Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, май 01, 2011

Ардино, или теория на комшулука

Още снимки от Джамията в Егри дере ( Хаджи кьой ),а днес град Ардино - 30.04.2011 г.

:::

Летописът на храма, съставен от последния свещеник на църквата отец Николай Въчев, свидетелства: "Когато околните села, населени с турци, научили за искането на християните, всички се притекли на помощ за построяването на храма - кой с пари, кой с материали, а някои - с личен труд..."

:::

България

Ардино, или теория на комшулука

Руслан Илиев

С общи усилия християни и мюсюлмани спасяват от разруха единствената православна църква в общината "Св. Архангел Михаил"

Църквата "Св. Архангел Михаил" се руши отвън и отвътре, а помощ досега отникъде няма

В кафенето пред градската джамия в Ардино никой не бърза за никъде. Възрастни турци, работили цял живот в мините, строежите и тютюневите ниви наоколо, използват привилегията на белите си коси да мъдруват за Аллах и човека, живота и любовта над широка чаша гъсто кафе, поднесена с най-голям пиетет от приветливо усмихващия се Али. "Ние тук много добре се разбираме, като братя - подхваща предпазливо 73-годишният имам на Ардино Бекир ходжа, - караме си комшулука."
Мюсюлманите и християните живеят "без разделба" от стари времена, кимат старците и бавно пускат дима от цигарите да се вие около бледожълтото минаре. Заедно оплакват починалите, вдигат сватби, кръщават децата си, посрещат Великден и Рамазан. Излязлото сякаш от приказките Ардино, където допреди две години кметуваше земеделският министър Мехмед Дикме, е най-хармоничното място на междуетнически отношения, гордеят се с основание неговите жители. Проблемите им са другаде -

почти половината население
е емигрирало

през последните 15 години и днес в общината живеят едва 18 хиляди души. Голямата част са заминали в Турция по време на репресиите на комунистическата власт. Всяка година на 14 февруари в град Бурса се чества Денят на Ардино и на събора се стичат хиляди земляци. През последните години младите хора предпочитат да избягат от безработицата и бедността в Западна Европа, преимуществено в Холандия и Испания. Официално всеки трети гражданин тук е безработен, а за инвестиции и оживление се говори в бъдеще неопределено време.
От известно време християнската общност в града, наброяваща 3-4 хиляди души, е леко разтревожена. Руши се единствената православна църква в общината "Свети Архангел Михаил". От 3 години настоятелството ходи от врата на врата - като се почне от Пловдивската митрополия и Агенцията за чуждестранна помощ и се стигне до фондации като "Бъдеще за България", "Отворено общество", Обединени холандски фондации и Католически служби, да моли за скромната сума от 15 000 лева, нужни за спасителен ремонт на храма.
"Трябва основно да се закърпи покривът, да се измаже сградата и вътре да се спрат течовете, които застрашават стенописите и иконите, и да се ремонтира цялостно помещението", изброява членът на църковното настоятелство Живко Добрев. Той е натъжен, че християните са малко, повечето са стари, тъй като младежите не ходят на църква, а наоколо не се навъртат богати бизнесмени с копнеж да станат дарители.
"Свети Архангел Михаил" е построена през 1924-1926 г. от тракийците, заселили се в Егридере (старото име на Ардино) след Първата световна война, и от 1975 г.

допреди няколко години
на практика е била необитаема

Летописът на храма, съставен от последния свещеник на църквата отец Николай Въчев, свидетелства: "Когато околните села, населени с турци, научили за искането на християните, всички се притекли на помощ за построяването на храма - кой с пари, кой с материали, а някои - с личен труд..." Сградата представлява еднокорабна базилика, а художниците на иконите в модерен стил са пожелали да останат анонимни.
В двора на рушащата се църквичка величествено пристъпва отец Марин, който може би е най-младият православен свещеник в България. Роденият през 1977 година поп е изкарал курс за свещеници в София, а в момента учи задочно богословие в университета в Кърджали. Минава за един от близките ученици на известния мисионер отец Боян Саръев. "Възпитах се като духовник с отговорност към вяра и отечество", с тих глас проговаря той, докато се взира мрачно към небето. А защо е избрал да служи на Бога? "Всеки чувства своето лично призвание. Всеки се отдава на това, за което чувства, че е готов", отговаря в библейски стил отец Марин. Не му е приятно, че на неделните служби идват само старци. "Младите хора нямат религиозно самосъзнание, понеже в своето развитие все по-малко внимание отделят на духовното.
Те са безгрижни и се стремят към материалните блага
Част от тях нямат никакво уважение към храма, към Бога и към светините", заключава тъжно 26-годишният свещеник на западналия храм. В Ардино момичетата и момчетата не посещават нито църквата, нито джамията, заради което възрастните християни и мюсюлмани гледат на младите с примесено чувство на съжаление и подозрение.
През последния месец църковното настоятелство се е обърнало към общинската власт в Ардино с молба за помощ на църквата. И получили обещание да бъде асфалтирана калдъръмената уличка пред храма. В последните дни на април лично кметът Айдън Серкан отправи възвание към мюсюлманите и християните да помогнат с каквото могат за възстановяването на "Св. Архангел Михаил". Църквата се руши и

животът на християните е
в опасност

по време на службите, аргументира се градоначалникът.
"Когато ремонтирахме джамията, християните дойдоха при нас и ни помогнаха с пари и труд, сега и ние ще помогнем за църквата", маха с ръка имамът Бекир, когото местните наричат ходжа в смисъл на "учител". Той и отец Марин са отлични приятели. "Поздравяваме се на чаршията винаги с "Мархаба, колега", разказва Бекир ходжа. Неговата джамия, възстановена през 1211 г. по хиджра (краят на ХVIII в.) от местния търговец Абдул Гафур, преди няколко години е пищно зографисана от двама художници, единият от които бил християнин. Духовникът се смее, че той самият може много да помогне, тъй като разбира от всичко - каменна зидария, мазилки, фаянс, теракота. "Дори бях такова, как се казваше, "ударник" в Стара Загора през 1954 г.", спомня си Бекир ходжа. Той също е убеден, че с общите усилия на гражданите на Ардино единствената християнска църква в общината ще бъде спасена.

http://www.temanews.com / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи