Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, април 05, 2009

Тържественото откриване на първата ислямска банка в Казахстан.

02. 04 . 2009 islamic_bank

Първата ислямска банка в Казахстан

Източници, близки до банка “Хилал” от Обединените арабски емирства, разкриха пред сайта “Муслим”, че през втората половина на настоящата година предстои тържественото откриване на първата ислямска банка в Казахстан. Очаква се нейният капитал да бъде 100 милиона дирхама (1 щ.д.=3,66 дирхама от ОАЕ). Операциите в нея ще се извършват изцяло съгласно принципите на ислямското финансово право. Новата банкова институция става факт след подписано споразумение между Инвестиционния съвет в Абу Даби и казахстанското правителство. На този етап плановете на инвеститора предвиждат откриване на клонове в столицата Астана и в най-големия град Алмати.

Финалният документ е подписан от директора на Административния съвет Ахмед Мазрауи в присъствието на Изпълнителният директор на банка “Хилал” Мохамед Джамил, а от казахска страна подпис е поставил заместник-министърът на финансите Руслан Данилов, който заедно с посланика на Казахстан в ОАЕ Аскар Мусинов са представлявали Астана. За въпросната емиратска банка това е първият задграничен филиал, а за Казахстан “Хилал” е прецедент във финансовия шариат. Емиратецът е убеден, че натрупаният в неговата родина опит ще бъде много полезен за страна като Казахстан, тъй като ще представлява своеобразно допълнение към нейния богат банков сектор.

Експертите отбелязват, че в условията на световната финансова криза се забелязва разширяване на мрежата на ислямските банкови институции, тъй като по принцип те понасят по-малко удари в периода на задълбочаваща се икономическа рецесия.

Ахмед Мазрауи заявява пред медиите, че новата банка ще отвори врати веднага след като получи необходимите лицензионни разрешения от казахстанските власти. Тя ще обслужва 16-милионното население на Казахстан, повече от 70% от което изповядва ислямската религия. Инвестиционната политика на “Хилал” ще бъде насочена предимно към финансирането на проекти за малкия и средния бизнес в страната. Освен това се предвижда да бъде предоставен пълен пакет от услуги за фирми и граждани.

Освен това създаването на филиала на “Хилал” ще тласне напред развитието на двустранните отношения. В коментарите от страна на ОАЕ се посочва, че е възможно специалистите по финансов шариат, които ще бъдат привлечени в банката, да създадат условия за формирането на местни кадри, достатъчно добре запознати със специфичните принципи на тази сложна финансова система.

Банковата статистика показва, че в настоящия момент оборотният капитал на целия ислямски финансов сектор възлиза на около един милиард и 250 милиона дирхама. В същото време се очаква той да нарасне до близо два милиарда в края на настоящата година, ако темповете се запазят.

Ахмед Мазрауи съобщава, че след успешното приключване на учредяването на “Хилал” в Казахстан ръководството на банката има намерение да отрие клонове и в съседните страни от Персийския залив, Египет и Йордания.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи