява малцинствата в България за всички проблеми пред които е изправена страната. След като Сидеров стана лидер на АТАКА започна още по-гласно и систематично да изразява омразата си къмтурците. Наред с това Волен Сидеров полага усилия за пракратяването на емисиите на турски език по Българската държавна телевизия и за забраняване на езена, а така също отстоява, че имената на турците трябва да бъдат сменени с български. Волен Сидеров иска и закриването на партията Движение за права и свободи /ДПС/, ползваща се с подкрепата главно на етническите турци и други мюсюлмани в страната.

На парламентарните избори през 2009 година АТАКА успя да увеличи броя на гласовете си на 9,4 %. С времето обаче редица членове на партията се отцепиха поради безкомпромисната, авторитарна и арогантна личност на Сидеров. Паралелно на това подкрепата за АТАКА започна да спада. С наближаването на местните и президентски избори насрочени за месец отомври 2011 година АТАКА се опитва да увеличи подкрепата за паратията си задълбочавайки антитурската си реторика. Нападението срещу джамията „Баня Башъ” е само една от акциите на АТАКА през последния период. Въпреки това обаче грозното нападение срещу „Баня Башъ” не трябва да се възприема единственно като част от изборната кампания на АТАКА, тъй като подочни инциденти целят да посеят омраза между турската и балгарската общности и да принудят турците в България да се изселят. Наред с това се опитва да провокира и Турция. Турция водена от желанието да не навреди на турско-българското приятелство се задоволява единственно със заклеймяване на грозните прояви на АТАКА. Президентът на България Георги Първанов и министър председателят Бойко Борисов заклеймиха нападението срещу мюсюлманите намиращи за петъчната молитва в джамията „Баня Башъ”. Наред с това обаче е необходимо България да предприеме по-сериозни от заклеймяването стъпки или казано с други думи на политическата сцена в България не трябва да се дава място на политически партии провокиращи етническата и религиозната омраза, тъй като докато АТАКА продължи своето съществуване ще бъде нанесена вреда на разбирането за толерантност както България, така и в ЕС.

Радио "Гласът на Турция" / BgTImes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи